Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

Pénztárgépáradat a szervizekben

Mosonmagyaróvár - Egymásnak adják a kilincset szerda reggel óta a pénztárgépszervizekben az áfaváltozás miatt a kereskedők. Haladékot kaptak ugyan augusztus végéig, ám átállítás nélkül addig is csak kézzel írhatnak számlát. Az adóhivatalnak is kézzel írva tudnak csak jelenteni.

Egy jól menő Balaton-parti büfé tulajdonosa is megirigyelte volna így július elején azt a tumultust, ami szerdán volt az adóhivatal engedélyével dolgozó pénztárgépszervizekben. A júliustól életbe lépett adóváltozások miatt ugyanis kötelező átállítani minden olyan kasszamasinát, ami a nyugtán feltünteti a forgalmi adó mértékét. Márpedig az üzletekben használt szinte minden gép ilyen. A kereskedők ugyan augusztus 31-ig kaptak haladékot, ám szerdától már csak az átállított pénztárgépeket használhatják. Akik ezt nem tették meg, írhatják kézzel a számlákat.

Éppen emiatt a legtöbben próbálnak minél előbb túlesni a ˝beavatkozáson˝, ezért szerda reggel megrohamozták a szervizeket. A kereskedők rohama már kedden elérte a mosonmagyaróvári Gulyás Lajos utcában lévő üzletet is, tegnap délelőtt pedig már százával sorakoztak a boltban és előtte az átállításra váró pénztárgépek.

Major Csaba szervizvezető a szerdai roham közben.
Major Csaba szervizvezető a szerdai roham közben.

– Három műszerészünk és az adminisztrációt végző munkatársunk kedd óta megfeszített tempóban dolgozik, de már így is alig bírjuk – mondta el a Kisalföldnek Major Csaba cégvezető. – Kedden éjjel 11 óráig folyamatosan dolgoztunk, több mint hetven géppel végeztünk. A ma reggeli nyitás után nem sokkal már 105 kasszát hoztak, de folyamatosan érkeznek az újabbak, amiket már csak későbbre tudunk elvállalni. Valószínűleg csak a hajnali órákra végzünk a mára vállalt darabokkal, de mindenképpen megcsináljuk, hiszen a kereskedőknek szükségük van a pénztárgépekre az üzlet működéséhez – mondja Major Csaba.

A cégvezető hozzátette: az átállítás előtt a pénztárgépekből az adómemóriát ki kell íratni. Minden átállítást a szervizeknek jelenteniük kell az adóhivatalnak. Ezt elvileg online rendszerben is megtehetik, ám ez a gyakorlatban nem működik. A gépek átállításához szükséges eseménykód ugyanis nincs az APEH rendszerében, így a jelentéseket kénytelenek öt példányban kézzel megírni, ami igencsak időigényes és lassítja a munkát. A szervizben várhatóan még nem ér véget a csúcsszezon. A bejelentkezések alapján még jó pár napig sorakoznak majd a masinák az üzlet előtt.

Valószínűleg csak a hajnali órákra végzünk a mára vállalt darabokkal, de mindenképpen megcsináljuk- mondta Major Csaba.

Olvasóink írták

 • 4. impreza24 2009. július 06. 11:26
  „3. ovarisrac

  Ha valaki igy örzi a gépeket mint a képen akkor még a közelbe se merek menni:-)))))”
 • 3. ovarisrac 2009. július 05. 11:43
  „Csoda, hogy nem tűnt el egy pénztárgép sem az üzlet elől.”
 • 2. Imcsi 2009. július 02. 16:30
  „"Minden átállítást a szervizeknek jelenteniük kell az adóhivatalnak. Ezt elvileg online rendszerben is megtehetik, ám ez a gyakorlatban nem működik. A gépek átállításához szükséges eseménykód ugyanis nincs az APEH rendszerében, így a jelentéseket kénytelenek öt példányban kézzel megírni, ami igencsak időigényes és lassítja a munkát."
  T. APEH!
  Csak remélni tudom, hogy a felelős személynek ugrott a prémcsije!”
 • 1. x11 2009. július 02. 14:25
  „Na ez biznisz a pénztárgépes vállalkozóknak:) Lehet én is az leszek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Széfet loptak, benne kilencmillióval

Darnózseli - Röpke huszonnégy órán belül elfogták a rendőrök azt a három férfit, akik a gyanú… Tovább olvasom