Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Pénzügyi gondok szülték a telekadót

Politikai jövőjéről, az új járási és választókerületi elképzelésekről, a nagyberuházások várost terhelő hatásairól, az adóztatás és útállapotok szülte kényszerekről kérdeztük az országgyűlési képviselő-polgármestert.


 Szinte azonnal meg kellett védenem a korábban már elfogadott projektjeinket. Így a Szigetköz 12 milliárd forintját vagy a vízpótlás állami pénzeit. Létkérdés, hogy ezek megmaradtak.
– Túl vannak a nagy jövőtisztázó beszélgetésen Lázár frakcióvezető úrral. Ön mit mondott neki arról, hogyan képzeli a politikai jövőjét 2014 után? – faggattuk Nagy Istvánt.


– Egészen más hangulatú beszélgetés volt ez, mint ahogy a sajtóban megjelent. A frakcióvezető úr arról érdeklődött, hogyan érzem magam új képviselőként, s milyen eredményeket értem el. Elmondtam, hogy a kezdeti megilletődöttség után mostanra jól használom a Ház kínálta lehetőségeket. Azt sem hallgattam el, hogy az Országgyűlésben néha uralkodó stílus és hangnem engem mennyire taszít. Én polgármesterként megtanultam, hogy csak az együttműködés vezethet el a sikerhez. A politikai jövőmről korai még döntést hozni. Nagyon szeretek Mosonmagyaróváron a városért dolgozni, de azt is megtapasztaltam, hogy eredményeket elérni, hatékonyan ügyeket intézni csak kettős funkcióban, polgármester-országgyűlési képviselőként lehet.

– Úgy tűnik, 2014 után viszont megszűnik a kettős funkció lehetősége...

– Igen, de addigra el is fog dőlni, hogy milyen feladatok jutnak nekem. Legkorábban a jövő év első felében derül ez ki. Nyitott még a kérdés, hogy országgyűlési képviselőként, polgármesterként vagy városlakóként dolgozhatok Mosonmagyaróvár javára. Bármelyik feladat jut is nekem, én szívesen állok rendelkezésre. Ám addig még hátravan olyan súlyos törvények elfogadása, mint az új oktatási, egészségügyi, önkormányzati szabályozás. Kialakulnak az új választókerületek, járások, s eldől például a polgármesterek pontos jogköre is. Ez mind befolyásolni fogja a döntésemet és a jövőmet.

Négy vagy öt választókerület lehet a megyében

– Hány választókerület lehet a megyében? Egyáltalán nem mindegy például, hogy megmarad-e a mosoni kerület?

– Erről írott anyag még nincs. Négyet vagy ötöt terveznek. Utóbbi esetben kettőt Győrben, egyet Sopronban, egyet a teljes Rábaközben, s egyet Mosonmagyaróvár és a Szigetköz térségében. Így Mosonnak jó esélyei lehetnek.

– Említette képviselői eredményeit, sikereit...

– Szinte azonnal meg kellett védenem a korábban már elfogadott projektjeinket. Így a Szigetköz 12 milliárd forintját vagy a vízpótlás állami pénzeit. Létkérdés, hogy ezek megmaradtak. Ám mivel a kormány a gazdasági szükségszerűség alapján felülvizsgált minden uniós projektet, meg kellett védenem a Futurát is...

– A Futura belső berendezésének mostani pályázati módosítása befolyásolhatja a projekt egészének sikerét?

– Nem, a megvalósulás jó úton halad. Igaz, már a létesítés közben derült ki, hogy a Dunántúlon még két hasonló intézményt terveznek. A tatai Vértes terve ideiglenesen ugyan, de csúszik, viszont a győri Mobilitás-központ építése dinamikusan halad. A gazdaságos működtetés számunkra kemény kényszer. Ezért vettünk föl már korábban ide kreatív szakembereket, s a városból elszármazottak is segítségüket ajánlották, például az űrkutatás bemutatásával. Egy sereg új ötlet merült fel, ezek beépítéséhez volt szükség most a belső tervek módosítására.

