Kisalföld logö

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

Pénzbüntetés a halálos munkabalesetért

Pénzbüntetésre ítélte a bíróság annak a máriakálnoki üzemnek az akkori ügyvezetőjét és telepvezetőjét, ahol 2008 decemberében egy munkás a komposztkeverő gépben lelte halálát.
Újabb tanúk meghallgatásával, majd a per- és védőbeszédekkel folytatódott a tárgyalás a Mosonmagyaróvári Városi Bíróságon dr. Németh Csaba tanácsa előtt a minap annak a halálos munkahelyi balesetnek az ügyében, ami 2008. december 23-án történt az egyik máriakálnoki üzemben. (Kisalföld, 2008. december 24.) A vádirat szerint az üzemben a komposzt előállítására használatos gépet a szokásos óránkénti takarítást követően újraindították, ám az mintegy negyedórával később rendellenes működés miatt leállt. A gép kezelője és a közelben dolgozók ekkor észlelték, hogy egyik kollégájuk a gép tengelyéhez került.

Több munkaügyi szabály megszegése és az áldozat felelőtlensége vezetett több mint három éve a tragédiához. fotó: Kisalföld-archív
Több munkaügyi szabály megszegése és az áldozat felelőtlensége vezetett több mint három éve a tragédiához. fotó: Kisalföld-archív


A férfin a kiérkező mentők már nem tudtak segíteni, olyan súlyosan megsérült, hogy azonnal életét vesztette. A vizsgálat során a munkavédelmi szakértő megállapította, hogy a szerencsétlenül járt férfi bebújt a gépbe, így kerülhetett a forgó alkatrészek közé. A szakértő szabálytalanságokat is feltárt, így többek között hiányzott a gép üzemeltetési dokumentációja, a forgó alkatrészek pedig nem voltak ellátva megfelelő védőburkolattal. A vád szerint az akkori ügyvezetőt és telepvezetőt terheli a felelősség a tragédiáért, az ügyészség halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádolta meg a két férfit.

A védelem helyszíni tárgyalást indítványozott, hogy a bíróság megtekintse a komposztkeverő gépet, ám ezt a bíró elutasította. A tárgyaláson megtekintették ugyanakkor a baleset után a tűzoltóság és a munkaügyi felügyelőség által készített fényképeket. Ezeken a bíró szerint egyértelműen látszik, hogy a baleset helye jól körülhatárolható, védőlemezekkel befedhetőek lennének a forgó alkatrészek. Emellett a felvételek alapján a kezelőfülkéből nem lehet rálátni az egész gépre.
Az ügyész perbeszédében kiemelte, hogy a baleset kapcsán a munkaügyi felügyelőség több szabálytalanságot állapított meg. Tákolmánynak nevezte a típus és azonosítószám nélküli keverőgépet, ami nem volt alkalmas a biztonságos munkavégzésre. A többszörös foglalkozási szabálysértések vezettek a baleset bekövetkezéséhez, ezért az ügyész felfüggesztett fogházbüntetés kiszabását kérte a vádlottakra. A védelem szerint a feltárt szabálytalanságok nincsenek ok-okozati összefüggésben a balesettel. A tanúk vallomásaiból egyértelműen kiderült, az áldozat úgy mászott be a gép alá, hogy arra semmiféle ésszerű indokot nem találtak. Az ésszerűtlen magatartásra pedig nem lehet felkészülni. A védők szerint a sértett saját felelőtlen magatartásának áldozata lett, ezért a vádlottak felmentését kérték.

A bíróság mindkét vádlottat bűnösnek találta halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében, ezért a cégvezetőt 300 ezer, míg a telepvezetőt 150 ezer forint pénzbüntetésre ítélte. Emellett a vádlottaknak meg kell fizetniük a több mint 380 ezer forintos bűnügyi költséget is. Az ügyész, a vádlottak és védőik három nap gondolkodási időt kértek.

Dr. Németh Csaba indoklásában kiemelte: a keverőgéppel úgy dolgoztattak embereket hosszú időn át, hogy azt előzőleg egyetlen szakember sem nézte meg, biztonságosan működik-e. Ez pedig egyértelműen a vádlottak felelőssége. Amennyiben megfelelő védőeszközökkel szerelik fel a berendezést, úgy nem történhetett volna meg a tragédia. Ezzel együtt az áldozat közrehatása
óriási volt a balesetben, amellett érthetetlen és szükségszerűtlen is. A sértett nem törődött saját biztonságával, nagy részben ő a felelős a balesetért, ezt a tényezőt is figyelembe vette a bíró a büntetés kiszabásánál.

Olvasóink írták

 • 4. MvApó 2012. június 30. 20:07
  „Egy két apró pontosítás: Nem a "Munkaügyi Felügyelőség" vizsgálódik a baleset ok-okozati összefüggéseinek a felderítése okán, hanem a MUNKAVÉDELMI FELÜGYELŐSÉG". Továbbá, nem munkaügyi szabálytalanságok vezettek a balesethez, hanem munkavédelmi szabálytalanságok. (Pl.: munkaügyi szabálytalanság: jelenléti ív hiánya....)
  Csak sajnos kis Hazánkban a munkavédelmet és a munkaügyet összekeverik, holott a kettőnek semmi köze egymáshoz!”
 • 3. Szeszósztris 2012. június 23. 08:01
  „Akárhogy is nézzük az áldozat bizony jó nagy százalékban felelős e munkahelyi baleset bekövetkezéséért..... Egyáltalán mit keresett a tengelynél?Én soha nem másznék be ilyen helyre......”
 • 2. TTF 2012. június 22. 14:29
  „Nem!
  Az a szomorú, hogy kevesebb bírságot kap az a tulajdonos, akinek a telepén halálos munkabaleset történik a MV szabályok be nem tartása miatt, mintha azokat a szabálytalanságokat mondjuk egy munkavédelmi ellenőrzés során feltárnák és büntetnék az ellenőrök.
  Hát hol élünk????”
 • 1. hóvirág2000 2012. június 21. 22:58
  „Ismét egy ügy, ahol a felelősök megint megússzák... bár, az ügyész felfüggesztettet indítványozott a tudósítás szerint, valóban a pénzbüntetés ennyi év távlata után "a bíróság szerint óriási sértetti közrehatás" folytán még megalapozott is lehet, legalább fizessenek, ha már felelősségre vonták őket! Egyébként még annyit, hogy a tudósító - ha már jogi témában PRÓBÁLKOZIK írni - legyen tisztában a jogi dolgokkal. A büntetőeljárási törvény szerint az ügyész vádbeszédet, a védelem védőbeszédet mond. A kettő együtt a perbeszéd!!! Nincs per- és védőbeszéd! Hiányolom a felelősök mozaik nevét, amelyet más ügyben a sajtó nem nélkülöz. Most miért általánosságban nevezi meg a felelősöket?

  Szomorú, hogy a védelem a sértettet teszi felelőssé a baleset miatt! Pénzért bármit igaz kedves ügyvéd urak!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hamarosan elkészül a gyermekosztály

Az ütemtervnek megfelelően halad a rekonstrukció a Karolina Kórházban. A kivitelezők dolgát viszont… Tovább olvasom