Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 14°C Még több cikk.

Papíron betömték a 900 milliós lyukat

Mosonmagyaróvár - Az ellenzék szerint csak papíron tüntették el az első olvasat tárgyalásakor még meglévő 900 milliós hiányt a város idei költségvetéséből. A kormányzó frakció viszont állítja, megalapozottak a büdzsé számai.

Sürgősségi indítványként akarta napirendre vetetni Szentkuti Károly (SZDSZ) a mosoni mintájára egy, a magyaróvári városrész érdekeit képviselő bizottság létrehozását a képviselő-testület csütörtöki ülésén.

Szabó Miklós szerint semmi sem indokolta a sürgősséget a javaslat napirendre vételénél, így a testület nem is szavazta azt meg. Dr. Tóásó Gyula (MSZP) kifogásolta, hogy a polgármester ilyen módon ˝söpörjön˝ le egy sürgősségi indítványt, mint mondta: nem volt még példa erre a képviselő-testületben. Nyitrai József (Labe) napirend előtt rótta fel az egyik szocialista képviselőnek, hogy egy országos televíziócsatorna műsorába betelefonálva a mosonmagyaróvári önkormányzat munkáját kritizálta. Szerinte korrekt lett volna, ha az előző ciklus testületének tevékenységéről is beszámol a képviselő, ami miatt meg kellett tenniük a népszerűtlen intézkedéseket. Szentkuti Károly azt tudakolta az alpolgármestertől, milyen szempontok alapján lett a Delta SE idén az év sportegyesülete. Dr. Nagy István elmondta: a díj odaítélésének módja évek óta változatlan, a Delta SE az elért eredményei alapján érdemelte ki az elismerést. Az alpolgármester szerint a képviselő annak az egyesületnek az eredményeit kérdőjelezi meg, amelynek sportolói az elmúlt évben is számos nemzetközi versenyen értek el előkelő helyezést.

A városüzemeltetés kárára (is)

Második olvasatban tárgyalta és fogadta el a képviselő-testület a város idei költségvetését. A januári első olvasat tárgyalásakor még csaknem 900 millió hiányzott a mérleg egyensúlyához. Ennek biztosítása érdekében az elmúlt hónap során felülvizsgálták az önkormányzati bevételeket és kiadásokat, így sikerült minden kiadási tételhez forrást biztosítani. A pénzügyi terv felülvizsgálatakor világossá vált, hogy a hiány fedezete nem oldható meg csupán többletforrások bevonásával, a kiadási oldalon további megszorításokra volt szükség.

Ezért a városháza karbantartási keretösszegét 3 millióval, az intézmények tervezett dologi kiadásait 27 millióval, a városüzemeltetési feladatokra szánt – egyébként a tavalyinál így is nagyobb – összeget 30 millióval, a Karolina Kórház önkormányzati támogatását 4,5 millióval csökkentették. A bevételi oldalt összesen 309 millió többletforrással toldották meg, így például az iparűzési adóból 200 millióval terveztek többet, míg a folyószámla-hitelkeretet is 89 millióval megemelték. A kiadási oldalon többek között három utca felújításának kifizetését a következő évre ütemezték. Elhalasztják a József Attila utca–Kis köz megépítését, az Osztermayer utca helyreállítását, a mosoni szabad strand fejlesztését, a Wittmann park közvilágításának kiépítését, a 20 milliós intézményfelújítási egyéb keretet kihúzták, a pályázati önrészekre tervezett összeget pedig 100 millióval kurtították. Ingatlanértékesítésből viszont csaknem 300 millióval több bevételt várnak.

Vérző sebek, pénzhiány

Kovács Gergely (MSZP) szerint több sebből is vérzik ez a költségvetés, a számok nem megalapozottak, a szocialista frakció így nem fogadja el. A 900 milliós hiányt csupán tollvonásokkal tüntették el. A tervezett többletbevételek bizonytalanok, a kiadások csökkentésével pedig számos fejlesztést hagy el az önkormányzat. Dr. Árvay István (Fidesz) szerint a költségvetés egyetlen vérző sebe a pénzhiány. Ezt beruházási területek kialakításával, a befektetők idecsábításával próbálják ellensúlyozni. A tervezett fejlesztések mindegyike indokolt, a bevételek pedig megalapozottak. Szentkuti Károly elmondta: legfontosabb, hogy a város továbbra is működőképes. Nagy eredménynek tartja, hogy az intézmények a tavalyi szinten működhetnek. A képviselő hangsúlyozta: reméli, hogy a megemelt ingatlanértékesítések nem érintik az Itató szabad strandnál lévő területet, ahová eredetileg tervezték a sportcsarnokot. Dr. Nagy Lajos (MSZP) az önkormányzati finanszírozás arányának egyes intézmények közti eltérésére hívta fel a figyelmet. Vannak olyan óvodák, iskolák, ahol a teljes költségvetés mindössze 16 százalékát teszi ki az önkormányzati hozzájárulás, másoknál viszont meghaladja a 40 százalékot is. A kollégium költségvetéséhez például nagyobb arányban járul hozzá a város, mint a gimnáziuméhoz.

