Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Párt kereső települések

Mivel nem éri el a törvény által előírt kétezres létszámot az Újrónafő és Várbalog körjegyzőségéhez tartozó lakosság, a két kistelepülés új társakat keresett jövő évtől. A polgármesterek szerint az irány adott, a végleges forma a megfelelő jogszabályokon múlik.
– Testületi döntést hoztunk, hogy jövő év január elsejétől Jánossomorjához csatlakozunk és örülünk, hogy ezt a város képviselői is elfogadták. Mivel Újrónafővel nem értük volna el a törvény által előírt kétezres lélekszámot, lépnünk kellett. Az irány tehát már adott.

Választásunkkor Jánossomorja tűnt logikus döntésnek, hiszen nagyon sok szál köt minket a városhoz. Már csak a megfelelő jogszabályokat várjuk a további lépésekhez, hogy a csatlakozásunk végleges formáját kialakíthassuk – hangsúlyozta Némethné Járdán Krisztina várbalogi polgármester. A településvezető szerint a jelenlegi közoktatási társulást is Jánossomorjával tartják fenn és ez a már bevált rendszer jól működik. Ennek folytatásában bíznak jövőre is.

– Miután az iskolánk 2005-ben megszűnt, diákjaink Jánossomorjára járnak. Óvodánk – tagintézményként – teljes létszámmal működik, az egyik csoportban jánossomorjai gyerekeket is fogadunk. Az épület belül szépen karbantartott, már csak arra várunk, hogy a külső szigetelésre pályázatot írjanak ki – tette hozzá a várbalogi polgármester.
Míg Várbalog – és a hozzá tartozó Albertkázmérpuszta – a kisváros felé húz, addig a jelenlegi körjegyzőség másik tagja, Újrónafő is a közeli szomszédokhoz: Mosonszolnokhoz és a későbbi járás legfiatalabb településéhez, Mosonudvarhoz.

– Előzetes megbeszéléseket tartottunk Mosonudvarral és Mosonszolnokkal, fizikailag is a hozzájuk való csatlakozás tűnt ésszerűnek – veszi át a szót Kertész Attila. Újrónafő első embere megerősítette, a végleges döntés a végrehajtási törvény ismeretében, illetve akkor lehetséges, ha már tudják, milyen állami normatívákra számíthatnak. Újrónafő egyébként nemcsak körjegyzőséget válthat, a jelenlegi közoktatási társulását is át kell gondolnia (jelenleg Jánossomorjához tartozik tagóvodája). Az újrónafői diákok szállítása sem jelent gondot, hiszen a kisváros és Mosonszolnok is rendelkezik iskolabusszal.
– Jelentős érvágás lesz számunkra, ha helyi adókat elvisznek tőlünk. Így is visszafogottan éltünk, a hivatal létszáma is ezt tükrözi, és nem költekeztünk fölöslegesen. Egy kis céltartalékot képeztünk jövőre, a negyedik utcánk felújítására is félretettünk pénzt. Eddig útfelújításra nem írtak ki pályázatot – zárta szavait az újrónafői polgármester.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felépülhet az üdülőközpont

Belátható időn belül talán befejeződhet az egy évtizede megkezdett, majd félbemaradt üdülőközpont… Tovább olvasom