Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Pályáznak az 1956-os emlékhely terveivel

Mosonmagyaróvár - Az ’56-os forradalom relikviáiból kíván múzeumot berendezni az egykori kistarcsai internálótábor egyik épületében a helyi önkormányzat. Mosonmagyaróváron viszont a Norvég Alapból vagy a Regionális Operatív Programból (ROP) remélnek mintegy 700 millió forintot a laktanyamúzeum megvalósítására. Ennek terveit most dolgozzák át.
A kistarcsai egykori internálótábor egyhektárnyi, kilenc épületet magában foglaló területét a Kincstári Vagyoni Igazgatóság kezeli, őrzése évi több millió forintjába kerül az államnak.

Az internálótáborturisztikai vonzerőt jelent

Most pályázatot írtak ki a terület hasznosítására, s az önkormányzat 100 millió forintot kínál az ingatlanért. Ide új városközpontot terveznek, s ennek lesz része az idegenforgalmat élénkítő múzeumon kívül a bölcsőde, óvoda, üzletsor és szolgáltatóközpont. A tízezres város új központjának kialakítása hozzávetőleg egymilliárd forintba kerül. – A leendő városközpont hozzájárulhatna a vészterhes történelmi időket idéző hajdani tábor rossz emlékének lerombolásához is – fogalmazott Juszkó Ferenc helyi önkormányzati képviselő.

A részben ma is szögesdróttal körbevett lágerben a ’30-as években kommunistákat, később a deportálásra összegyűjtött zsidókat tartották fogva. Az 1950-es években itt raboskodott többek között Faludy György, Kádár János, Rajk László, majd a forradalom után elítéltek ezrei.

Az emlékhely létrehozását a Kisalföld kezdeményezte

Mosonmagyaróváron a laktanya-emlékmúzeum létrehozása ennél azért már sokkal előrébb tart. Amint arról többször beszámoltunk, lapunk kezdeményezte, hogy az ipartelepi egykori zöld ávós laktanyát a város vegye birtokba, s ott emlékhelyet és dokumentációs központot alakítson ki. Erről az önkormányzat határozatot is elfogadott. Többszöri egyeztetés után a Belügyminisztérium egy mintegy 440 négyzetméteres épületrészt át is adott a városnak. Erre Lenzsér Péter építész készített látványos terveket, egy munkabizottság pedig megfogalmazta az emlékhely tartalmát és funkcióit. E szakanyagot Szenkuti Károly akkori alpolgármester és múzeumvezető szakmai fórumokon is bemutatta, s a tervezet osztatlan elismerést aratott.

Az egész ingatlant kérte a város

Az új önkormányzat idén tavasszal határozott úgy, hogy a laktanyaépület egészét kéri ingyenesen a tulajdonába, hogy ide kötelező feladatként a szociális ellátórendszer a városban elkülönülten működő intézményeit is koncentráltan elhelyezhesse. Ugyanakkor az emlékhely muzeológiai vázlattervét, melynek ingyenes elkészítésére Vida István kapott megbízást, véleményezésre megküldték az 1956-os Intézetnek. A napokban megérkezett, Szakolczai Attila jegyezte intézeti szakvélemény a terveket „nagyon jónak" tartja, ugyanakkor aggályokat fogalmaz meg, mivel máig számos lezáratlan, források híján feldolgozatlan „fehér foltja" van az 1956-os mosonmagyaróvári sortűznek.

Érdeklődésünkre Szabó Miklós polgármester elmondta, a laktanyaépület egészének birtokbavétele már csak a végső kormánydöntésre vár. A vagyonkezelő és a szakminisztériumok mindegyike támogatta a város ez irányú kérését. Lenzsér Péter építész pedig arra kapott megbízást, hogy a szociális intézményekkel kiegészítve dolgozza át az egész laktanya felújítási és átépítési terveit. A muzeológiai szakanyagról pedig decemberben dönt a képviselő-testület. Mosonmagyaróvár az emlékhely terveivel még szeptemberben pályázott a Norvég Alapra. A pályázat 6–700 milliós felújítási és létesítési költségekkel számol. A projekt az önrésszel mintegy egymilliárdos nagyságrendű.

A döntést még nem ismerjük, ám nem igazán kecsegtettek bennünket, mivel 1500 pályázat érkezett, s ebből mindössze 150-et tudnak támogatni – mondta a polgármester. – Ennél sokkal nagyobb reményeket fűzünk a Regionális Operatív Program történelmi jelentőségű épületek turisztikai hasznosítására kiírt pénzeihez.

– Ennek a keretnek önrész nélkül 700 millió forint a felső határa, s jövő februárig lehet az igényeket beadni. E célkiírásba a laktanya-múzeum tervei tökéletesen beleilleszthetők – tájékoztatott a polgármester. Arra a felvetésünkre, hogy az emlékhely megnyitásának első lehetséges időpontja 2008 októbere volt, Szabó Miklós úgy reagált, hogy az uniós pályázatok kiírása késett egy esztendőt.

Olvasóink írták

 • 3. Z 2007. december 07. 20:50
  „700 millió! A demagógia igen, de a kedves Urak és Hölgyek hülyesége meg végképp határtalan tud lenni! Kedves Rongits Úr! Hogy a rákba jön ide kormány? Le van ... a kormány, meg az ellenzéke is! Én a város jelenéről és jövőjéről beszélek! Ön vagy nagyon értetlen, vagy ott akar állást? Tudja mit, nem érdekel a múltja sem. Sem az öné, sem a városé! Holnap a gyerekeknek azzal magyarázza meg a múltat (amit megcsinálunk 700.000.000.-ért!), hogy miért nem lesz jövőjük? Mert elköltöttük a múltra! Ez a 89 előtti mentalitás! Látom még megvan, zsigerből! A hülyeség határtalan, mint azt az Ön példája is mutatja! Nyugodtan kezet is foghat vele!”
 • 2. Rongits 2007. november 27. 13:55
  „Múlt nélkül nincs jövő. Aki a múltat "végképp eltörölni" igyekszik, az a jövőjét is elássa.

  Fordítsa le már Z Hölgy/úr az összeget lélegeztető-gépre! De akkor azt is mondja meg, hogy a kormány mennyi pénzt is költ saját népszerűsítésére?

  Demagógia határtalan is tud lenni. És ilyenkor már a hülyeséggel fog kezet.”
 • 1. Z 2007. november 23. 22:52
  „Az sem normális, aki ilyenre ekkora összeget akar igényelni és költeni. Semmi más értelmes dolog és pénzelköltési lehetőség nincs ebbe a nyomorult városban, mint ilyen hülyeségre? A jelenlegi intézményeit sem tudja a város fenntartani normálisan és még egy ilyent akar? Kedves városvezetők, képviselők. Önök hol élnek?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pozsonyi buszok mennek Hainburgig

Pozsony - Pozsonyi városi buszok közlekednének december 21-től a szlovák főváros és a szomszédos… Tovább olvasom