Kisalföld logö

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 14°C Még több cikk.

Pálinkaudvarház az egykori ispotályban

Látványfőzde, múzeum és gyümölcsaszaló is helyet kap a Héderváry Pálinka Udvarházban, melyet a Győri Likőrgyár Zrt. alakított ki egy 1773-ban emelt, sokáig ispotályként, majd moziként működő épületben.

Igazi turisztikai attrakció nyitotta meg kapuit pénteken Héderváron: az egykori mozi épülete pálinkárium-látogatóközpontnak, egyedülálló interaktív főzdének, gyümölcsaszalónak és múzeumnak ad helyet. Az ünnepélyes megnyitón Juhász József polgármester az eseményhez kapcsolódóan két nevet említett: gróf Viczay Mihályét, aki az ingatlant – melyben sokáig ispotály működött, de orvosi lakást is kialakítottak benne – 1773-ban emeltette, és gróf Khuen-Héderváry Károlyét, akinek a nevéhez az egykori szeszfőzde létrehozása fűződik. Nagy István országgyűlési képviselő beszédében hangsúlyozta, hogy akkor lehet sikert elérni egy termékkel, ha azt kiváló minőségben gyártják. Barabás Attila, a Győri Likőrgyár Zrt. vezérigazgatója utalt a szeszfőzés évszázados hagyományaira a szigetközi településen, de a tervekről is beszámolt röviden.

Helyben aszalt gyümölcsökkel is megkínálták a vendégeket.
Helyben aszalt gyümölcsökkel is megkínálták a vendégeket.

– A gyümölcsaszalás már elkezdődött, a gyümölcspárlat mellett bor-, cukornád- és gabonapárlattal is foglalkoznánk itt. Terveink között szerepel egy jó minőségű pálinkabrand kialakítása is, de a jövőbeni turisztikai fejlesztésekről is tárgyalunk – szögezte le a vezérigazgató.

A pálinkaházban múzeum is nyílt, amelybe a mosonmagyaróvári Radek Imre szolgáltatott anyagot:

– Édesapám, Radek Sándor az 1948-as államosításig, tíz évig volt a hédervári szeszgyár vezetője. A tárlaton nemcsak szeszgyárvezetői oklevele látható, megőriztem régi fokolókat, okiratokat is.

Az udvarházat – melyet Szent Miklós, a pálinkafőzők védőszentje vigyáz – Németh László plébános áldotta meg.

Olvasóink írták

 • 5. TÁLTOS 2010. szeptember 30. 13:59
  „1. 3.
  Ott a pont.
  Matekból korrepeta.......nekem!”
 • 4. KoPi 2010. szeptember 28. 13:13
  „És 100 literes lehet az üst! Én nem tudom, mert nem értek hozzá, hogy 100 literes üstből mennyi pálesz jön le, de ennyit, sőt ennél többet eddig is lefőztek maguknak a parasztok, csak ezek után már nem éjszaka, titokban kell elföldelni a cefrét, hogy ne vegye észre a finánc.”
 • 3. 01010 2010. szeptember 28. 10:09
  „100l = 1 000 dl
  1 000 dl / 365 nap = 2,739 dl/nap
  de egy család főzhet ennyit ,úgyhogy ez még a családtagok számával csökken”
 • 2. TÁLTOS 2010. szeptember 27. 22:47
  „100liter/365 nap=0,27cl nagyokos!
  Ez egy gyenge stampedli naponta.
  Lehet ennyi sem kellene, de ettől még nem lesz alkoholista senki!”
 • 1. Boli 2010. szeptember 27. 20:09
  „Kíváncsi vagyok, mit szólnak azok, akik komoly befektetéseket tettek a szeszfőzésbe és presztízst akartak kivívni a pálinkának, hogy egy ilyen liberalizált szeszfőzéssel mennyit ártanak most a magyar pálinka hírnevének "egyesek". Arról pedig nem is beszélve, hogy milyen "balesetek" lesznek, továbbá a magyart ismerve ki fog megállni az engedélyezett 100 l, 43-as mennyiségnél... Egyébként ha valaki meg is issza mindezt, akkor az napi 2.7 dl. Nem is alkoholista ugye, aki ennyit iszik? Elajándékozni sem lehet a törvény szerint, mert akkor már adóköteles! Ezt is tudjuk?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A népmese napja Mosonmagyaróváron

Benedek Elek születésnapján, szeptember 30-án és az azt megelőző hétvégén ünnepeljük a magyar… Tovább olvasom