Kisalföld logö

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 7°C | 13°C Még több cikk.

Piaci kiszorítósdi

Az állami gyorssegélyből finanszírozott szigetközi szúnyogirtás már ma megkezdődik. A korábbi közbeszerzési eljárás erre a permetezésre nem vonatkozik: a két árajánlat között most az idei vesztes adta a kedvezőbbet.
Három nappal ezelőtt az érintett tizennégy szigetközi önkormányzathoz megérkezett az a pénz – összesen tizenkétmillió forint –, melyet a külterületi szúnyogirtásra kaptak gyorssegélyként a belügyminisztertől. Akárcsak a belterületi vegyszerezésnél, ismét két ajánlat érkezett az érintett önkormányzatokhoz. Akkor a Corax győzött 670 forintos árajánlatával a Gergely Air Kft.-t megelőzve, aki 720 forintért vállalta volna a hektáronkénti irtást. A győztes is elismerte: az ajánlat önköltségeit is alig fedezi, ám meg akarta tartani a szigetközi területeit.

Hetvenöt forint...

A mostani belügyminiszteri gyorssegélyre nem vonatkozik a korábbi közbeszerzési eljárás. A két cég ismét elküldte árajánlatát a megyei katasztrófavédelemhez, a megyei területfejlesztési tanácshoz és a helyi önkormányzatokhoz. A Corax Kft. ezer forintért, ötven százalékkal drágábban vállalta a külterületi irtást a belterületinél. Lapunk megszerezte a rivális cég ajánlatát is. Eszerint ők 925 forintért irtanának a szigetközi külterületen.

Gergely Gábor ügyvezető igazgató lapunknak elmondta: kiküldték a polgármestereknek az ajánlatukat, „számolni már csak tudnak". Lapunk úgy tudja: az érintett tizennégy település közül eddig mindössze egy dolgoztatna a most olcsóbb vállalkozóval. Márpedig 75 forintos különbség sokat jelenthet: a községenkénti 7–800 hektáros külterületi irtás esetén a tizennégy településen összesen több mint 700 ezer forint állami pénzt takarítanának meg.

Politikai ügy?

Lőrinc Árpád, a Corax vezetője lapunkban korábban azt mondta: sajnos már a szúnyogirtás is politikai üggyé lett. Ezt a kijelentést érdekessé teszi az is, miszerint korábban a Corax volt egyeduralkodó a térségben. 2002-ben már a Gergely kft. irthatott, s bár a mért hatékonysággal nem volt gond (egyik esetben sem), a tavalyi évtől kezdve ismét a Corax a szigetközi vegyszerező. Természetesen minden szigetközi településvezetőnek szíve joga (és politikai szimpátiája?) eldönteni, kit választ szúnyogirtónak: feltéve, ha azt nem az állam pénze bánja.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szombattól indul a nyári fesztivál

Egyetlen rendezvény kivételével ingyenesen lehet majd látogatni az idei Mosonmagyaróvári Nyári… Tovább olvasom