Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

Péntektől kényszerkaszálás

A magán- és önkormányzati ingatlanokon sok a parlagfüves parcella Mosonmagyaróváron.
A közelmúltban módosított növényvédelmi törvény értelmében június 30-ig kaptak haladékot az ingatlantulajdonosok, bérlők, hogy a területükön megakadályozzák a parlagfű virágzását. Csütörtöktől ugyanis az illetékes hatóságok a fertőzött területen kényszerkaszálást rendelhetnek el, aminek költségeit a terület tulajdonosára terhelik. Ám Mosonmagyaróváron a parlagfüves területek jelentős részén ez idáig nem kaszálták le az allergén gyomnövényt, noha már csak egy nap van hátra a törvényi határidőig.

Németh Andrea, a polgármesteri hivatal környezetvédelmi felelőse a Kisalföldnek elmondta: a közterület-felügyelők az elmúlt napokban feltérképezték a városban az elhanyagolt, parlagfüves területeket. Ezt követően a belterületi ingatlanok tulajdonosainak a hivatal küld felszólítást, hogy végezzék el a kaszálást. A külterületeket pedig jelzik a növény- és talajvédelmi szolgálatnak, akik aztán intézkednek.

A városháza is rajta van a listán

A felmérések során a város számos pontján találtak hiányosságokat a közterület-felügyelők. A hivatal harmincöt felszólítást küldött ki a tulajdonosoknak, sőt, több mint húsz önkormányzati ingatlan is felkerült a feketelistára. A városi területek közül elsősorban a beépítetlen telkeken, folyóparti szakaszokon és a kavicsos utak mentén akad tennivaló. A hivatal a Városüzemeltető és Fenntartó Kft.-t bízta meg a kaszálással, ám a környezetvédelmi felelős szerint a társaságnak még az állandóan kezelt parcellákon is jelentős elmaradásai vannak. Az önkormányzati ingatlanokat a növény- és talajvédelmi szolgálat ellenőrzi, szükség esetén pedig megteszik a szükséges intézkedéseket.

A Tritoltól a városközpontig

A közterület-felügyelők több parlagfüves területet találtak a Tritol és a szeméttelep környékén, a megyei csatorna mentén, a 86-os főút mellett az ipari park területén. A város belterületein is számos parlagfüves, gazos ingatlanra bukkantak. Ilyen többek közt a városközpontban a közelmúltban épült társasházak környéke, az új városrészek beépítetlen parcellái, a kulturális központ mögötti gazos terület, az Ipartelep egy része, a mosoni temető mögötti terület, és sok a gond a családi házak előtti közterületeken is.

A hivatal felszólítást küld az érintett ingatlanok tulajdonosainak a kaszálásról. Ha a megadott határidőre azt nem teljesítik, a jegyző közérdekű védekezést rendel el, s a tulajdonos előzetes értesítése nélkül a hivatal intézkedik a kaszáltatásról, ezzel együtt pedig növényvédelmi bírságot is kiszabnak a hanyag tulajdonosra, ami kiegészül a kaszálás költségeivel.

A jogszabály szerint a hatóság és a munkát végző vállalkozó az érintett ingatlanra a tulajdonos engedélye nélkül is beléphet, és ott elvégezheti a kaszálást, akár a lezárt terület felnyitásával is.

Bírság kétmillió forintig

A bírság az ingatlan nagyságától és a fertőzöttségtől függően 20 ezertől 2 millió forintig terjedhet. A fizetés elmaradása esetén a költségek behajtásáról az APEH gondoskodik. Az elmúlt évek tapasztalatai javuló tendenciát mutatnak: akik korábban kaptak felszólítást a parlagfű-mentesítésre, azóta jobban odafigyelnek és elvégzik ezt a munkát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

''Tízéves'' lébényi nyugdíjasok

A napokban ünnepelte fennállása 10. évfordulóját a Nyugdíjasok Lébényi Egyesülete. Tovább olvasom