Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Parlagfűirtás pályázati pénz nélkül

A parlagfűvel fertőzött területek mentesítésére szolgáló motoros fűkaszák beszerzésére kiírt pályázaton megyénkben hat önkormányzat nyert el támogatást.
Fotó: Illusztráció, Kisalföld-fotóarchívum Tavalyi kép: Kreicz Gábor parlagfüvet vág a megyeszékhelyen.
A parlagfűvel fertőzött területek fizikai mentesítésére szolgáló motoros fűkaszák beszerzésére kiírt pályázaton megyénkben mindössze hat önkormányzat nyert el támogatást.

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium által a parlagfűvel fertőzött területek fizikai mentesítésére szolgáló motoros fűkaszák beszerzésére kiírt pályázaton megyénkben mindössze hat önkormányzat nyert el támogatást. A hasonló méretű és fertőzöttségű Baranya megyében például ötvenöt település jutott motoros fűkaszához a pályázaton.

Lassan beköszönt a mindenki által várva várt tavasz, ám ezzel együtt előbb-utóbb eljön az a kevésbé vidám időszak is, amikor a fél ország könnyezik és tüsszög a parlagfű-allergiája miatt. A pollenallergia elleni egyetlen hatékony védekezés az irritáló növény kaszálása, még a virágzás előtt.

Az országos parlagfű-mentesítési program keretében írt ki pályázatot a közelmúltban a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium a fertőzött területek fizikai mentesítésére alkalmas motoros fűkaszák beszerzésére. Az elnyerhető támogatás a kaszák beszerzése mellett forrást biztosít azok működtetésére, úgynevezett zöld bejelentő vonal működtetésére, illetve tartalék alkatrészek és védőeszközök megvásárlására is. A támogatást települési önkormányzatok, kistérségek, illetve a megadott törvény hatálya alá tartozó civil szervezetek igényelhették. A rendelkezésre álló keret 100 millió forint, amiből egy pályázó legfeljebb 1 millió forintot igényelhetett.

A kiírás szerint az elbírálásnál előnyt élveznek azok az önkormányzatok, amelyek vállalják, hogy a parlagfű virágzásának időszakában zöld bejelentő vonalat üzemeltetnek, illetve a parlagfűvel szennyezett területeken történt hatósági intézkedéseket interneten keresztül a lakosság részére is hozzáférhetővé teszik.

Az összesen háromszázötvenegy fűkaszát elnyert önkormányzatok névsorát a napokban tette közzé a minisztérium. Eszerint – az egyébként a „nagyon erősen szennyezett" besorolás alá tartozó Győr-Moson-Sopron megyében mindössze hat település – Bőny, Bősárkány, Hegykő, Mórichida, Rábapatona és Kóny önkormányzata nyert egy-egy darabot a fűkaszákból, a hozzá tartozó felszereléssel.

Hazánkban Zala, Nógrád, Heves és Borsod megyékben alacsony a parlagfű-szennyezettség, ám ennek ellenére ez utóbbiban is hét önkormányzat nyert a pályázaton összesen tíz fűkaszát. A megyénkhez hasonló módon szintén „nagyon erősen fertőzött" – ám a déli országrészben fekvő – Baranyában ötvenöt település kapott ilyen eszközt a parlagfű irtásához. Még a „közepesen fertőzött" besorolást kapott Bács-Kiskun megyében is tizenkilenc önkormányzat nyert el támogatást ezen a pályázaton.

Sok más megyénkbeli önkormányzat mellett Darnózseli is sikertelenül pályázott motoros fűkaszára a parlagfű irtásához. Fazekas Zoltán polgármester a Kisalföldnek elmondta: számos település vezetőivel együtt értetlenül állnak az előtt, hogy miért ilyen alacsony a nyertes pályázók száma ebben a térségben, holott ők is vállaltak minden feltételt.

– A falunak nagy szüksége lenne egy ilyen fűkaszára, hiszen sok a zöldfelület a településen, s ezzel együtt nagy számban fordul elő a parlagfű is. Emellett a kerékpárút mellett is sok az ilyen jellegű tennivaló. Az önkormányzat az elmúlt évben saját forrásból már vásárolt egy ilyen eszközt, ám nagy szükség lenne még egyre.

Ezért is örültünk a pályázati lehetőségnek, ám a napokban csalódottan tapasztaltuk, hogy nem vagyunk rajta a nyertesek listáján. Így kénytelenek leszünk idén is parlagfű-mentesítési akciót hirdetni a faluban, s kézzel tépkedni az allergiát okozó gyomnövényt. Úgy vélem, hiába nyertek a pályázaton ilyen nagy arányban a déli megyék, az itt uralkodó állandó északnyugati szél arra fújja a polleneket, mivel a környék önkormányzatai – eszköz híján – nem tudják hatékonyan irtani a parlagfüvet – vélekedett Fazekas Zoltán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyökeres véltozás a medencékben

Uniós forrásból 250 millió forintot nyert tavaly Hédervár a szennyvíztisztító fejlesztésére. Erre azért is volt szükség, mert a telep befogadóképessége véges: a tervezett kapacitásbővítést nem a hidraulikai terhelés növekedése, hanem a tisztítótelepre érkező szennyvizek rendkívül magas szennyezettségi paraméterei
indokolják. Tovább olvasom