– Volt-e olyan képviselői terve, feladata, ami az első évben meghiúsult?

– Ilyen nincs. A futó projektjeink mind sínen vannak, a többi ügyben pedig nincs lejárt határidejű.

„A miénk sikerre ítéltetett társulás"

– Ön a Mosonmagyaróvári kistérség elnöke is. A járások létrejöttével mi lesz a kistérség sorsa?

– A miénk sikerre ítéltetett társulás. Többek között azért, mert jó a kapcsolat a települések vezetői között. Így a térség potenciális előnyeit hatékonyan ki tudjuk használni. Sőt, olykor meglepő megoldások is születnek. Ilyen volt például, hogy a falvak óvodai férőhelyeiket ajánlották föl a városi gyerekeknek. Igen hatékony az együttműködés a szociális és oktatási ágazatban is.

– A járásokkal a kistérség megszűnhet?

– Nem, mert az önkormányzatiság lényege érintetlen marad, csak a jegyzői feladatok kerülnek járási hatáskörbe. Mosonmagyaróvár pedig mint leendő járási központ eddig is természetes gazdasági és közlekedési centruma volt a kistérségnek, s lesz a jövendő járásnak is.

– Ha már a közlekedést említi. Jövőre jár le a tömegközlekedési szerződés a Volánnal. Úgy tudom, van egy terv a helyi közlekedés kistérségi szintű megszervezésére.

– Igen, sőt, a tömegközlekedés újraszervezése csakis ebben a formában képzelhető el. Persze a 2012-ben lejáró szerződésünk újrafogalmazását befolyásolhatja a MÁV és a Volán tervezett fúziója. A közlekedési kapacitások összehangolása lehet a megoldás a Hild tér sorsára is.

„Pénzügyi nehézségeink voltak..."

– Tavaly október óta Mosonmagyaróvár polgármestere is. Az önkormányzati munka botrányok nélkül folyik. Talán csak a telekadó bevezetése okozott némi hullámverést...

– A válság nyomán ez kényszerintézkedés volt. Pénzügyi nehézségeink voltak, mivel az adóbevételben elmaradás mutatkozott, így fizetési gondjaink állhattak volna elő. Választhattuk volna a korábbi adónemek emelését is, végül a telekadó bevezetése mellett döntöttünk, mert ez érint a legkevesebb embert, pontosan 239-et.

– Hogy állnak a befizetések?

– Eddig mintegy 64 millió forintot róttak le az érintettek, ez az éves előirányzat több mint 38 százaléka. Ám az elmaradás az új adónemeknél megszokott, hiszen az adózási fegyelem ilyenkor mindig alacsonyabb. Váratlan volt a bevezetése, s az érintettek nem voltak rá fölkészülve. Sokan kértek könnyítést: részletfizetést, halasztást is.

– Miért kellett zárolni az intézményi költségkeretek öt százalékát?

– A fegyelmezett gazdálkodás érdekében döntöttünk a felülvizsgálati zárolás mellett. Az átvilágítás lezárult, a tervezett 250 milliós többletet zökkenőmentesen meg is találtuk. A munka az intézményvezetőkkel egyeztetve folyt. Köszönöm az együttműködésüket. Jövőre már ezek a keretösszegek kerülnek az intézmények költségvetési soraiba. Hangsúlyozom azonban, hogy a köztisztviselők és közalkalmazottak jogos jussa nem került ezzel veszélybe. Csupán a tervezett túlórák és a helyettesítések irreálisan magas díjai rövidülnek meg. Természetesen minden ténylegesen ledolgozott túlórát és szükséges helyettesítést kifizetünk. Az elvonás mértéke intézményenként eltérő, az óvodáknál általában 5 százalék alatti, míg az iskolák zöménél ennél magasabb.

„...a sportcsarnok létesítését el kell halasztanunk"

– A folyamatos betelepülés, s most legújabban az Euro Vegas építkezése új kihívásokat fogalmaz meg. Már most például igen magasak az albérletárak. Felkészült a város erre az új gazdasági, szociális és közbiztonsági kihívásra?

