Kisalföld logö

2018. 10. 22. hétfő - Előd 6°C | 15°C Még több cikk.

Petíció a pozsonyi buszért

Rajka - A Rajkán élő szlovákok petíciót írtak az ottani közlekedési hatóságnak, hogy javítson a közlekedési viszonyokon Rajka (vagy még inkább Mosonmagyaróvár) és Pozsony között. Szerintük ötezer embert érint a tömegközlekedés fejlesztése.
A határ magyar – Pozsonyhoz közeli – oldalára nagy számban költöző szlovákok miatt hónapok óta tervbe vette az ottani közlekedési vállalat a városi járatok kiterjesztését Rajkáig. Az ausztriai Hainburgig már közlekedik egy járat a fővárosból, ám a magyar határon egyelőre nem jön át, hanem Dunacsúnynál (Cunovo) visszafordul a tömegközlekedési eszköz. Korábban néhány magántársaság is üzletet látott a Mosonmagyaróvár és Pozsony közötti buszjáratban, ám beindításuk még várat magára. Jelenleg a menetrend szerinti járatok közül három vonat és csak néhány busz jár ezen a vonalon a szlovák fővárosba.

Az interneten is olvasható petíciót öt Rajkán élő szlovák állampolgár kezdeményezte: Katarína Schanzenbacherová, Attila Kosík, Ludmila Mináriková, Olga Petrová és Igor Heriban. Ebben a közlekedés fejlesztését, javítását kérik az illetékes szlovák hatóságtól. Úgy fogalmaznak: nagyjából ötezer embert érint az ügy Rajkán, Bezenyén, Papréten, Dunakilitin, Dunaszigeten, Hegyeshalomban, Levélen, Mosonmagyaróváron és a többi szlovákok lakta itteni településen.

Elsősorban a Mosonmagyaróvár és Pozsony közötti közlekedő buszok és vonatok menetrendjét tennék sűrűbbé.

Szlovák buszok: Még mindig csak Dunacsúnyig közlekednek, holott a petíció aláírói szerint ötezer magyar oldalon élő szlovákot érintene a pozsonyi járat.
Szlovák buszok: Még mindig csak Dunacsúnyig közlekednek, holott a petíció aláírói szerint ötezer magyar oldalon élő szlovákot érintene a pozsonyi járat.

Gondjaikat tetézi, hogy tavaly decemberben nemhogy gyakoribbá tették volna ezen járatok indulását, hanem gazdaságossági okokra hivatkozva ritkították azokat: holott a magyar határ mellett élő szlovák populáció száma erősen duzzad.

A petíció kezdeményezői szerint a közlekedési vállalat illetékesei korábbi adatokat vettek figyelembe a járatritkításnál. Azt javasolják: legalább buszjáratot indítsanak Rajka és Dunacsúny között (ez mindössze két kilométer), innen ugyanis már városi járatokkal bejutnának a fővárosba. Úgy érzik, elszigetelődnek Pozsonytól, s csak autóval tudják megközelíteni a legközelebbi várost. Emiatt kérik, hogy Szlovákia segítse a mikrorégiót, s várják a közlekedés bővítéséről szóló lépéseiket.

