Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Pénzhozók és egyéb gazemberek

Mindenkiben legyen némi egészséges bizalmatlanság az idegenekkel szemben – hangsúlyozta dr. Csokán Csaba alezredes, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság vezetője a nyugdíjasegyetemen. Mondandóját az előadás napján történt két trükkös lopás sajnos igen aktuálissá tette.
Csokán Csaba alezredes elmondta: a nyugdíjasegyetem hallgatói életkoruknál fogva kiszolgáltatottabb helyzetben vannak több olyan bűncselekményre szakosodott elkövetővel szemben, akik elsősorban a jóhiszeműségüket kihasználva csapják be vagy lopják meg őket. Éppen az előadás napján két ilyen eset is történt a városban. Az alezredes arra hívta fel a figyelmet, hogy milyen lehetőségek, védelmi eszközök állnak rendelkezésükre, amikkel megakadályozhatják, hogy idegenek a lakásukba lépjenek. Fontos azonban, hogy a legtöbbet saját maguk tehetik biztonságuk érdekében: odafigyeléssel és fokozott óvatossággal.

A nyugdíjasok megtudhatták, miként kerülhetik el a piacon, bevásárlóközpontokban vagy a temetőben táskájuk, pénztárcájuk ellopását. Elhangzott: soha ne hagyjuk a táskát őrizetlenül magunk mellett vagy a bevásárlókocsiban. A pénztárcát ne adjuk ki a kezünkből, ne rakjuk külső zsebeinkbe. Sajnos számos ilyen lopás történt az elmúlt időszakban. Mint ahogy gyakoriak az olyan bűncselekmények is, amikor különféle ürüggyel kéredzkednek be idegenek idős emberek lakásába, majd a figyelmüket elterelve elviszik értékeiket.

Az időskorúakra specializálódott bűnözők módszereiről beszélt dr. Csokán Csaba alezredes a nyugdíjasegyetem hallgatóinak.
Az időskorúakra specializálódott bűnözők módszereiről beszélt dr. Csokán Csaba alezredes a nyugdíjasegyetem hallgatóinak.

Előfordult például, amikor egy pohár vizet kért valaki, vagy a kisgyermeket akarta tisztába tenni. Vagy hozta a villanyszámla-különbözetet azzal, hogy vissza kellene adni a nagy címletű pénzből. Sokszor pedig valamilyen szolgáltató cég munkatársának vagy hivatalos személynek adják ki magukat a bűnözők. Ezért fontos, hogy az idős – főként egyedül élő – emberek igyekezzenek meggyőződ- ni az idegenek személyazonosságáról, igazolványt kérjenek tőlük. A legjobb módszer azonban, ha azt mondják: jöjjenek vissza később, amikor valamelyik családtag otthon lesz. Ezeknek az elkövetőknek a módszere: amíg az egyikük eltereli az áldozata figyelmét, társa megkeresi és elrakja az értékeket, a megtakarított pénzt.

Az alezredes beszélt továbbá az úgynevezett „unokás csalásról", ami szintén gyakori az elmúlt időszakban. Ilyenkor az idős embereket telefonon hívják fel, mondván, valamelyik családtagjuk – általában az unokájuk – bajba került és pénzre van szükségük. Esetenként több százezer forintot csalnak ki így az idősektől.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: Aggályos a hőszerződés

A tervezett geotermális erőművel kapcsolatban fogalmazta meg aggályait Kovács Tamás, az MSZP helyi szervezetének elnöke. Tovább olvasom