– Polgármesterként azt is megtanultam, hogy minden folyamatot az egyensúlyra törekvéssel lehet kezelni. A már folyó nagyberuházásaink vagy a tervezett Euro Vegas átrajzolja a város eddigi életét. Már most munkaerő- és szálláshiány van a városban. Több jelentős munkaerő-közvetítő cég dolgozik nálunk, de szóba került például egy munkásszálló építése is. A beruházások gazdasági előnyeit később persze élvezzük, ám a népességbővülés már most megterheli intézményhálózatunkat. A növekvő igényeket ki kell szolgálnunk, de ebbe a városi hálózat nem rokkanhat bele.

A miénk sikerre ítéltetett társulás. Többek között azért, mert jó a kapcsolat a települések vezetői között. Így a térség potenciális előnyeit hatékonyan ki tudjuk használni. Sőt, olykor meglepő megoldások is születnek.
– A megnövekedett közlekedési terhelést is kezelni kell...

– Igen, az infrastruktúra fejlesztése nélkül nehéz helyzet állhat elő. Azt is be kellett látnunk, hogy hiába építünk bármit, ha oda nem lehet eljutni, mert az útjaink állapota katasztrofális. Az úthálózat mára összeomlóban van. Ezért indítjuk el útépítési programunkat: 70–80 utcát kell rendbe tennünk. Ám ennek költségei teljesen leterhelik a várost. Így el kellett fogadnom, akármennyire bánt is, hogy emiatt a sportcsarnok létesítését el kell halasztanunk. E célra pályázat most nincs, önerőből pedig képtelenség lenne. Most csak az jöhet szóba, hogy esetleg valamelyik városi sportlétesítményünket bővítsük.

