Kisalföld logö

2017. 01. 17. kedd - Antal, Antónia -6°C | 1°C

Piacvédelem, vagy schengeni normák?

A fuvarozók szerint az osztrákok gazdaságuk védelme miatt lassítják a teherforgalmat a hegyeshalmi határátkelőn. Tény, hogy az osztrák csendőrök szigorú ellenőrzése nem része a schengeni előírásoknak.
Kamionsorok. Az osztrákok minden okmányt átnyálaznak és még az utasfülkét is átkutatják.
Lapunkban több ízben foglalkoztunk a hegyeshalmi határátkelőn kilométeres sorokban veszteglő kamionokkal, holott hazánk uniós tagságától mindenki a gyors határátlépést várta. A hivatalos állásfoglalás szerint a torlódás oka, hogy az osztrák határőrizeti szervek szigorúan betartják a schengeni ellenőrzési előírásokat. Az írás nyomán lapunknak nyilatkozó – nevük elhallgatását kérő – kamionosok állítják: a lassított átkelésnek semmi köze a schengeni előírásokhoz. Sokkal inkább az osztrák és a német fuvarozási piac védelme, illetve a teherfogalom csökkentése áll a háttérben.

Hegyeshalom helyett Rajkánál

A fuvarozók szerint már tavaly ősszel megkezdődött a teherforgalom elterelése Ausztria útjairól, majd idén májustól a jelentős útdíj-emeléssel teljesen nyilvánvalóvá vált a szándék. Ennek hatására némileg csökkent a kamionforgalom Hegyeshalomnál, ezzel arányosan azonban megnőtt Rajkánál.

A kamionosok szerint az osztrák csendőrök olyan ellenőrzést végeznek a határon, ami nincs összefüggésben a schengeni előírásokkal. Minden kamiont lemérlegelnek, ellenőrzik a fuvarozási és közösségi engedélyt, s más fuvarokmányokat, a tachográfot, a kamionok műszaki állapotát, az árukísérő papírokat is. Az osztrák csendőrök május előtt nem vizsgálták ezeket. Sőt, az uniós csatlakozás után, májusban is csak ritkán ellenőrizték. Ekkor nem is alakult ki torlódás, ám június eleje óta minden kamiont ilyen tüzetes vizsgálat alá vonnak. A magyar fuvarozók úgy vélik, az osztrákok ezekkel az intézkedésekkel saját gazdaságukat és fuvarozóikat védik és próbálják a többieket kiszorítani a piacról.

Nem schengeni módszerek

Cseri József ezredes, a Győri Határőr Igazgatóság megbízott vezetője a kamionosok felvetéseire elmondta: valóban tapasztalják, hogy június eleje óta Hegyeshalomnál a kilépő teherforgalomban rendszeresen hosszú sorok alakulnak ki. Többször egyeztettek ennek kapcsán az osztrák társszervekkel. Pk a schengeni ellenőrzés szigorúbb betartására hivatkoznak. Az ezredes szerint ezek az ellenőrzések az illegális migráció és a szervezett bűnözés ellen, valamint a schengeni országok biztonságvédelme érdekében történnek. Ezért a határőröknek, illetve a csendőröknek fokozottan kell ellenőrizniük az úti okmányokat. Átkutatják a vezetőfülkét, illetve esetenként még technikai eszközöket is bevetnek a vizsgálatokkor.

A fuvarozók által az osztrák ellenőrzésekkel kapcsolatban felvetettekre az igazgató elmondta: ezek tények, s ezeket ők is tapasztalták. A fuvarozási papírok és a kocsi műszaki állapotának vizsgálata nem tartozik a schengeni ellenőrzé si feladatrendszerbe.
Az ezredes megerősítette továbbá azt is: május óta érezhetően csökkent a teherforgalom Hegyeshalomnál, ezzel szemben Rajkánál a korábbiakhoz képest csaknem nyolcvan százalékkal több kamion lépi át a határt.

A Gazdasági Minisztériumon a sor

Fekete Zoltán, a Magánvállalkozók Nemzetközi Fuvarozó Ipartestülete, a NIT Hungary megyei képviselője is úgy véli, hogy a teherforgalom lassításának fő oka az osztrák fuvarozói piac védelme. Az egyesület szerint a kérdés megoldása nem helyi hatóság, hanem sokkal inkább a gazdasági szféra hatásköre. Az illetékes minisztériumnak kellene megvizsgálnia és központilag kezelnie ezt az ügyet.

Fekete Zoltán úgy látja továbbá, ha a magyar határőrség fokozottabban ellenőrizné az unión kívüli országokból belépő kamionokat, már korábban ki lehetne szűrni a problémás kocsikat, így Hegyeshalomnál ezek már nem okoznának fennakadást.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Mosoni- Dunára épít a város

A Duna Védelmi Egyezmény aláírásának évfordulóját a Duna Védelmi Nemzetközi Bizottság Duna Nappá… Tovább olvasom