Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 1°C Még több cikk.

Pavilonsor helyett vásárcsarnok kellene

Nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket a hat évvel ezelőtt épített magyaróvári piac.
Az egykori Lajta-parti vásárcsarnok helyén 2000 októberében nyílt meg az új óvári piac, ahol az őstermelők és kereskedők egy hosszú, fedett pavilonsoron és mintegy harminc üzlethelyiségben kínálhatják áruikat. A Vízpart utcai beruházás a 110 férőhelyes fizetőparkoló kialakításával együtt összességében 104 millió forintjába került akkor az építtető és működtető Városüzemeltető és Fenntartó (VÜF) Kft.-nek. Az új óvári piac azonban nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Míg a korábbi – sokak szerint elavult és rossz – vásárcsarnok szinte mindennap zsúfolásig megtelt vásárlókkal, addig az új létesítményben csupán néhány nézelődő „lézeng" és ezzel együtt az árusok száma is folyamatosan csökken.

Láng István, a VÜF Kft. ügyvezető igazgatója szerint az elmúlt hat év bebizonyította, hogy az új óvári piac tervezése és kialakítása nem a valós igényekhez igazodott. Míg a korábbi vásárcsarnok jellegű létesítmény évtizedeken keresztül sikeresen működött, addig a jelenlegi piacon túl szűk a hely ahhoz, hogy vásári forgalom kialakulhasson.

– Ebben a formában ezt a létesítményt nem célszerű tovább piacként üzemeltetni. A fenntartása rendkívül nagy veszteséget okoz a társaságnak – mondja Láng István. A létesítmény amortizációja jelentős költséget jelent, emellett a folyamatos rongálások miatt őrizni kellene a pavilonsort, ami szintén nagy kiadásokkal járna. Ezzel szemben pedig szinte semmiféle bevételt nem hoz. A közelmúltban beindított bolhapiaccal egyrészt azt szerettük volna elérni, hogy az óvári piac egyfajta közösségi találkozási hely legyen, másrészt pedig az itt befolyt helypénzekből némileg csökkentjük a veszteségünket. Az ötlet úgy tűnik, jól bevált, hiszen minden szombaton több százan fordulnak meg a bolhapiacon.

– Hosszú távon azonban elengedhetetlen az óvári piac működésének áttekintése és funkciójában vagy szerkezetében a teljes átalakítása. A szerkezeti átalakítás esetén kizárólag egy csarnok jellegű létesítmény felépítése jöhet szóba. A hat évvel ezelőtti átalakításkor is két terv készült. Az egyik elképzelés a korábbihoz hasonló csarnokot tartalmazott, ám sajnos végül a pavilonsor terve valósult meg.

– További problémát jelent és nehezíti a társaság helyzetét, hogy az üzlethelyiségek nagy részének bérleti jogát korábban már értékesítették. Az esetleges átalakításokhoz szükséges, hogy a kft.-nek szabad rendelkezési joga legyen a létesítmény felett, így vissza kellene váltanunk a huszonöt éves bérleti jogokat – mondja Láng István.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mára kiderült, megbukott a PPP-konstrukció

Mosonmagyaróvár önkormányzata már több mint tíz éve tűzte ki célul, hogy új városi sportcsarnokot épít. A rendezési terv 1994-ben a Halászi úti lakótelep, a Kálnoki út és a Mosoni-Duna által határolt 8 hektáros területet jelölte ki a létesítménynek. Ezt követően aztán évekig nem sok előrelépés történt az ügyben, majd ötletpályázatot hirdettek a csarnok megvalósíthatóságára. Tovább olvasom