Kisalföld logö

2018. 11. 15. csütörtök - Albert, Lipót 2°C | 11°C Még több cikk.

Pillanatfelvételek: helytörténet, városegyesítés és világháború

Számos új kezdeményezés, program és érdekes kiállítások. Ilyen volt a Hansági Múzeum elmúlt éve. Az intézmény idén – fennállása óta először – két várostörténeti konferenciát is szervez.
– Mozgalmas évet zárt a Hansági Múzeum 2013-ban – összegzett Székely Zoltán igazgató. Elmondta: ez egyrészt köszönhető a Lajta néptáncegyüttessel közösen megvalósított „Hangszerek játéka a múzeumban" elnevezésű programsorozatnak. Ennek keretében iskolai órákat, múzeumi foglalkozásokat, családi napokat szervezett az intézmény. Az igazgató szerint nagy volt az érdeklődés ezekre a programokra, és új látogatói rétegeket is sikerült így megszólítaniuk.

Székely Zoltán elmondta: új és látványos kezdeményezés volt, hogy tavaly első ízben csatlakoztak a régészet napja elnevezésű országos rendezvénysorozathoz. Ugyancsak első alkalommal csatlakozott a Hansági Múzeum az október 23-i városi megemlékezésekhez a múzeumkertben megtartott interaktív társasjátékkal. Nagy sikerrel folytatódott a „Kép-mutatás" programsorozat, ahol helyben ismert emberek mutatták be kedvenc alkotásukat a Gyurkovich-gyűjteményből. Az intézmény nagy hangsúlyt fektetett tavaly arra is, hogy a Gyurkovich-gyűjtemény országos hírverést kapjon.

Sok nagy sikerű rendezvényt szervezett 2013-ban a Hansági Múzeum.
Sok nagy sikerű rendezvényt szervezett 2013-ban a Hansági Múzeum.

Székely Zoltán beszélt továbbá a 2013-ban elindított restaurálási programról is. Első körben nyolc, a raktárból kiemelt pasztellképet vettek kezelésbe a budapesti Képzőművészeti Egyetem restaurátorai. Ezek az alkotások a rajkai Modrovich család tagjait ábrázoló sorozat részei. Két kép hátoldalán szénnel rajzolt aktokat találtak.

Meglehetősen széles paletta jellemezte a Hansági Múzeum időszaki kiállításait, a kínai festészettől egészen a cserkészrelikviákig. Helytörténet és népművészet egyaránt helyet kapott a tárlatokon.

Székely Zoltán kiemelte: 2014 egyik meghatározó eleme lesz, hogy a múzeum a járás településeinek is felkínálja szolgáltatásait, vándorkiállítások, különböző rendezvények szervezésével. Történetében először konferenciát szervez az intézmény a helytörténet és a helytörténeti gyűjtemények Moson megyei helyzetéről. Egy másik konferencia pedig Moson és Magyaróvár hetvenöt évvel ezelőtti egyesítéséhez kapcsolódik majd. A várostörténeti konferenciákkal az országos tudományos életbe is aktívan bekapcsolódik a Hansági Múzeum.

A városegyesítés évfordulójához kapcsolódik a múzeum egyik idei kiállítása is, ahol a huszadik századi Mosont és Magyaróvárt mutatják be. Az első világháború kitörésének évfordulójához kötődve ugyancsak egy nagy kiállítással készül a múzeum. Az intézmény és helyi gyűjtők anyagából válogatva azt szeretnék bemutatni, mit jelentett az itt élők számára a világháború. Ehhez várják a helyiek világháborús relikviáit is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Határsértők vonaton, autóban

Nem enyhült az illegális migráció az év utolsó napjaiban sem Hegyeshalomnál. Tizenhárom illegális… Tovább olvasom