Kisalföld logö

2017. 02. 19. vasárnap - Zsuzsanna -3°C | 7°C Még több cikk.

Piroshullám a városon át

Nem lehet összehangolni egymással a mosonmagyaróvári jelzőlámpák mindegyikét, szakemberek szerint.
Nyolc jelzőlámpás csomóponton kell Mosonmagyaróváron áthaladnia annak, aki Hegyeshalom felől tart Győr irányába. Ez az alig hat kilométeres útszakasz azonban jobb esetben is eltart negyedóráig, mivel az autósoknak legalább háromszor kell a piros lámpánál megállniuk. A közlekedők számára úgy tűnhet, mintha a jelzőlámpák csupán véletlenszerűen, mindenféle irányítás nélkül működnének.
Több autós megkérdőjelezi azt is, hogy a lámpákat szükséges-e működtetni hétvégenként, amikor elenyésző a forgalom a városban. Az autók ilyenkor is kénytelenek megállni az egyébként üres útkereszteződésben, ami a bosszúság mellett jelentős környezetszennyezéssel is jár.

A mosonmagyaróvári jelzőlámpák üzemeltetését – mint ahogy a megye többi városában is – a közútkezelő kht. forgalomszabályozási osztálya végzi. A működtetésért felelős osztály illetékese a Kisalföld érdeklődésére elmondta: csupán az egymáshoz közeli jelzőlámpákat tudják összehangolni. Az egymástól nagy – esetenként csaknem egy kilométerre lévő – jelzőberendezések közt számos út csatlakozik a főútvonalhoz, így nem lehet kiszámolni a forgalom folyamatos haladását, így a lámpák összehangolását sem. A városban csupán a kórház előtti, illetve a mosoni három-három csomópontnál tudják biztosítani a folyamatos haladást.
A hétvégi üzemeléssel kapcsolatban a szakember elmondta: a jelzőlámpáknak nem csupán a forgalomszabályozás, hanem baleset-megelőzés is a feladatuk, ezért hétvégén is működtetik azokat. Ilyenkor azonban úgynevezett minimális programmal, amit a korábbi forgalomszámlálások alapján állítottak be. Ebben az üzemmódban rövidebb időszakokra kapnak piros jelzést a főútvonalon közlekedők.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lókupecek és fogathajtók

Néhány ló, több tíz mázsa zab és számos lovasfelszerelés is gazdát cserélt a levéli lóvásáron és… Tovább olvasom