Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Pénteken indulhat a közösségiház-építés

Mégsem mond le Dunakiliti az Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér (IKSZT) kialakításáról az egykori iskola épületében. Az életveszélyessé nyilvánított szárny lebontása után új terv készült, a beruházás holnap kezdődhet.
Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér (IKSZT) kialakítására nyert pályázati forrást az önkormányzat. A korábban iskolaként, majd falumúzeumként hasznosított épület felújítását nem várt esemény nehezítette eddig.

A lebontott szárny helyére újat emelnének pincével, padlástérrel. A munkálatok Szokoli Sándor polgármester szerint pénteken kezdődnek.
A lebontott szárny helyére újat emelnének pincével, padlástérrel. A munkálatok Szokoli Sándor polgármester szerint pénteken kezdődnek.

– Az eredeti tervek szerint az épület utcafronti szárnyából egyméternyit kellett volna visszabontani. Ám amikor a födémet lebontották, a statikus elmondta, hogy ez az épületrész életveszélyes, le kell bontani teljesen a falakat vagy meg kell erősíteni. Ez olyan mértékű beavatkozást jelentett, hogy az építési engedélyt módosítanunk kellett és a pályáztatótól is engedélyt kellett kérnünk a módosításra – magyarázza a késés okait Szokoli Sándor polgármester.

A helyi képviselők már azon is gondolkodtak, hogy az építkezés így megnövekedett költségei miatt elállnak a pályázattól. Erről egyébként határozatot is hoztak. Aztán szakértő tanácsát kérték ki: mi legyen az épülettel? A dunakiliti IKSZT-hez végül új tervek készültek, a módosítási kérelmet a Vidékfejlesztési Minisztérium illetékesei elfogadták és a korábbihoz hasonló mértékű támogatást hagytak jóvá.

– Az új tervek szerint a már lebontott szárny helyére új bővítmény készül. A meglévő 220 négyzetméternyi ingatlant 420 négyzetméteresre bővítjük. Az utcafronti részben egy 65 négyzetméteres pince is a tervben szerepel, valamint egy padlástér. Az utóbbit egyelőre szerkezetkészen hagynánk, később építenénk be. Itt akár kisebb garzonlakások vagy a civil szervezetek is helyet kaphatnának – sorolta a terveket Szokoli Sándor.

Az átépített házban kapna helyet a könyvtár, internetezésre is lehetőség nyílna, civil szervezetek otthonául szolgálna és egy nagyobb közösségi tér (amelyet akár két kisebb egységre is külön lehetne választani), egy büfé is lenne benne. Az épület előző „lakója", a falumúzeum is visszaköltözhetne az ingatlanba.

A közbeszerzésen nyertes kivitelezőt a napokban választották ki. Szerződéskötés péntekre várható és ezt követően adják át a munkaterületet. Szokoli Sándor szerint a munkálatoknak novemberre el kell készülniük, ugyanis a beruházást támogató két pályázat egyike ekkor jár le. A 85 millió forintos fejlesztés mellett eszközbeszerzésre és a későbbi működtetésre is jut forrás, szintén pályázati támogatással.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nézze meg a Miss World Hungary mosonmagyaróvári döntését videón!

A bécsi egyetemen tanuló Ricza Nicoletta terveiről, a Miss World Hungary döntője óta eltelt időről kérdeztük kameránk előtt. Tovább olvasom