Olvasóink írták

 • 6. embertelen 2010. március 02. 16:33
  „Igazatok van! Méhes Ákos nem alkalmas újságírónak. Ezt én már régen észrevettem, de most ti is igazoljátok a véleményemet. Mindig kevés és pontatlan a mosonmagyaróvári hír és Méhes Ákos cikkeiben van a legtöbb nyelvtani hiba. A kevés cikk miatt ezt az oldalt rendszerint tele nyomják hirdetésekkel. Csak azt ne mondják, hogy azért, mert ez a legolvasottabb oldal, mert kacagnom kell!”
 • 5. amivarosunk 2010. március 02. 06:36
  „Méhes Ákos nem megfelelő erre a feladatra! Folyamatosan csúsztat,szelektál,diszkriminál,valótlanságokat
  állít
  Elég lenne a testületi ülések teljes anyagát magnóra venni és azt a Kisalföldben szó szerint megjeleníteni!
  De az sem ártana,ha a helyi tévékben ismét közvetítenék a testületi üléseket!”
 • 4. Wieselburger 2010. február 27. 20:29
  „civac-nak igaza van, nem kicsit nagyon!
  Főleg a környezetvédelmi minisztériumi sajtónyilatkozatot el kellett volna intéznie, ugyanis ha jól tudom, teljesen véletlenül a lánya is ott dolgozik. Valószínűleg nem azért mert apucinak vannak kapcsolatai, ugye? :)

  Ha meg nem tetszik neki Óvár, jöjjön ide lakni, ha itt minden annyira remek. Van néhány eladó lakás a mosoni főutcán. Kíváncsi lennék akkor mennyire tépné a száját, ezzel kapcsolatban!”
 • 3. KoPi 2010. február 27. 19:44
  „Nem kicsit elfogult a cikk a szocik javára! :-(((
  Ugyanezt csinálta a kisalföld a sportcsarnok ügyében. ....”
 • 2. civac 2010. február 27. 18:43
  „hát én azért odaírnám a címhez, hogy az ellenzék szerint, meg kiraknék két nagy "", hogy még véletlenül se azonosítsanak a a gágogó szegfűvel..., avagy jelzés értékű ez is.

  Szentkuti meg elgondolkozhatna azon, hogy a városegyesítés óta mi történt Mosonban... a helyközi tömegközlekedésből kimarad a városrész, a Fő útja a lakók egy része miatt nem egy sétálóutca; a Korona Szállót nem újítja föl az, akinek átjátszották, alig jut pénz régészeti feltárásra; mindig minden csak óváron

  A város költségvetését meg a kormány "fantasztikus" gazdaságpolitikája határozza meg, amit karcsika is támogat. tóth tiborné doktorelőlhátul pedig megszavazta. ráadásul karcsika a kapcsolatai révén lobbizhatott volna szabó imre környezetvédelmi miniszternél az átmenő forgalom ügyében, legalább egy sajtónyilatkozatot kiadhattak volna, hogy lesz valami... :)”
 • 1. Abrafax 2010. február 27. 11:12
  „Méhes Ákos papíron újságíró.
  Ha a cím korrekt, akkor ez a kijelentés is az.Ha azt kimoderálják, változtassák meg amazt is.

  Egyébként meg csókoltatom a szoci frakciót, árulják el, ki csökkenti az önkormányzatok költségvetési hozzájárulását Budapesten?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Albánokat és afgánokat akartak nyugatra csempészni

Embercsempészeket fogtak a rendőrök Mosonmagyaróváron: a két debreceni férfi 14 menekültet próbált Nyugat-Európába juttatni. Tovább olvasom