Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 6°C Még több cikk.

Parlagfű lepi el a telkeket

Mosonmagyaróváron önkormányzati rendelet szabályozza a parlagfű irtását. Harmincezer forintra büntethető, aki nem kaszáltatja le ingatlanja körül a gazt. Összefogással és némi odafigyeléssel ennél sokkal kisebb ráfordítással óriási eredmény érhető el a gyomnövény irtásában.
Parlagfű-ültetvény
Egy felmérés szerint a parlagfű virágpora 30 milliárd forint kárt okoz évente hazánkban, ennyibe kerül ugyanis a légúti allergiában szenvedő betegek kezelése és a kiesett munkaidő. A parlagfű okozta allergiás megbetegedések visszaszorítása érdekében Mosonmagyaróváron immár két éve önkormányzati rendelet szabályozza a veszélyes gyomnövények irtását. A jogszabály szerint az ingatlanok tulajdonosai kötelesek saját területükön, valamint az ingatlanjuk előtti közterületen a parlagfű irtásáról gondoskodni.
A városban legnagyobb problémát a beépítetlen magánterületek jelentik. A Halászi úti lakótelepen, a Gyöngyös-telepen, valamint a Lajta-lakókertben rendkívül sok elhanyagolt, gazos terület van. A közterület-felügyelők és a városfejlesztési és fenntartási osztály munkatársai folyamatosan ellenőrzik ezeket a területeket. Amennyiben mulasztást tapasztalnak, először felszólítást küldenek az érintett ingatlan tulajdonosának, majd ha ez sem ér el eredményt, a kiszabható bírság legfelső határát, 30 ezer forintot rónak ki. Ám ha a befizetést is elmulasztja a tulajdonos, úgy az összeget ráterhelik az ingatlanra.
Az önkormányzati tulajdonban lévő beépítetlen ingatlanok gyommentesítésére a testület 3 millió forintot különített el. Ezeknek a területeknek a kaszálását a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. végzi.

Hogyan irtsuk ?

A leginkább környezet- és költségkímélő eljárás a kapálás és a kaszálás. A fiatal, kikelt növényeket tömeges megjelenésük után, ahol lehet, minél előbb tanácsos megsarabolni, a talajszinten a gyökérnyaki részt elvágva elpusztítani. Ez a legbiztosabb módszer, mivel a növények nem tudnak újrahajtani.
Idősebb gyomoknál és kapálásra nem alkalmas területen a még el nem fásodott szárú növények ellen már a kaszához kell folyamodni, bár a siker nem lesz és nem is lehet teljes, ugyanis az igen alacsonyan elágazó első oldalhajtások szinte a földön fekszenek, ezeket a kasza rendszerint elhagyja, nem tudja teljes egészében levágni. Kaszálás után mindig marad néhány oldalrügy, amiből újabb hajtások törnek ki.
A parlagfű kézi kigyomlálása nem tanácsos a virágzás megindulása után, mert a nagy tömegű pollennel való érintkezés kiválthatja az esetleg addig rejtett túlérzékenységet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két nap alatt egy harcsa

Harmadik alkalommal rendezték meg Hegyeshalomban azt a 40 órás horgászversenyt, melyen idén kevés… Tovább olvasom