Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 18°C | 27°C Még több cikk.

Per a megváltozott életekért

A végtagkárosodással született kisfiú orvosi műhibára gyanakodó szülei a jövő héten jogi útra terelik az ügyet, ha addig nem sikerül a mosonmagyaróvári kórházzal peren kívül megegyezni.
Karolina Kórház: A műhibára gyanakvó szülők ügyvédje lehet, hogy hamarosan bepereli az intézményt.
Amint arról lapunk korábbi számában már beszámoltunk (2002. december 23.), egy Mosonmagyaróvár környékén élő család ügyvédje huszonötmillió forintos kárigényt jelentett be a helyi Kórház igazgatójánál, mivel a végtagkárosodással született kisfiú esetében orvosi műhibára gyanakodtak. Akkor lapunk megkeresésére a szülők nem kívántak nyilatkozni az ügyben, a Kórház igazgatója viszont elmondta álláspontját. Ezúttal a család jogi képviselője, dr. Pongrácz Krisztina kereste meg lapunkat. Elmondta: türelmük fogy, s ha nem jutnak egyezségre, akkor a jövő héten megindítják a pert.

„ Szervi rendellenességek is felléptek"

– Már a terhesség tizennyolcadik hetében végzett ultrahangvizsgálaton felmerült a rendellenesség lehetősége – mondta dr. Pongrácz Krisztina. – A két hét múlva végzett vizsgálaton újra szó esett a magzat felső végtagjának esetleges károsodásáról. Nem látszott a felvételen tisztán, hogy egyes végtagrészek kifejlődtek-e. A 22. héten végzett kontrollnál azonban gyakorlatilag már utalás sem történt semmilyen rendellenességre. Tudomásunk szerint létezik az ultrahangvizsgálatnak egy másik módszere is, amit sajnos nem alkalmaztak. Ekkor nagyfelbontású képet készítenek arról a testrészről, amit részletesebben szeretnének megnézni az orvosok. Így pontosan lehetett volna látni, hogy a magzatnak milyen végtagkárosodásai lehetnek. Az is kiszűrhető lett volna így, hogy egy genetikai rendellenességről van szó, ami később sem fog változni. Sajnos ez a betegség belső szervi rendellenességekkel is párosult.

A szülőknek kellett volna dönteniük

– A Kórház igazgatójának védekezése – miszerint ez a fajta rendellenesség nem indokolja a terhességmegszakítást – alaptalan. A magzatvédelemről szóló törvény szabályozza a terhességmegszakítást: eszerint a 20., esetlegesen a 24. hétig megszakítható a terhesség, ha a magzat genetikai ártalmának valószínűsége az ötven százalékot eléri. Az ultrahangfelvételen láthatók lettek volna – nem ötven, hanem száz százalékban – a hiányos ujjak s más károsodások. Álláspontunk szerint nem az orvosok mérlegelési körébe tartozik, hogy indokolt-e a terhességmegszakítás vagy sem, hanem közölni kell az anyával a tényeket. Neki ezután jogában áll eldönteni, hogy megtartja-e így is a születendő gyermekét.

A bíróságon folytatódik?

– A Kórház igazgatója felkeresésemkor cáfolta a történteket. A peren kívüli egyezséget első körben visszautasította, bár a lehetőségét fenntartotta, hogy a biztosító bevonásával esetlegesen születhet ilyen megállapodás. Egyelőre várjuk az írásbeli válaszukat, ám ha ezen a héten sem tapasztalunk kompromisszumkészséget, akkor a jövő héten jogi útra tereljük az ügyet. Egyébként visszautasítom az igazgató úr hozzám intézett önreklámozással és egyoldalú tájékoztatással kapcsolatos vádjait. Ügyfelem érdekét képviselem, s úgy érzem, ez egy szomorú ügy, ami nem önreklámozásra való. Ennek a családnak pénzre van szüksége ahhoz, hogy a gyermeküket megfelelő módon tudják kezeltetni. A gyermeket tizennyolc éves koráig folyamatosan műteni kell, s egyes beavatkozásokat csak Németországban lehet majd elvégezni. A szülőknek most évekig ez áll majd életük középpontjában, gyermekük gyógykezelése rengeteg fáradsággal, lemondásokkal é s aggodalmakkal járhat – mondta dr. Pongrácz Krisztina.

Az igazgató nem lát sok esélyt az egyezségre

– A felelősségbiztosítónknak elküldtük a dokumentációkat, s most várjuk a véleményüket – mondta a Karolina Kórház igazgatója. – Pszintén megmondom, egyelőre nem sok esélyt látok a peren kívüli egyezségre, mivel szakmai véleményem nem változott, s a kártérítés összegét is irreálisnak tartom. Ha az ügyvédnő nem várja meg a biztosító véleményét, akkor megindulhat a per. Ez persze nem zárja ki, hogy adott esetben eközben is születhet megegyezés – tudtuk meg dr. Vörös Lászlótól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sziszi: rajongói máris sztárként kezelik

Alig néhány napja, hogy két társával beköltözött az RTL Klub ValóVilág-villájába a mosonmagyaróvári… Tovább olvasom