Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Pénzüket keresik a hiteligénylők

Károsultak? Fizettek a kölcsönért, ám a mosonmagyaróvári bejegyzésű cég „eltűnt".

Megyénkbeli károsultak állítják: eltűnt Magyarországról az MFU Kft., mely kedvező hitelt kínált, majd januárban a pénzügyi felügyelet betiltotta működését. A pilótajátékkal vádolt cég egyelőre jó néhány igénylőnek az előleget sem fizette vissza. Honlapjukon viszont ígérik: Szlovákiában megkaphatják a kért összeget.

Betiltotta hitelezési tevékenységét a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) annak a mosonmagyaróvári bejegyzésű cégnek, mely engedélyek híján szervezett ügynököket s kínált kölcsönöket kedvező feltétellel. A PSZÁF még tavaly novemberben figyelt fel a mosonmagyaróvári bejegyzésű MFU Kft.-re, s számukra gyorsan kiderült: engedély nélkül nyújtanak kedvező hiteleket. Az országban több helyen ügynököket is képeztek. Díjat szedtek be az oktatásért, s az ügynököknek is fizetniük kellett, valamint azoknak is, akik hitelt igényeltek. Akár egymillió forint kölcsönt is ígértek kezes, fedezet és jövedelemigazolás nélkül. Az ígéret szerint 6–8 hét alatt bírálták el a kérelmeket a prágai központban, ám a kérelmek regisztrációja 48 ezer forintba került. A felügyelet e tevékenységet betiltotta, ám az MFU Kft. ügyfelek felé vállalt kötelezettségei továbbra is fennállnak.

A helyzet kritikus

A cég internetes honlapján március elején adott ki közleményt: e szerint a PSZÁF határozatával a helyzet az MFU Kft. számára kritikussá vált. Mindezek ellenére a csehországi anyacég, a CFU üzleti becsülete és hírneve megőrzése érdekében elhatározta: fióktársaságain keresztül biztosítja ügyfeleinek, hogy a már megkötött szerződések feltételei szerint hitelt vehessenek fel, ám ezt csak Szlovákiában tehetik meg. Akik nem élnek ezzel a lehetőséggel, visszautalják a befizetett első részletet. A közlemény végén azt kérik: jelentkezzen náluk, aki érintett. A tapasztalat azonban az, hogy aki keresi – így megyei károsultak is –, nem találja a kft.-t.

„Eltűnt a cég, a pénz"

– Egy hirdetésen keresztül jelentkeztem az MFU által kínált hitelszolgáltatásra – meséli névtelenséget kérő megszólalónk. Befizettem a negyvennyolcezer forintos regisztrációs díjat, azóta viszont semmi nem történt.
– Hetekig csak hitegettek, hogy megkapom a kölcsönt, ám mióta a céggel kapcsolatos botrány kipattant, a telefont sem veszik fel, a levelekre sem válaszolnak. Eltűnt a cég, s vele együtt a negyvennyolcezer forintom is. Egy kapcsolattartóm – aki ügyfél és üzletkötő is egyben – nemrégiben Ostravában járt, s „keményen beszélt" az anyacég illetékesével. Rendőrségi feljelentésen gondolkodunk, ha nem történik semmi – mondta.

Üres az Engels utcai iroda

Horváth Csaba, Mosonmagyaróvár rendőrkapitánya elmondta: hozzájuk az üggyel kapcsolatos feljelentés még nem érkezett. „A kft. mosonmagyaróvári irodája után – az Engels utcában – rendben fizeti a bérleti díjat" – mondta Láng István, a helyi Városüzemeltető és Fenntartó Kft. vezetője. Az iroda üres, időnként elviszik az ide érkező leveleket. Dr. Palatinus János, a tulajdonosok képviselője annyit mondott: nincs felhatalmazva nyilatkozattételre. Azt azonban hozzátette: az anyacég kötelezettséget vállalt a befizetett összeg visszatérítésére, így aki érintett az ügyben, írjon levelet a cég címére.

Cséfalvay Attila

Olvasóink írták

  • 1. szücsné győr erzsébet 2008. június 23. 18:42
    „én is áldozat vagyok, a cég tartozik 138 ezer forinttal +késedelmi kamat. én feljelentést tettem a mosonmagyaróvári biróságon, az ügy végrehajtás alatt van, de nem történt még semmi. azt kérték vonjam vissza, és megkapom a fele pénzt azonnal.erre mi a garancia?szégyen hogy megengednek nekik hogy lelépjenek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Titokzatos zebra került a hivatal elé

Egyelőre rejtély, hogy miként és kinek a „magánakciójaként” került egy önhatalmúlag felfestett gyalogátkelőhely a mosonszentmiklósi polgármesteri hivatal elé. Mint ahogy azt sem tudni, ki festette feketére a fehér sávokat a napokban. A település főutcájának, a Felszabadulás útnak a fenntartója és kezelője a Magyar Közút Kht. Ők tettek feljelentést a minap a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányságon az illegálisan kijelölt zebra miatt.
Tovább olvasom