Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Pang az ipari park

Vélhetően a mosonmagyaróvári ipari parktól is megvonják az ipari park címet, hiszen a tulajdonviszonyok rendezetlensége miatt nem telepedett le egyetlen cég sem a területen.

 
„ Sajnos fennáll a veszélye annak, hogy tőlünk is elveszik a címet. Az ipari park azonban nem teljesen üres, így bizakodunk abban, hogy ez mégsem következik be."

Mintegy huszonnégy ipari parktól vonhatják meg ezt a címet az idén az új, jelenleg kidolgozás alatt álló felülvizsgálati rendszer alapján. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium tájékoztatása szerint elsősorban azok az iparterületek veszíthetik el a címet, amiket a tavaly év végi adatok alapján nem tudtak betelepíteni vállalkozásokkal az elmúlt évek alatt.

A minisztériumi felülvizsgálat célja, hogy ösztönözzön a fejlesztésre és megszűnjenek a névleges ipari parkok.
Mosonmagyaróvár földrajzi elhelyezkedését, sajátosságait és közlekedési adottságait próbálták érvényesíteni egy helyi ipari park létesítésével három évvel ezelőtt. Az akkori elképzelések szerint a vasútvonal, az M1-es autópálya és a 86-os számú főút által határolt 95 hektáros területen három lépcsőben hozná létre a vállalkozási központot az osztrák–magyar tulajdonban lévő Mosonmagyaróvári Ipari Logisztikai Üzleti Park (MILÜP) Kft., összességében mintegy 400 millió forintos ráfordítással. A társaság megalakulásakor kialakított koncepciója szerint elsősorban logisztikával, szállítmányozással és ehhez kapcsolódó szolgáltatással foglalkozó cégek letelepedését részesítenék előnyben.

„ Magas árat kérnek a területért"

– A mosonmagyaróvári ipari park teljes kialakításánál és a cégek letelepedésénél a legfőbb problémát az jelenti, hogy a terület tulajdonjogának csupán kilencven százaléka rendezett. A társaság két-három magánszeméllyel nem tud egyezségre jutni, akik a reális érték háromszorosát sem hajlandók elfogadni ingatlanjukért.
Horváth József, a MILÜP Kft. ügyvezetője lapunk érdeklődésére elmondta: Az elmúlt időszakban számos cég érdeklődött a terület iránt, ám továbbra sem rendezettek a tulajdonviszonyok. Ez idáig hatszor tárgyaltak az érintett területek tulajdonosaival, ám nem sikerült megegyezniük. Olyan árat kérnek a területért, amennyiért infrastruktúrával sem tudná azt később a MILÜP eladni.

Egy cég jelentkezett be

Bizonyára érinteni fogja a Gazdasági Minisztérium döntése a mosonmagyaróvári ipari park jövőjét is – mondta megkeresésünkre Botos Gábor, a városháza főtanácsosa. A park működtetője a MILÜP Kft., s évente jelenteni kell a szaktárcának, hogy milyen betelepülők érkeztek a területre. Eddig ide csupán egyetlen cég jelentkezett be, s ezért nem elképzelhetetlen, hogy visszavonják az ipari park címet. Ez mindenképpen erkölcsi veszteséget jelentene, ám lehet, hogy kimozdulna a holtpontról az ingatlanvásárlások ügye, s a tulajdonosok végre olcsóbban adnák földjeiket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Agrárkari új vezetők

A Nyugat-Magyarországi Egyetem mosonmagyaróvári karán dékánhelyettesi és tanszékvezetői… Tovább olvasom