Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Pályázó híján helyettes orvost kerestek

Egyelőre továbbra sem sikerült háziorvost találnia az önkormányzatnak a nyugdíjazás miatt megüresedett 11-es körzetbe. A polgármester szerint az orvoshiány csak látszólagos a városban, az ország más részeiről előszeretettel jönnek szakemberek Mosonmagyaróvárra.
Az országosan is súlyosbodó orvoshiány Mosonmagyaróvár önkormányzatának is egyre nagyobb fejtörést okoz. Egy éven belül már sokadjára került a képviselő-testület elé a 11-es számú háziorvosi körzet betöltésének kérdése. A megoldás azonban továbbra is csak ideiglenes. Még múlt év novemberében döntött a testület a körzet helyettesítő orvosának kijelöléséről, mivel dr. Schultz Lajos háziorvos idén január 1-jétől nyugdíjba vonult és a vállalkozást is megszüntette. Az üresen maradó körzet egészségügyi alapellátásának megoldása az önkormányzat kötelezettsége. A nyugdíjba vonuló háziorvos akkor vállalta a helyettesítést a praxis betöltéséig, ám mivel a háziorvos a vállalkozását megszüntette, az idei évtől az önkormányzattal kötött megbízási szerződés alapján látja el a körzetet.

Ennek megfelelően dr. Schultz Lajos a praxis betöltéséig helyettesként tovább gondozta a 11-es körzet betegeit. Az önkormányzat közben pályázatot írt ki a körzet ellátására és az év elején még úgy tűnt, nem is kell már sokáig helyettessel megoldani ezt a feladatot. A felhívásra ugyanis három érvényes pályázat is érkezett. Közülük az egészségügyi bizottság egyhangú javaslata alapján a képviselő-testület – ugyancsak egyhangú szavazattal – meg is bízta az egyik jelöltet a körzetben a háziorvosi teendőkkel. Nem sokkal ezután hideg zuhanyként érte az önkormányzatot, amikor az új doktor még munkába állása előtt bejelentette: mégsem vállalja a körzetet és visszalépett. Az önkormányzat tett még egy próbát az előzőleg pályázott két orvosnál is, ám így már ők sem akarták a praxist. Végül ismét kiírták a pályázatot.

Ám ez sem hozott megoldást az ügyben. A közelmúltban lejárt határidőig egyetlen pályázat sem érkezett a városházára. Dr. Schultz Lajos viszont jelezte, hogy július 1-jétől visszaadja a praxist. Úgy tűnik azonban, az év végéig nem marad ellátatlan a körzet, dr. Faragó Sarolta elvállalta ugyanis addig a helyettesítést. Ehhez pedig a rendelő eszköz- és műszerparkját dr. Schultz Lajos díjmentesen használatba adja az önkormányzatnak az év végéig.

Az utóbbi időben több körzetben is változás állt be a háziorvosok nyugdíjazása miatt, eddig zökkenőmentesen sikerült betölteni a megüresedett helyeket – tudtuk meg Nagy István polgármestertől. Elmondta: az új orvosok örömmel jöttek a városba, sikeresen kialakult a praxisuk, a betegek pedig elfogadták őket. A 11-es körzetben is megtalálták az alkalmas doktort, ám a jelölt még a munkába állása előtt visszamondta. Áttekintette ugyanis a körzet mutatóit és úgy ítélte meg, hogy hosszú időbe telne, amíg számára kifizetődő lenne ez a munka. Nagy István hozzátette: egyelőre helyettesítéssel oldják meg a körzet ellátását, amíg nem találnak alkalmas jelentkezőt. Felmerült annak is a lehetősége, hogy végső esetben, a háziorvosokkal folytatott konzultációt követően, felosztják a körzet betegeit a többi doktor között.

A polgármester elmondta: a háziorvosok életkora és előzetes jelzéseik alapján az önkormányzatnak időben fel kell készülnie arra, hogy az elkövetkezendő években további körzetek üresednek meg. Nagy István szerint nem kell azonban aggódniuk emiatt, hiszen a látszólagos orvoshiány ellenére az ország más részeiből szívesen jönnek Mosonmagyaróvárra dolgozni a szakemberek.

Felmerült annak is a lehetősége, hogy végső esetben, a háziorvosokkal folytatott konzultációt követően, felosztják a körzet betegeit a többi doktor között.

Olvasóink írták

 • 3. dorombolok 2011. június 09. 15:36
  „Kellett a 300 Ft.-os vizitdíjból országos hisztit és népszavazást csinálni? Mondanám a fityesz egye meg azt amit csinált , de ezt is a zemberek fogják duplán megfizetni. Fityeszék meg már bánják mint a kutya mikor huszat kölykedzett. De ezt is ugyanúgy tilos említeni nekik mint a megszorítást , pedig abból is van és lesz elég.”
 • 2. 41 2011. június 09. 14:32
  „Hát jönnek a szakemberek,de aztán mennek is sajnos.Orvosok,nővérek menekülnek aki teheti.A fizetés szánalmas,megbecsülés kevés.Nem kéne új dolgozókat várni,ha a régieket meg tudnák tartani.”
 • 1. Contar 2011. június 09. 13:49
  „Nem orvoshiány van, csak nincs jelentkező az állásra!

  A cukor sem drága, csak sokat kell érte fizetni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Apró kezek, csodakertek

„Apró kezek, csodakertek" címmel szervezett versenyt nagycsoportos óvodásoknak és elsős… Tovább olvasom