Kisalföld logö

2016. 10. 28. péntek - Simon, Szimonetta 2°C | 14°C

Paradicsom arcon, hajban

Több évtizedes múltra tekint vissza a spanyolországi Bunolban az a paradicsomdobáló fesztivál, melyre idén négy rajkai fiatalember is ellátogatott. A mindössze két órán keresztül tartó őrületnek húszezer résztvevője volt.
(MTI/AP/Ramon Espinosa) Utcai harcok: Senki sem ússza meg a paradicsombombákat.
Minden év augusztusának utolsó szerdáján rendezik meg Bunolban a La Tomatinát, avagy a nagy paradicsomcsatát. A világ legnagyobb ilyen háborújának története egészen 1944-ig nyúlik vissza. Ekkor a város főterén egy baráti társaság kezdte el dobálni egymást és a járókelőket ezzel az érett zöldséggel. Később aztán hagyománnyá vált az ütközet, s mára a Valenciától harminc kilométerre fekvő város egyik nevezetessége ez az esemény. Idén négy rajkai fiatalember – Sukola Balázs, Kovács László, László Tamás és Szirtl Attila – is háborúzni indult Bunolba, ahol nem mindennapi élményekben volt részük.

Letépték a pólókat

– Három éve látott Balázs barátom egy ilyen csatát a televízióban, s ezután határoztuk el, hogy részt veszünk a fesztiválon – kezdte Kovács László. – Barcelonán és Valencián keresztül jutottunk el a Mosonmagyaróvárhoz hasonló nagyságú kisvárosba. Kedden este díszítik fel ilyenkor mindig a sétálóutcát és a főteret, s szerda délelőtt kezdődik az őrület. Kilenc órára megtelik az utca emberekkel: idén közel húszezren gyűltünk össze. Főleg spanyol és német szavakat hallottunk, magyarok még nem fedezték fel a fesztivált. Előjátékként az utca több pontjáról vízzel kezdik locsolni az embereket, s már ekkor elindul a bolondozás: ketchupnak öltözött emberek lövöldöznek vízipisztollyal. Ha valakit rövid ujjúban látnak meg, akkor elkiáltják magukat: commisetta vagyis póló, s letépik az illetőről.

A helyiek is beszállnak

Tizenegykor aztán egy nagy lövés hallatszik, s a távolból felhangzanak a paradicsomot szállító teherautók kürtjei. A főtér több pontjára összesen mintegy száz tonna érett paradicsomot borítanak le, s megindul a harc. Szabály nincs: csattannak az arcon, a háton a „ketchupok". Mindenki mindenkit célba vett, s a nagy tömeg miatt valakit biztosan eltalált. Egy-egy húzósabb „bomba" után akadt néhány csetepaté is, ám hamar szétválasztották a dulakodókat. Vagy másfél óra háború után elfogy a muníció: térdig lében sétálunk, s már csak rúgják egymásra a paradicsomlevet és dobálják a szakadt pólókat a résztvevők. Így aztán az eseményről felvételt sem tudtunk készíteni, hisz a filmünk és a gépünk is beázott. Délután egy órakor aztán egy újabb lövést hallottunk, s véget ért a csata. Paradicsomszagúan, s paradicsomlével a szemünkben értünk vissza a szállásra – mesélte Kovács László.
Az utcában élők is bekapcsolódtak a harcba: egy hetven év körüli öregúr biztos fedezékéből, a harmadik emeletről szórta le a „vörös bombákat". Eközben a Las Ketchup együttes dalai szóltak a hangszórókból.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Másodosztályon hétezerért Sevilláig

Egyetemisták körében elterjedt volt a gyakorlat: hamis vonatjegyekkel végigutazni Európát. A… Tovább olvasom