Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Pályázati lehetőségekben bíznak

Rajka önkormányzata stabil, de visszafogott gazdálkodással sikeresen teljesítette az elmúlt két évet.
Varga Kálmán
Pályázatai révén több elképzelésük is megvalósult. Szeptembertől viszont kényszerű iskolai összevonások várhatók. Az anyagiak tekintetében szoros volt a négyéves önkormányzati ciklus első fele Rajkán. Intézményeiket azonban – különösebb megszorítások nélkül – biztonsággal tudták működtetni. A község éves költségvetése meghaladja a háromszázmillió forintot.

Varga Kálmán polgármester elmondta: több pályázaton is részt vettek az elmúlt két évben, igényeik egy részét azonban forráshiány miatt elutasították. 2003-ban elkészült a Kabók Lajos utca szilárd burkolata.
Az év legnagyobb beruházása – pályázati segítséggel – a Szabadság tér átépítése és ehhez kapcsolódóan a Nepomuki Szent János-szobor és a világháborús emlékmű felújítása volt.

E park létrehozása javította a falu összképét, ugyanakkor szükséges lenne a tér másik oldalának a rendbetétele is. Még ebben az évben pályázati támogatással számítógépeket vásároltak a polgármesteri hivatalba. A rajkai Holt-Mosoni-Duna rehabilitációjára már 2001-ben húszmillió, majd két évvel később negyvenmillió forintot nyertek. A rehabilitáció első ütemét tavaly tavasszal fejezték be. A munka idén folytatódik, hiszen újabb forráshoz jutottak. A szerződéskötés megtörtént, jelenleg a kivitelezőkkel tárgyalnak.

Tavaly nem sikerült befejezniük a telekkialakításokat, e tervük idén tavasszal valósul meg. Pályáztak az iskola és a Rákóczi utca felújítására, de forráshiány miatt elutasították a kérelmeket. Pályázati támogatással kialakították az e-Magyarország-pontot. Szintén pályázaton nyertek pénzt a községháza felújítására, a programot azonban elcsúsztatva, több éven át lehet megvalósítani. Az önkormányzati intézményekbe számítógépeket vásároltak. Elkészült a katolikus templom díszkivilágítása is. Korszerűsítették a település teljes közvilágítását. Pályázati források hiányában viszont csak kisebb útfelújításra futotta: az óvoda előtt, az Ifjúság, a Mező Imre és a Duna utcában.

Tavaly két nagy rendezvényük volt. Az uniós csatlakozás tiszteletére Rajkán tartották a megyei ünnepséget, az augusztus 20-i falunap megszervezésében a civil szerveződések jelentős szerepet vállaltak.
Jelenleg a 2005-ös büdzsén dolgoznak. Több tízmillió forint hiány mutatkozik az igények és a tényleges lehetőségek között. Céljuk, hogy hitelfelvétel nélkül tudják megoldani feladataikat. Ötödször pályáznak a Rákóczi utca burkolatának felújítására. Kora tavasszal 11 telket alakítanak ki. Idén júniusban ünneplik a tűzoltó-egyesület fennállásának 125. évfordulóját.

Az oktatási intézményekben a gyermeklétszám folyamatosan csökken. A normatívák nem fedezik a költségeket, így évente tízmillióval kell egy-egy intézményt támogatni. A következő tanévtől Rajkán is megszorításokra lehet számítani.

Reményeik szerint több pályázati lehetőség is megnyílik az önkormányzat előtt. A Mosonmagyaróvár környéki településekkel közösen részt vesznek a hulladékgazdálkodási projektben. Rajkán két éve indították el a nagykonténeres hulladékgyűjtést, az önkormányzat tavaly hatmillió forintot költött e célra. Ez a megoldás bevált, mert sokkal kevesebb a szemét a település körül, de nem mindig az kerül e szemétgyűjtőkbe, ami oda való.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idén nem lesz sörfesztivál

A Flesch Károly Kulturális Központban idén érdeklődés híján elmarad a sörfesztivál. Tovább olvasom