Olvasóink írták

 • 17. Taiga 2008. szeptember 08. 10:04
  „Először csak kocsival jöttek, aztán már busszal is akarnak. Meglátjátok előbb lesz meg a Rajka Pozsony metróvonal mint a 4-es Pesten. A jómódú szlovák fővárosiak kiszorítják a határszéli településeinkről az ott lakókat. Hozzák a közismerten rossz közbiztonságot bűnözést magukkal. A gyerekeink hogyan fognak telket-házat venni szülőfalujukban, az itteni fizetések nem versenyképesek az ottaniakkal. Mindezt csak magunknak (észér -kapzsi "magyaroknak" akik eladják házaikat) köszönhetjük. Ki az aki nem emlékezik arra, hogy kővel dobálták, szöggel karcolták meg a magyar autókat a kedves szomszédok a szlovákiai kiránduláson? Ki nem emlékezik a számos atrocitásra? A kedves szlovák államfők kirohanásaira? Most meg van képük ideköltözni! Csak Mi tudjuk megvédeni az érdekeinket, nekünk kell összefogni és ésszel tenni ellene.”
 • 16. matriné 2008. július 26. 05:14
  „Nem kell pozsonyi busz mert büdös koszos kormos! Ide volánbusz kell! Véres volán!”
 • 15. History 2008. július 25. 14:00
  „A történelem ismétli önmagát. Úgy tűnik mi sosem tanulunk a múltból. Sajnos ugyan ez folyik a Csallóközi magyar falvakban is.
  Európai Unió? Szabad költözködés? Akkor miért nem lehet fordított irányú a migráció? Miért nem költöznek mondjuk győriek tömegével a 12-15 kilóméterre lévő Medvére, Szapra, Csilizradványba? Mi miért nem vesszük észre a kínálkozó lehetőségeket?
  Magyarok ébresztő!!!”
 • 14. Elmo 2008. július 25. 13:55
  „Meneküljenek a Hortobágyra!”
 • 13. DP 2008. július 25. 11:49
  „Kinti épitőanyagból huzzák fel itt a házaikat! Kinti vásárlással nem Magyarország zsebébe jut a pénz és mégis Magyarországon van a telkük. Ott élnek, ott dolgoznak itt csak laknak. Föld a miénk, csak a lakosok menekülnek a pozsonyi drága lakások árai elől Mo-ra.”
 • 12. agihk 2008. július 24. 10:12
  „A nagy helyzet az, hogy a pénznek nincs nemzetisége...sok olyan eladta a telkét, házát, aki szintén utálja a szlovákokat, de választott...inkább a gond nélküli élet, tehermentes ingatlan, meg nem beszélve a szép új házáról amit a kapott pénzből felépített. Ez a cucc nem most jött létre, csak most kezdtek el vele foglalkozni. A buszokról meg annyit, hogy az az 5000 érintett ember egy kicsitt feltupírozott dolog, mert aki ide jött lakni, annak 99,9%-ban van kocsija, sok esetben nem is egy. Az ötlet, mely szerint busz kezdett el indulgatni Bezenyéről a pozsonyi tescoig nem hiába fulladt be, nem volt gazdaságos, mert ültek rajta hárman a sofőrrel.”
 • 11. Elmo 2008. július 23. 20:55
  „De ez jó az országnak!!!!Nem igaz?Az mégjobb lenne ha otthon maradnának!!!”
 • 10. rivotril2.5mg 2008. július 23. 20:25
  „Unio nem más mint háború mentes területfoglalás”
 • 9. rivotril2mg 2008. július 23. 20:23
  „nem elég ám nekik rajkáig a határ...neeeeeem... már mindjárt óvárig akarnak jönni <moderálva>....azt pár év mulva már győrig ozt övék az ország. <moderálva>”
 • 8. Csumbi 2008. július 23. 12:19
  „Én nem irigylek senkit,csak idegesit,hogy özönlenek be a szlovákok.És ha Rajkán egy rajkai telket akar venni semmi esélye sincs.De nem számit, a lényeg ,hogy néhány faszrágó megszedi magát.......
  itt most nem azokról beszélek akik eladják a házukat,tegyék.Aztán mehetnek a gettóba,dehát ez már az ő dolguk.”
 • 7. pan.cser 2008. július 23. 07:32
  „Ki a sunyi és irigy? Az biztos nem aki eladta a kiliti házát az egyik faluvégen szlovákoknak, hogy a másik végén nagyobbat építsen a kapott pénzből. Rajkai körökben 1 ha földért állítólag több tízmilliót is adtak MAGYAR KÉZBE. Magyar irigyli a magyart, a szerencséjét, hogy miért nem ő adhatta el, miért a másik.”
 • 6. Elmo 2008. július 23. 05:51
  „Irigy és sunyi??????Te hegylakó vagy barátom?”
 • 5. éne 2008. július 22. 21:21
  „nem rohadt mindegy? Unió van vazze, közös Európa. De ti ez nem értitek, úgy látom. Szabad a vándorlás. Csak mert ilyen irigy és sunyi a magyar nép, fúrja az ide telepedő uniós polgárokat.”
 • 4. L.Zsolt 2008. július 22. 17:50
  „Szlovák térképeken Rajka Rajovce !Mosonmagyaróvár Staré Zámky,Győr Ráb, Esztergom Ostrihom!Így fog megvalósulni nagy-szlovákia ideálja,amely szerint Győr,Komárom,Esztergom,Vác,Eger,Tokaj,Miskolc,Sárospatak,Sátoraljaújhely is szlovákia része.A hegyi tótok megint röhögnek rajtunk!”
 • 3. pan.cser 2008. július 22. 12:23
  „Igazuk van! Ami meg a földvásárlást illeti magyarok adják el, többön telek lesz társasházaknak. Tény, hogy több ezeren telepedhetnek le Rajkán, de nincs mit tenni. Ha ők szlovákosítják a környéket, ugyanúgy a magyarok magyarosítjuk Pozsonyt, ha lesz rendes közlekedés. A betelepült szlovák állampolgárok jó része magyar anyanyelvű. Ilyen az élet reméljük soha nem lesz abból balhé, hogy ki milyen anyanyelvű. A kereskedők már most sem nézik. Nagy az öröm ha néhány szlovák busz beszalad a mosoni piacra.”
 • 2. civ. ac. 2008. július 22. 11:18
  „Ezért kellene a Kisalföld Volánnak és a MÁV-nak lépnie, hogy mi csatoljuk vissza Pozsonyt!
  Még a végén azt is megérjük, hogy előbb fog Mosonmagyaróvárott metró közlekedni, mint Budapesten a 4-es”
 • 1. miro132 2008. július 22. 10:31
  „Amikor Magyarorszagra koltoztek akkor nem tudtak hogy a pozsonyi kozlekedesi vallalat csak az orszaghatarig mukodhet ? Mivel nincs allamkozi szerzodes meg arra hogy atlepjek a buszok a hatart ezert meg egy darabig nem is lesz busz valoszinu. A vonatkozlekedest pont a szlovakok nem kivanjak suriteni igy a minen evben betervezett euroregio vonatok sem indulhattak meg el a szlovakok miatt..
  Csak mero rosszindulatbol jegyzem meg hogy talan ez az elso lepes ahhoz hogy Rajkat szlovakiahoz csatoljak ? A 2 vilaghaboru utan amikor Oroszvart , Dunacsunyt es Horvatjarfalut Csehszlovakiahoz csatoltak akkor Bezenyet es Rajkat is meg szerettek volna szerezni. Akkor ez nem sikerult hala a nagyhatalmaknak. Most 50 evvel kesobb eladjuk nekik a telkeket es a foldeket magunktol is :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alkotóműhely a fiatal tehetségeknek

Mosonmagyaróvár - A Hansági Múzeumban augusztus végéig tekinthetők meg a tizedik Art Flexum… Tovább olvasom