Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Per alatt a kamionterminál

Az uniós csatlakozást követően a fuvarozók úgy gondolták, nem kell többé órákat vesztegelniük a határátkelőkön. A kamionosok közül azonban többen állítják, a kötelezővé tett terminál miatt továbbra sem zavartalan az átkelés Hegyeshalomnál.
A határátlépés valóban felgyorsult május óta, hiszen az EU országaiba tartó teherautóknak már csupán az úti okmányok ellenőrzésére és mérlegelésre kell megállniuk a határon. Ennek ellenére még most is többször alakul ki néhány órás várakozási idő.

Gyakran leáll a mérlegelés

Kárpáti Zoltán már évek óta több mint egy tucat teherautóval fuvaroz külföldre. Mint mondja, Hegyeshalomnál a legnagyobb problémát a kilépőoldali terminál kötelező használata okozza.
– Számos alkalommal előfordul, hogy valami érthetetlen okból rövidebb időszakokra leáll a kilépő kamionok mérlegelése, ezért feltorlódik a sor. Ilyenkor – miután kötelező a Pannonsped parkolójába behajtaniuk a kocsiknak – a fél órát meghaladó várakozás után fizetniük kell.

Az osztrák oldalon egyébként működik egy közel ezer kamiont befogadó teljesen ingyenes terminál. A Mosonmagyaróvárról induló kamionjaink esetében azonban teljesen felesleges, hogy alig negyedórával az indulást követően máris kényszerpihenőre kötelezzék a sofőröket.

„ Nem értjük, miként fordulhat elő, hogy egy nemzetközi közlekedési főútvonalat egy magáncég telephelyére beterelnek és csak azon keresztül közelíthető meg az országhatár."

– A fenti problémát leszámítva egyébként május óta lényegesen felgyorsult a kamionok határátlépése. A rövidebb ausztriai fuvaroknál szinte feleannyi idő alatt megfordulnak a kocsik, és a hosszabb utaknál is közel húsz százalékkal csökkent a menetidő. A sofőrök jobban be tudják osztani az idejüket, a pihenőidőt pedig tényleges pihenéssel töltik.

„ Szabad rablás"

„ Államilag szavatolt kizsákmányolás" – így fakadt ki egy, a neve elhallgatását kérő győri fuvarozó lapunknak. A férfi állítása szerint míg más uniós belső határokon szinte megállás nélkül továbbjut, addig a hegyeshalmi átkelő előtt kötelezően használandó parkoló miatt esetenként rendkívül hosszadalmas az átkelés. A kamionos – mint mondja – úgy gondolta, hogy hazánk uniós csatlakozását követően felsőbb szinten valaki szóvá teszi majd az itt kialakult állapotokat, ám úgy véli, továbbra is megy a „szabad rablás".

A külső utat is meg kellene nyitni

A Pannonsped-terminál közforgalom előtti megnyitásáról a közlekedési felügyelet hozott határozatot. Amint azt Kontra György, a felügyelet hatósági osztályvezetője a Kisalföldnek elmondta: mintegy másfél éves egyeztetés után született meg ez a határozat. Az érintett felek mindegyike egyetértett abban, hogy a hegyeshalmi határ előtt kialakult tűrhetetlen állapotokat meg kell szüntetni és célszerű lenne egy pihenőhelyet kialakítani, ahol a kamionosok méltányos díj ellenében kulturált körülmények közt tölthetik a pihenőidejüket.

A Pannonsped kamiontermináljának megnyitását követően több fuvaros kifogásolta annak kötelező használatát, így a felügyelet az elmúlt év végén úgy határozott, hogy az átkelőhöz vezető külső párhuzamos utat is meg kell nyitni a forgalom előtt. Ez némi útkorrekcióval is jár, ami az autópálya kezelőjének a feladata. Ezek a munkálatok azonban jelenleg még váratnak magukra. A Pannonsped időközben megfelleb bezte a határozatot, ám ezt a főfelügyelet másodfokon is helybenhagyta. Az üzemeltető társaság ezt követően polgári pert indított a főfelügyelettel szemben a döntés ellen.

A bíróság júniusban dönt

Csató Attila, a Pannonsped Kft. gazdasági igazgatója nem érti a fuvarozók felháborodását, mivel – mint mondja – az uniós csatlakozás óta összességében néhány óra kivételével folyamatos a kamionok áthaladása a létesítményen, amiért nem kell fizetniük a sofőröknek. A közlekedési felügyelet határozatával kapcsolatban az igazgató elmondta: az elsőfokú döntést a társaság megfellebbezte, ám másodfokon a főfelügyelet némi változtatással ugyan, de azonos tartalommal hagyta helyben a korábbi határozatot. A társaság ezt a döntést megtámadta a bíróságon, az ügy tárgyalását a jövő hónapra tűzték ki.

Kilométeres sorok ok nélkül

Újszászi Zsolt, a hegyeshalmi határforgalmi kirendeltség vezetője a Kisalföldnek elmondta: május óta szinte folyamatos mozgásban van a kamionsor a határon. Hétvégenként előfordul, hogy néhány sofőr nem veszi figyelembe a kamionstop szabályait és közlekedik, ám ilyenkor csak a határig jut. Ilyenkor megállnak a határ előtt az

autópálya-lehajtón. Az utánuk érkező kamionok azonban már nem tudják, hogy miért áll a sor és beállnak mögéjük. Így fordult elő már többször is, hogy kilométeres sor állt a sztrádán, az átkelőn azonban egyetlen kamion sem volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sérült természetjárók versenye

A Magyar Értelmi Fogyatékosok Sport Szövetsége és a mosonmagyaróvári Naposház szervezésében országos… Tovább olvasom