Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Pályázatokban bíznak az önkormányzatok

Kistérség - Többnyire önkormányzati forrásból végzik a kistérség iskoláiban és óvodáiban a nyári felújításokat. Van, ahol a kötelező feladatok mellett futja nagyobb munkálatokra is, a saját forrást pályázati pénzekből, szülői támogatásból egészítik ki.
– Az óvodák, bölcsődék esetében erős a szülői támogatás, akár társadalmi munka, akár anyagi segítség formájában. Saját forrásaink mellett még pályázati pénzekre számíthatunk. Idén intézményfelújításra 142 millió forintot különítettünk el a tavalyi 112 millióhoz képest – magyarázza Nagy István, Mosonmagyaróvár alpolgármestere.

Sürgős is akad

A tervszerű, évről évre elvégzett felújítások mellett sürgős munkálatokat is fedeznie kell a fenntartónak. Ilyen például az Ostermayer-óvoda tornya 7,5 millió forintból, de említhetjük a Napsugár Bölcsőde csecsemőosztályának vizesblokkját és foglalkoztatójának korszerűsítését hasonló összegből. A Micimackó Bölcsődét a nyár folyamán kerítéssel és támfallal veszik körbe, felszerelik főzőkonyháját. A Kékcinke Óvoda a másik nagy nyertes, hiszen az önkormányzati támogatás mellett a képviselők keretösszegéből és szülői segítségből a belső felújítása sem késlekedik. Korábban az utcafront szépült meg, most az északi és déli oldala nyer új külsőt.

Balett-terem lesz

A lébényi nagyiskolában szükségessé vált az ablakok cseréje, azzal már elkészültek, egy pályázaton nyertek hozzá kétmillió forintot.
A lébényi nagyiskolában szükségessé vált az ablakok cseréje, azzal már elkészültek, egy pályázaton nyertek hozzá kétmillió forintot.

A Hunyadi- és Fekete-iskolában tetőszigetelést terveztek, a Bolyaiban pedig tanterem- és vizesblokk-korszerűsítést. A majoroki Ujhelyi-tanintézményben a volt szolgálati lakást ötmillió forintból építik át balett-teremmé. Amint már arról korábban írtunk, a Móra-iskolát hárommillió forinttal támogatják a városi költségvetésből a szabadtéri tornapálya és környékének átalakítására.

A második fordulóban

Az alpolgármester továbbá elmondta: a nagyobb felújításokra, átalakításokra pályáznak. A Kossuth-gimnázium és a városi kollégium közösen egy kétszáznegyvenmillió forintos pályázatot nyújtott be, akárcsak a Móra-iskola a teljes körű rekonstrukcióra. A Térségi Integrált Szakképző Központ négyszázmillió forintos beadványa már bekerült a második fordulóba: amennyiben nyernek, befejeződhet a Hunyadi-iskola teljes körű rekonstrukciója és megépülhet a tervezett új szárny.
Nyertes pályázatban reménykedik a halászi önkormányzat is.

– Jelenleg a kötelező karbantartásokat végezzük csak el, más fejlesztés nincs. Ugyanis elbírálás alatt áll a Nyugat-dunántúli ROP közoktatási pályázati kiírása, amelyben 230 millió forintos iskolafelújítással, -bővítéssel vagyunk érdekeltek. Nyertes pályázat esetén 30 millió forint önrészt kell biztosítanunk – hangsúlyozta Majtényi Tamás polgármester. Hasonlóképpen gondolkodnak a darnózseliek is: nagyobb beruházást nem is terveznek, bíznak közel négyszázmilliós iskolabővítési pályázatukban. A lébényi nagyiskolában már kicserélték a nyílászárókat, erre a célra kétmillió forintot kaptak a CÉDE-pályázaton.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megválasztották Szigetköz Szépét!

Szigetköz, Dunaszeg - Csodálatos és még csodálatosabb lányok, nagyszerű hangulat - ez jellemezte az… Tovább olvasom