Olvasóink írták

 • 18. INVEKTUS 2011. augusztus 12. 15:16
  „kÖSZÖNÖM:)”
 • 17. Flamo 2011. augusztus 08. 15:09
  „A választott képviselőink szavazták meg a telekadót! Ők nem érintettek, mint ahogy azt Dr.Nagy Frigyes egy nagyon frappáns lényegre törő esszében leírta egy helyi újságban. Nekik erdő, szántó, egyéb az adózás hatálya alá nem eső területük van. A telek, mint befektetés van, volt, lesz...A közgazdaságtanról ne itt beszéljünk. Az, hogy majd így jobban megjön a vállalkozói kedv, és a telektuladonosok, majd nem telekadót, hanem iparűzési és stb adót fizetnek, ez egy blődli!! Kit lehet megetetni ilyen mesével? A Pista sem hiszi el, hogy ez így működik! Sajnos viszont az Ő nevével fogják összemosni az adónemet! Majd lesz olyan időszak, amikor a telekadóról a Pista nevével + egy jelző beszélnek! Kíváncsi lennék, hogy a városban működő szolgáltatások és klinikák tulajai milyen mértékben fizetnek iparűzési adót? Még nem láttam őket a virilistások közöt koccintani egyszer sem....a kocsikkal amikkel közlekednem nap mint nap találkozni főleg tilosban.......Jaaa nekik nincs miből fizetni.....a telek pedig ugye elég egyszeűen nyilvántartható....”
 • 16. pancser 2011. augusztus 08. 12:22
  „15-höz! A fordítottja gyakoribb!”
 • 15. dorombolok 2011. augusztus 07. 18:54
  „Egy elhanyagolt beépített ingatlan sokkal rondább városképet mutat mint egy karbantartott üres építési telek.
  A folytatáson városatyák lehet gondolkodni!!”
 • 14. pancser 2011. augusztus 07. 11:32
  „A telek adótól elbódulva semmit nem értesz, bár lehet, hogy ehhez még telekadó sem kell. A mentalitás ismerős, nem szoktak rám hatni akik a vagyonnal mérik a maguk hosszát. Csak nevetek rajtuk, megtehetem!”
 • 13. Lomex 2011. augusztus 05. 11:48
  „Komolyan mondom nem értelek. Milyen újgazdgokról beszélsz. Olvasd már el figyelmesen amiket írtam. Azért mert valakinek van pluszban mondjuk egy azaz egy darab telke, az miért újgazdag már. Előző hozzászólásodból is látszik, hogy mennyire gyűlölöd azokt, akinek kicsit többre futotta, mint neked. Ez téged minősít, szar lehet így élni. Ja és még valami, hátha felfogod. Ismered azt a mondást, hogy "inkább irigyeljenek, mint sajnáljanak"? Na most már pár perce így vagyok én is, annak ellenére, hogy nem vagyok újgazdag, csak "pechemre" örököltem egy kis pénzt és azt kiegészítve vettem egy telket a világválság kellő közepén, és nem voltam olyan okos,mint pl. te, aki a bankba rohan minden megtakarított pénzével, azért hogy jobb legyen a szegényebb rétegnek. Remélem azért az iróniát ki tudod olvasni a soraimból.”
 • 12. pancser 2011. augusztus 05. 11:27
  „Add el a telkedett, jutalékért segítek. A parizer hasonlat nagyon rossz hasonlat, ugyanis ha kevés a parizer, majd többet gyártanak. Magyaróvári telkeket nem lehet a kolbásztöltőn gyártani, az annyi amennyi. Ha tömegesen eladjátok a megadóztatott telkeket a szerényebb jövedelmű emberek a nagyobb kínálatból olcsóbb áron tudnak venni. Még egyszer mondom: A közérdek az, hogy minél kevesebb leggyen a spekulatív, árfelhajtó célzattal vásárolt telek. Ahoggy olvasom a cikket nappista présetek alatt van azért magyarázkodik. A mai újgazdagjainktól olyan távol áll a polgári kultúra mind azoktól a lányoktól a szűzies élet. Ami az újgazdagok iránti érzeémeimet illeti nem irigylem őket, hanem a telkeik meg a terepjáróik ellenére nem tudom őket az átlag ember szintjére fölhozni, ott vannak alattuk. Se nem irigyellek se nem bámullak benneteket, ezt a legnehezebb elviselni. A mások irigysége tesz boldoggá, de ezt tőlem ne várd!”
 • 11. Lomex 2011. augusztus 05. 06:40
  „Milyen hét másik telek? Látom lejött a lényeg. Magánszemélyekről beszélek, akiknek ilyen olyan módon van plusz egy telke általában, ami után már egyszer kifizette a 10 % illetéket (500-600 ezer forintot), most meg a már egyszer leadózott pénzből megvásárolt egyszer már le"illetékezett" telkre újabb adót vetnek ki. Azt a szempontot se szabadna elfelejteni, hogy egyszercsak tavaly év végén váratlanul hoztak egy ilyen rendeletet, nem adva választási lehetőséget a tulajdonosoknak, hogy mit is csináljanak ma telkükkel. Kívánom neked, hogy a megtakarított pénzedből vásárolt tulajdonodra is vessenek ki adót. A családot alapítok telekvásárlása című fejezet meg egy baromság. A kereslet határozza meg az árat, akkor legközelebb parízert se vegyek, hogy a hozzád hasonlóknak nehogy felstrófoljam az árakat. Te egy végtelenül irigy ember vagy.”
 • 10. pancser 2011. augusztus 04. 22:14
  „A közösségnek nem jó a telekhalmozás! A döntés szabadságát nem vitattam csakhogy a feltételek rosszak és gazdasági szempontból rossz irányba megy a pénz. Például, ha Ön öt telket vesz akkor megnehezíti a családot alapítók telekvásárlását, akiknek az új otthon megteremtéséhez több hitel és állami támogatás szükséges emiatt. A másik oldalról a pénz dolgozzon és ne holt tőkeként ácsorgjon egy gazos telek képében. Ha irigy vagyok akkor kedves "Lomex" rettenetesen önző. Akinek az ingatlan adó sok az ne tartson annyit ez ennyire egyszerű. Még a végén sajnáltatja magát az akinek egy lakóingatlanja mellett még hét másik van. A szívem szakad az ilyenekért. A gazdaságnak is van kultúrája ami errefelé hiányzik. A kapzsiságról szóló megjegyzés a vicc kategóriájába tartozik.”
 • 9. Lomex 2011. augusztus 04. 18:15
  „Kedves Pancser!

