Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

Pénzgyűjtés a volt polgármesternek

A magyarok lakta szlovákiai Doborgazon a bíróság által elmarasztalt, s emiatt leváltott polgármester tovább segíti utódját. Tervei szerint a szeptemberi rendkívüli választáson újra jelölteti magát.
Doborgazon már csaknem ötezer koronát gyűjtöttek össze a falubeliek Boráros József büntetésének kifizetésére. A háromszázötven lelkes település vezetőjének kálváriájáról lapunkban korábban már beszámoltunk (2004. május 8.). Boráros József polgármester a május 7-i falugyűlésen jelentette be, hogy megválik tisztségétől. A falu első emberét a bíróság egy aláírás átmásolásáért tízezer korona pénzbüntetés megfizetésére ítélte, ezért kellett távoznia tisztségéből.

A lakosság szolidáris

A másolt aláírással ellátott becsületbeli nyilatkozattal a polgármester a volt mezőgazdasági szövetkezet ingatlanának községi tulajdonrészét szerette volna igazolni. A találkozón megjelent száz doborgazi lakos támogatásáról biztosította Borárost, és a képviselő-testület lemondását követelte.

A polgármester azonban megmagyarázta, hogy a testület nélkül az önkormányzat határozatképtelen lenne, így elálltak követelésüktől. Kitartottak azonban amellett, hogy Zsigmond József megbízott polgármester alkalmazza őt a községi hivatalban.

„ Szeptemberben újra jelöltetem magam"

Tegnapi ottjártunkkor meggyőződhettünk arról, hogy gyakorlatilag két polgármestere van Doborgaznak: mindkettőjüket a hivatalban találtuk.
– Két éve kerültem a település élére – kezdi Boráros József. – Az elődöm tizenhat évig vezette a községet: a helyiek változást akartak. A választási programom szinte összes pontját megvalósítottuk: a szennyvízcsatorna-hálózat kiépítését befejeztük, az utak egy részét leaszfaltoztuk, felújítottuk az iskolát, az óvodát és a művelődési házat.

Évente 2,8 millió koronából gazdálkodunk, s az utóbbi két évben a költségvetési hiányunkat is megszüntettük. Szeretnénk a falut fejleszteni: pályázatot adtunk be az illetékes minisztériumhoz. Pk megfelelőnek találták s továbbították Brüsszelbe – így már jó esélyeink vannak az uniós források elnyerésére. Most azonban porszem került a jól működő gépezetbe. Téeszünk még 1973-ban egyesült a somorjaival: ’89-ig jól is működött, ám azóta tönkrement. A közeli kisváros most szeretné eladni a legalább félmillió koronát érő ingatlanainkat. Úgy éreztem, ebből az összegből nekünk is járna. Sajnos hibáztam, az ügyvéd véleményét is ki kellett volna kérnem az ügyben.

Elismertem bűnösségem, s a rám kirótt tízezer koronát befizettem. Le kellett mondanom, ám ez senkinek sem jó: szeptemberben a rendkívüli választásokon újra jelöltetem magam.
Zsigmond József, a frissen kinevezett polgármester is támogatja ebben.
– Kényszerűségből, néhány hónapra vállaltam el a feladatot, s közben vezetem saját üzletemet. Kollégám véleményét minden ügyben kikérem, együtt dolgozunk.

Csaknem ötezer korona

Időközben a község összefogott, s a történtek ellenére is kiáll Bor-

áros József mellett. Kiss Ilona és Kulcsár Júlia gyűjtésbe is kezdett, a polgármester büntetését szeretnék összeszedni.
– Eddig 43 családnál jártunk, s 4690 korona gyűlt össze. A szegények is szívesen adnak, mert szeretik Boráros Józsefet. A pénz mellé mindenkinek van egy története: a polgármester ugyanis rögtön segít mindenkinek. A falu rengeteget fejlődött e néhány év alatt, s ez neki köszönhető. A gyűjtést folytatjuk s minden összegről pontos listát készítünk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Technikai gondok a kishatáron

Hazánk uniós csatlakozását követően csupán néhány napig állt nyitva a személyautók előtt a… Tovább olvasom