Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Parragh László Mosonmagyaróváron: végig kell vinni a reformokat

˝A gazdasági képzéseknél teljes körűvé kell tenni a duális rendszert, le kell bontani a közép- és a felsőfokú képzés közötti merev korlátokat.˝
A négy évvel ezelőtt elindult reformokat végig kell vinni, legfeljebb az eddig meghozott intézkedések finomhangolására van szükség - hangsúlyozta a Széchenyi Kártya Programot bemutató szerdai mosonmagyaróvári rendezvényen Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke.

Példaként említette, hogy a gazdasági képzéseknél teljes körűvé kell tenni a duális rendszert, le kell bontani a közép- és a felsőfokú képzés közötti merev korlátokat, ki kell építeni az élethosszig tartó tanulás rendszerét. Jelezte, olyan rendszer kialakítását szeretnék, amely "valódi igazságszolgáltatást jelent a gazdaság szereplőinek", olyat, ahol például egy felszámolás során pénzéhez jut a hitelező.

"A tervezett növekedési pálya fenntartható, ha az úton végigmegyünk" - mondta, feladatként említve az uniós források korábbinál jobb, a kutatásra, fejlesztésre és innovációra költhető keretek hatékonyabb kihasználását, valamint azt, hogy megakadályozzák az érdeksérelmet szenvedett csoportok által elérni kívánt "visszarendeződést".
A kamarai elnök azt is kiemelte: több állam, köztük Szlovákia is javította gazdasági mutatóit azzal, hogy korábban végrehajtotta a Magyarországon 2010 óta bevezetett strukturális reformokat, így a teljesítményközpontú, egykulcsos adórendszert, valamint a szabályrendszer átalakításával a foglalkoztatásra ösztönzést.

Megjegyezte: a kamara több mint egy évtizede hirdeti, hogy a sikeres gazdaság teszi sikeressé a politikát, s ennek a "gazdaság körüli optimális környezetnek" a megteremtése érdekében kötött 2010-ben megállapodást az akkor még ellenzéki Fidesszel, amit 2012-ben és a napokban megújítottak.

Széles Sándor megyei kormánymegbízott az eseményen arról beszélt: Győr-Moson-Sopron jó úton jár, ezt a pozíciót kell tovább javítani azzal, hogy a vállalkozásokat képessé teszik minél nagyobb számú képzett munkaerő felszívására.

Mihalicz Antal megyei kamarai elnök köszöntőjében azt emelte ki: a világ és Magyarország gazdasági környezetéhez alkalmazkodó Széchenyi Kártya a válság ellenére is jól működik, amit az is mutat, hogy míg az indulás évében, 2002-ben 59 megyei cég 52 millió forintig élt a hitellehetőséggel, addig tavaly 276 vállalkozás 2,3 milliárd forint erejéig.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szigetköz-kártya a makettkiállításra

Már nyomdában van és várhatóan a hét végi makettkiállításra kézbe is vehetjük a kedvezményeket kínáló Szigetköz-kártyát. Tovább olvasom