  Benned a tehetségtelenség vívódik az irigységgel. Azt már had döntse el mindenki, hogy mibe fekteti (már, ha befektetés céllal vásárolta egyáltalán azt a telket) a pénzét. Az már legyen az ő gondja, hogy holt tőke, vagy nem holt tőke. Azt azért senki ne felejtse el, hogy a telek után, amit nem építenek be 4 éven belül a tulajdonos egyszer már fizetett illetéket, ezt most mégegyszer megadóztatják. Fenn tartom továbbra is, hogy egyszerű kapzsiság az egész. A cél elvileg az volt, hogy az ipari parkban minnél hamarabb elkezdődjenek az építkezések a már cégek által megvásárolt telkeken. Csak közben több magánszeméllyel kitoltak. Ezt semmiképpen nem nevezném jó döntésnek.”
 • 8. pancser 2011. augusztus 04. 11:55
  „A telekadó kell, egyszerűen azért, hogy nem vesztegeljen a tőke az ingatlanokban, hanem fektessék másba, értékpapírokba, tegyék a bankba, akárhová. Az ingatlan tőke holt tőke, ráadásul az ingatlan halmozás a keresletet növeli, árfelhajtó hatású. Szerintem az ingatlanadóval keményen fékezni lehet ezt a nem szerencsés folyamatot.”
 • 7. Csipetke 2011. augusztus 03. 21:39
  „Szerintem egyszerre csak egy lovat lehet megülni rendesen, kettőt nem!
  A többes tisztségviselés nem olyan eredményes!”
 • 6. andrew17jr 2011. augusztus 03. 21:26
  „Kedves Invektus!
  csak magántulajdonra van kivetve adó, köztulajdont nem birtokolhatsz. a telekadó elhanyagolható bevételi forrás, így kivetése felesleges gazdasági lépés, az adminisztrációs költsége, bonyolultsága túl nagy. Inkább stratégiai lépés ez a városban üresen álló, de jó fekvésű, belvárosi telek miatt a tulajdonosokkal szemben. Ez az ingatlannal rendelkező területekre nem vonatkozik, az után építményadót vagy kommunális adót fizetsz.
  A megoldás nem új adó bevezetése lenne, hanem az önkormányzati cégek költségvetésének racionalizálása, onnan a profit egy részének visszaforgatása a városi költségvetésbe (amit szintén át lehetne szerkeszteni)”
 • 5. pancser 2011. augusztus 03. 21:24
  „A telekadó jogos azoknál akik spekulációs céllal spájzoltás be. Szerintem a kivetett adó nagyon alacsony, minimum meg kéne egyezni az alapkamattal. Akkor nem tartanának egyesek tucat telket a birtokukban és a telkek ára is csökkenne!”
 • 4. INVEKTUS 2011. augusztus 03. 15:24
  „Szép napot .
  A telekadó nevezzük nevén a gyereket jogtalan!! ugyan is a saját telkem azt csinálok a telkemen amit akarok azért dolgoztam hogy az enyém legyen .
  Tehát hogy lehet egy magántulajdonra adót róni ?”
 • 3. dorombolok 2011. augusztus 03. 12:45
  „Zopika szerinted van lex telekadós is?”
 • 2. zopika02 2011. augusztus 03. 12:17
  „Azt hiszem az megérne egy vizsgálatot hogy miért nem mindenki fizet telekadót aki a rendelet szerint kötelezett. Van akire kivetették van akire nem. Van aki bement a polgármester úrhoz sírni és nem kell fizetnie. Míly érdekes. Ennek kellene kicsit utána járni kedves Vida Úr.”
 • 1. Lomex 2011. augusztus 03. 10:48
  „Szerintem nem a pénzügyi gondok szülték a telekadót, hanem a kapzsiság.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még tizenöt évig a Rekultívé a hulladék

Átlagosan nyolc százalékkal növekedhet a szemétszállítás díja 2013 elejétől, ez területenként eltérő… Tovább olvasom