Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Parkoló autóban hagyta a kutyát a kánikulában

A kánikulában a tűző napon parkoló kocsijában hagyta kutyáját egy férfi a minap Mosonmagyaróváron. A járókelők és a rendőrök gyors segítségének köszönhető, hogy az eb nem kapott hőgutát. A tulajdonos ellen állatkínzás gyanújával indult eljárás.
Jóérzésű járókelők hívták segítségül a rendőrséget a minap Mosonmagyaróváron az Aranyossziget utcába, ahol a forróságban az utcán álló autóban egy kutyát hagytak a perzselő napon, két ablakát néhány centis résre leengedték. Az autó már hosszabb ideje állt itt, amikor a járókelőknek feltűnt az utastérbe bezárt, fél év körüli malinois fajtájú kutya. Az eb ekkor már nagyon zihált, ezért hívták a rendőröket.
A kiérkező járőrök kiderítették a kocsi tulajdonosának kilétét, ám a férfit nem sikerült előkeríteni. Végül azonban kinyitották az autót és kimentették a meglehetősen kimerült ebet. A rendőrök a közeli kisállatkórház orvosát hívták segítségül. Az elsődleges állatorvosi szakvélemény szerint nagy eséllyel a kutya rövid időn belül hőgutát kapott volna a bezárt utastérben. Az eb gazdája ellen állatkínzás gyanújával indult büntetőeljárás a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányságon.

A kánikulában még néhány percre sem szabad a parkoló autóban, zárt utastérben hagyni a kutyát. Fotó: illusztráció
A kánikulában még néhány percre sem szabad a parkoló autóban, zárt utastérben hagyni a kutyát. Fotó: illusztráció

Dr. Hidi Attilát hívták a rendőrök segítségül a helyszínre. Az állatorvos lapunknak elmondta: a kiérkezésekor a kutya erősen zihált a hátsó ülésen. Szerencsére gyorsan sikerült kiemelniük a forró utastérből és bevitték a rendelőbe. A doktor szerint nagy szerencse, hogy a két ablakot résnyire letekerték, enélkül az állat biztosan elpusztult volna. Így is körülbelül fél órát bírta volna még az eb. A rendelőben megitatták, hűvös helyet biztosítottak számára és megvizsgálták. A gyors segítségnek köszönhetően gyorsan helyrejött az állat.

Dr. Hidi Attila hozzátette: az elmúlt időszakban számos kutyát vittek be a rendelőbe légzési nehézségekkel és egyéb tünetekkel. Fontos, hogy a gazdik még nagyobb figyelmet fordítsanak a forró napokon kedvenceikre. Parkoló autóban – még letekert ablaknál sem – vagy tűző napon semmi esetre se hagyják az állatot. Még néhány percre sem. Mindig legyen a kutya számára elérhető friss hideg víz. Az udvaron tartott kutyáknak lehetőség szerint biztosítsanak hűvös helyet a pincében vagy garázsban. Hasznos lehet egy kád vagy teknő víz az udvaron, amibe beleállhat vagy amiben fürödhet a kutya. Lehetőleg ne legyen az eb láncra kötve, hogy árnyékba tudjon húzódni. A sétáltatásokat célszerű a kora reggeli vagy késő esti órákra időzíteni.

Hőguta. A kutyák, macskák nem vagy csak nagyon kis mértékben izzadnak. Lihegéssel tudnak hőt leadni, tehát arányaiban sokkal kisebb felületen, mint az ember. Hőguta esetén akár 43 °C fölé is emelkedhet a testhőmérsékletük. Ha megtörtént a baj, fektessük árnyékba, hűvös lakásba és jó vizes pokróccal terítsük be, itassuk meg, ha még tud inni. Hívjunk állatorvost!Olvasóink írták

 • 7. Narnia 2012. július 07. 08:05
  „1. hozzászólóval egyetértek!
  Sajnos Magyarország le van maradva, egy korrupt kiárusított elavult ország!
  Az állatkínzást ellen még kevés és csekély törvényt hoztak eddig! Pedig igenis komoly probléma,amire oda kellene figyelni! Mert aki az állaton éli ki agresszív szadista hajlamait az előbb utóbb az emberrel is megteszi!!!!! Nincs visszatartó erő Magyarországon az állatkínzással szemben és más területen sem, azért öldösik egymást az emberek is sajnos!”
 • 6. Muaddib 2012. július 05. 16:47
  „Látom a fotó alján, hogy illusztráció de akár egy fókát is berakhattak volna képnek, mert a feltehetőleg a képen látható bobtail és az említett malinois közt óriási különbség van.
  Azért is mondom ezt, mert nekem bobtailom van és hát ilyen melegben kiáltási bunda ide, vagy oda folyamatosan fürösztjük, hogy ki bírja a hőséget.
  A malinosis egyébként így néz ki: http://hu.wikipedia.org/wiki/Malinois”
 • 5. nagyjancsi 2012. július 05. 09:52
  „De a rendőrök hogy nyitották ki a kocsit?”
 • 4. Olajos 2012. július 04. 22:13
  „RickCartman!
  Maximálisan egyetértek! :)”
 • 3. RickCartman 2012. július 04. 14:37
  „bezárni a tulajdonost fél órára a 80 fokos kocsiba (olyan vastag bundában, amilyet a kutyus hord)?
  lefényképezni, és "olvasó-tudósítónk jelenti" címkével bemutatni az újságban?
  minden más büntetés felesleges időpazarlás lenne :-) és okulnának is belőle a "zemberek" :-)”
 • 2. Madarász 2012. július 04. 09:46
  „1. Egyet értek, de inkább felfüggesztett börtönt adnék, az elrettentőbb mások számára.”
 • 1. atenyek 2012. július 04. 09:13
  „"Az eb gazdája ellen állatkínzás gyanújával indult büntetőeljárás a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányságon."
  Mint az ismert játékban:
  Mi érdemel az a bűnös?...
  A kérdésre a ´Császár Elődös´ országunkban a válasz sajnos borítékolható:
  Juj... juj... :) Meg ejnye, bejnye. ;) (lesz a vége...)

  Én pl.: min. 25 eFt-ra gondolnék és arra, hogy ez így is legyen és a sajtó erről tudósítson. Én pl. alig hallottam sikeres és komoly ügyekről, ahol az állatkínzásos esetekben határozott és elrettentő fellépés született volna. Ez pedig nem véletlen... pedig a fülem és a szemem jó... :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tűzoltók együttműködnek az önkéntesekkel

A környező településeken működő négy önkéntes tűzoltó-egyesülettel kötött együttműködési… Tovább olvasom