Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 13°C Még több cikk.

Piarista évforduló Erdő Péter bíborossal

A piarista rendalapító, Kalazanci Szent József születésének 450. évfordulója alkalmából holnap nyitják meg a jubileumi évet a mosonmagyaróvári Piarista Általános és Középiskolában.
A piarista rendalapító, Kalazanci Szent József születésének 450. évfordulója alkalmából holnap nyitják meg a jubileumi évet a mosonmagyaróvári Piarista Általános és Középiskolában. A rendezvények részeként szombaton délután egy órakor az óvári plébániatemplomban dr. Erdő Péter bíboros-prímás celebrál ünnepi szentmisét.

Az első piarista iskola 1597-ben Rómában nyitotta meg kapuit azzal a céllal, hogy a szegény sorsú gyermekeket is megtanítsák a korszerű tudományok alapjaira, és a keresztény neveléssel felkészítsék őket az emberhez méltó életre. Magyarországon a felvidéki Podolinban 1642-ben létesített a rend iskolát elsőként, a magyaróvári intézmény – mely a rendszerváltás után újra létrejött – 1739 óta oktatta a diákokat.
Farkas István, a piarista iskola igazgatója érdeklődésünkre elmondta: intézményükbe jelenleg 12 évfolyamon 302 tanuló jár. Az iskola családias jellegű, a szülőkkel is szoros kapcsolatot ápolnak, számukra is szerveznek például előadás-sorozatokat is.

A tudás és a keresztény értékrend továbbadása mellett a pedagógusok törekednek arra is, hogy az osztályokban igazi közösségek alakuljanak ki. Ehhez kínálnak szakköröket és vízi túrákat is, sőt, hamarosan pedig lovaglási lehetőség is várja a növendékeket.

A jubileumi piarista év megnyitásaként holnap az iskolában délután öt órától bemutatják az intézményt az érdeklődőknek, hat órakor pedig Nagy István alpolgármester nyitja meg a „267 éve Magyaróváron" című kiállítást. Fél hétkor Farkas István tart előadást az iskola híres tanárairól. December 2-án, szombaton délután egy órakor az óvári
plébániatemplomban dr. Erdő Péter prímás celebrál ünnepi szentmisét. Farkas István jelezte: az egyházi főméltóság első szóra igent mondott az óváriak meghívására, hiszen ugyan nem a Lajta partján, de Budapesten egykor maga is a piaristákhoz járt gimnáziumba, és az iskolaigazgatót is régóta ismeri. Szombaton délután három órakor a Flesch Károly Kulturális Központban a program ünnepséggel zárul. Itt az intézmény diákjai és tanárai mellett fellép Cser Péter operaénekes is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már napközben is kihalt a Magyar utca

Kilátástalannak érzik helyzetüket a magyaróvári belvárosi kereskedők. Egyelőre az összefogásban… Tovább olvasom