Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 24°C Még több cikk.

Pályázatok: mire elég a civil szervezetek pénze?

Mosonmagyaróvár - Az idei közművelődési alap pályázatán százhúsz igénylő mintegy húszmillió forintot igényelt. Ezeket a bírálók nyolc kivételével támogatták. Több díjazott szerint a rendelkezésre álló hétmilliós keretösszeget felaprózták, így a pályázók terveik megvalósítási költségének pusztán töredékét nyerték el.
A Városvédő Egyesület három témában nyújtott be pályázatot a város közművelődési alapjára. A sírkertek felmérésére és a hozzá kapcsolódó kiadvány felkészítésére 30 ezer forint támogatást kaptak, mely az igényelt összeg felét sem éri el, így ebből csak a fényképeket tudják elkészíttetni. A katalógusra, melyben a fotók megjelennének, egy másik, remélt pályázati forrásból próbálják előteremteni a szükséges fedezetet – mondja Kocsis Sándor, az egyesület vezetője. Másik, szintén nyertes pályázatuk célja felhívni a figyelmet és megóvni a Mosonmagyaróváron és környezetében található régi mezőgazdasági épületeket, építményeket, melyhez az első lépés egy katalógus kiadása lenne. Az igényelt 110 ezer forint helyett csak 30 ezer jutott e tervre, így a kiadvány elkészítését csak elkezdeni tudják. Az egyesület által rendezett Európai Kulturális Örökség Napok korábban még kiemelt városi rendezvénynek számított, most viszont nehéz helyzetben vannak a szervezők. Idén 60 ezer forintos támogatást ítélt meg számukra a város, amely pusztán az egyik, turisztikai témájú előadás technikai költségét fedezi.

A Táltos Családi Kör a múlt hét vasárnapján megrendezett Bábkert programjára pályázott. A megítélt jelentős, 450 ezer forintos támogatást leginkább a fellépő művészek tiszteletdíjára fordították, de jutott belőle anyag- és reklámköltségekre is. Horváthné Pákozdi Emese szervező szerint a kapott összeg egy másik pályázati támogatással együtt a teljes költség felét tette ki, ám a belépődíjakkal kiegészítve mégsem zárult veszteséggel a rendezvény.

A Bábkert szervezőinek megítélt támogatások ugyan csak a költség felét tették ki, ám mégsem zárult veszteséggel a rendezvény.
A Bábkert szervezőinek megítélt támogatások ugyan csak a költség felét tették ki, ám mégsem zárult veszteséggel a rendezvény.

A Mosoni Polgári Kör minden évben megrendezi Tavaszköszöntőjét és Nyárbúcsúztatóját. Előbbire a város az igényelt 250 helyett 100 ezer forintot adományozott, az összeg a szereplők díjazásának és a szervezésnek pusztán a töredékére volt elég. A teljes, csaknem kétmilliós költségvetésű program további részét különböző szponzorok segítségével valósították meg. Az idei Nyárbúcsúztatóra 400 ezer forintot pályáztak meg – tájékoztatott Nagy Mihály, a kör elnöke. A kapott 150 ezer legfeljebb az egyik csoport fellépti díjára lesz elegendő.

Első látásra jelentősnek tűnő összeget kapott a Baráti Kör a Művészetért Alapítvány, ám Bérczi Csaba vezető szerint terveik megvalósításának kis hányadára elegendő a pénz. Három színházi produkció bemutatásának költségére pályáztak, így a kapott 300 ezer forintos támogatás az eredetileg kért, másfél milliós támogatásnak vékony szelete csupán, melyből az egyik, már bemutatott zenés-táncos produkció költségeit tudják részben lefedni. A vezető fájlalja, hogy valahányszor pályázatot nyújtott be, csak a töredékét kapta a kért összegnek, így folyamatosan keresnek további támogatókat és az előadások lassú ütemben készülnek.

Olvasóink írták

 • 3. Egy civil 2008. július 04. 10:12
  „Kedves Hozzászólók!

  Egyetértek azzal a véleménnyel, hogy a civil szervezetek keressenek máshonnan is forrást, DE! Szükség van az önkormányzati támogatásra - és nem csak anyagi, hanem szolgáltatás szintjén is (pl.: internet hozzáférés biztosítása az elektronikus pályázati beadásokhoz; egy civil referens alkalmazása, aki amúgy profi a pályázatok terén; ne csak pénzre, hanem technikai eszközök bérlésére is lehessen pályázni)-, csak nem ebben a formában, legalábbis véleményem szerint. Úgy gondolom, hogy ha lenne egy alapkoncepciója a vezetésnek, hogy mit és miért támogat, mi az minőségi követelmény ami alapján támogathatóvá válik egy rendezvény, illetve lenne egy élő kapcsolat a civil szervezetek és az önkormányzat között ezekben a kérdésekben, akkor kialakulhatna egy jó megoldás. Véleményem szerint nem kell 112 darab eseményt támogatni, elég 24-36-ot is egy évben, és akkor minden hónapra jut 2-3 jó minőségi, nagyobb látogatottságú rendezvény, aminek a költségvetése is biztosított. De ez is csak koncenpció kérdése. Felmerül bennem kérdésként az is, hogy fel tudna-e bármelyikünk 120 aktív civil szervezetet sorolni, vagy sem? Mennyi működik ténylegesen? Senki nem tudja. A pénz jórésze szigorúan a saját véleményem szerint, csak elkallódik valahol, de a lényeg, hogy a haverok jól járnak...”
 • 2. pan.cser 2008. július 03. 15:52
  „Egyetértek az előttem szólóval, magam egy kanyi vasat nem adnék senkinek semmire. Aki akar valamit szerezze meg, innen- onnan. Egy csomó rendezvény korábban sem érdekelt senkit, meg most sem. Ez a nyárbucsúztató is minek? Azért, hogy néhány arra császkáló ember talán megnézi a programokat. A VOLUTA fesztivál új utakon jár ez a megoldás. Igaz, hogy kiakadtam az éjszakai ricsajon, de ettől eltekintve nagyon jó volt. Ilyesmiket meg csinálnak majd a lelkes amatőrök, ez tényleg hozott idegeneket is a városba.”
 • 1. Mosonmagyaróvárért 2008. július 03. 04:22
  „Kedves Civilek!

  Miért gondolják azt,hogy programjaik megvalósításához elég egy pályázat megírása tetszőlegesen kért támogatási összeggel és azzal kész.

  Tessék további pályázati lehetőségeket keresni,szponzorokat felkutatni, tagdíjat szedni stb... nem pedig az önkományzattól várni a pénzt!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lesz új mentőállomás Mosonmagyaróváron

Mosonmagyaróvár - Idén még hat mentőállomás átadását tervezi az Országos Mentőszolgálat (OMSZ), az… Tovább olvasom