Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 25°C Még több cikk.

Pengeélen a turizmus

A külföldiek mellett egyre inkább előretör a belföldi utazás, ezen belül is a vízparti, illetve gyógyfürdő- és a wellnessüdülés.
A szakemberek szerint elsősorban az elmaradt termálfejlesztés miatt csökkent drasztikusan Mosonmagyaróvár idegenforgalma. Nagy turisztikai lehetőségek vannak azonban az egyre szaporodó plasztikai sebészetekben.

„A turizmus helyzete a Nyugat kapujában" címmel Mosonmagyaróvár idegenforgalmáról és kitörési lehetőségeiről beszéltek a Batthyány Akadémia legutóbbi rendezvényén. Husz Anikó, a Nyugat-Magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Karának tanára kutatási eredményeiket ismertette.

Elhangzott: az elmúlt két év vizsgálatai alapján nőtt a Magyarországra utazó külföldiek száma, míg 2005-ben 36 millióan, addig tavaly már 41 millióan jöttek. Ezek 72 százaléka azonban csupán egynapos utazás volt.

Mosonmagyaróvár turisztikai helyzetelemzéséből kiderül, hogy a város természeti adottságai kiválóak, ám az elmúlt időszakban nem kellően használták ki ezeket. Az idegenforgalom meghatározó eleme a fogászati turizmus. A szakember szerint ez nem elhanyagolható, hiszen ezek a vendégek a fogászat mellett szállást és kulturális programokat is igényelnek. Egyre több plasztikai sebészet kezd működni a városban, amiben szintén nagy lehetőség van.

A városban jelenleg tíz hotel, tizenkét panzió és két kemping működik, összesen mintegy 800 férőhellyel. A különféle vendéglátóhelyek száma viszont aránytalanul magas, 269 ilyen egység működik. Az elmúlt években drasztikusan csökkent a város idegenforgalma, pedig ez szinte az egyetlen vonzereje. Ennek fő oka az elmaradt termálfejlesztés. A lipóti fürdő ezzel szemben hatalmasat fejlődött és elszívta a vendégeket Mosonmagyaróvártól. Országos vagy nemzetközi jelentőségű műemléke, valamint kulturális rendezvénye nincs a városnak. Kitörési pont az egészségturizmus fejlesztése lehet, valamint egy kiemelt kulturális rendezvény létrehozása. A szakember szerint ilyen lehet például a Flesch-hegedűverseny fesztivállá történő kiszélesítése. Új szállás- és vendéglátóhelyek létrehozása helyett pedig a meglévőket kell fejleszteni.

Méhes Ákos

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Társasház a panelok között

Az ingatlanpiacon az új lakások iránti kereslet egyre több vállalkozót késztet újabb és újabb telkek becserkészésére. Míg Mosonmagyaróváron korábban elsősorban az új városrészekben, utcákban készültek ilyen házak, addig az utóbbi időben egyre többen építkeznek a város olyan pontjain, amikről a környéken élők néhány éve még elképzelhetetlennek tartották, hogy valaha is beépítik. Tovább olvasom