Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Pénzvadászat jó sok hibával

A 2007-től 2013-ig tartó integrált fejlesztések előkészítéséről esett szó kedden a mosonmagyaróvári kistérség műhelybeszélgetésén.
A 2007-től 2013-ig tartó időszakra vonatkozó integrált kistérségi fejlesztések előkészítéséről küldött anyagot a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség, a Zalai Falvakért Egyesület és a Terra Studió Kft. a Mosonmagyaróvár környéki polgármestereknek.

A keddi műhelybeszélgetésen elhangzott: a kistérségi támogatási lehetőségeket szeretnék ezzel megalapozni. Galli Károly projektmenedzser hozzátette: integrált kistérségi programcsomagot fogalmaznak meg az alulról jövő fejlesztési elképzelések alapján. 2008–2013 között 5–8 ezer milliárd forint fejlesztési forrás érkezik az unióból, melynek nagyjából 20 százaléka kerülhet regionális szintre.

Így a régió az évi 3 helyett 30 milliárd forinthoz juthat.
Botos Gábor mosonmagyaróvári főtanácsadó, a kistérségi társulás titkára mellbevágónak titulálta a kiküldött anyag egyes részeit. Szerinte ebben kizárólag a Szigetközről esik szó, pedig a társulás 40 százaléka nem is oda tartozik. Széles Sándor máriakálnoki polgármester több kérdést is megfogalmazott: mi a jelentősége, hova illeszkedik, hogyan hasznosul az anyag. Hiányolta belőle a konkrétumokat s az integrációt.

Megkérdőjelezte az egész értelmét is: szerinte a Szigetközi Nemzeti Park koncepciója sokkal részletesebb, pontosabb, s leírták benne, hogy mit kell tenni. Úgy véli, ezzel a fejlesztési elképzeléssel rossz útra tévedtek: adják inkább a projekt elkészítésére kapott díjat a térségnek. Galli Károly úgy válaszolt: az elképzeléseket a Regionális Operatív Programba illesztenék, s csak a programcsomaggal tudnának pályázni uniós forrásokra.

Egyelőre a tervezés első fázisában vannak, s egy irányt szeretnének kialakítani. Török Sándor mosonszolnoki településvezető elmondta: nemrégiben nekiláttak kollégáival a fejlesztési elképzelések összeírásának, s erre most kiderült, ez már elkészült. Így „a kordé megelőzte a szamarat". P is hiányolta a Hanság és a Mosoni-síkság megjelenését az anyagban, de nem a Szigetköz kárára. Azt sem értette, hogy az itteni viszonyokat ismerő helyi szakembereket – például az egyetemről – miért nem vonták be a munkába.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Piroshullám a városon át

Nem lehet összehangolni egymással a mosonmagyaróvári jelzőlámpák mindegyikét, szakemberek szerint. Tovább olvasom