Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Óvodák: kevés pénz jut a drága fejlesztő játékokra

Reneszánszát éli az óvodákban a társadalmi munka: az anyukák és az apukák amiben tudnak, támogatást nyújtanak az óvodáknak.
A csökkenő csoportlétszámokkal együtt az állami támogatás is évről évre kevesebb az óvodákban. Rengeteg hasznos, készségfejlesztő játék kapható az üzletekben, ám ezeket az intézmények  nem igazán tudják megvásárolni. 10–15 ezer forintot egy-egy darabra ritkán van lehetőségük kifizetni, pedig elkelne belőlük több is mindenütt. 
Borsodyné Mészáros Márta, a mosonmagyaróvári Őzikés Óvoda óvónője lapunk érdeklődésére elmondta: a magas árak különösen riasztóak annak ismeretében, hogy intézményükben csoportonként évente mindössze 30 ezer forintos játékvásárlási keretből gazdálkodnak. Emellett persze az alapítványukhoz lehet még pályázni, de jóval több hasznos fejlesztő eszközre lenne szükségük. A nagycsoportosoknak legutóbb puzzle-t és építőjátékokat vásároltak, de a 25 gyerek lekötéséhez egyszerre nincs elég készlet. Persze sok olyan foglalkozást is tartanak az ovisoknak, melyekhez nincs szükség eszközökre, de azért minden játékot nem lehet máshogy pótolni, helyettesíteni. A szülők rengeteget segítenek az intézménynek, ki a saját munkájával, ki játékok adományozásával, ki pedig  pénzbeli támogatással.  

Az Őzikés Óvoda vezetője, Kocsisné Zajcsics Erzsébet a Kisalföldnek azt nyilatkozta: a költségvetésből nekik juttatott pénzből csak az intézmény szinten tartására futná, a fejlesztésekre nem nagyon. Az alapítványi és a szülői segítségekre ezért nagy szükség van, s szerencsére aktívak is az anyukák és az apukák. Pár tehetősebb szülő már vásárolt egy-egy udvari játékot, mások az eszközök felújításában, különböző programok szervezésében működtek közre, vagy például most többen is az udvar rendbetételében segédkezn(t)ek.

Gráflné Rikker Marianna, a Majoroki Óvoda vezetője kérdésünkre azt válaszolta: a drága eszközökből náluk sem jut minden csoportnak, de ők ezt úgy oldották meg, hogy egy külön szekrényben tartják ezeket, s be van osztva, hogy mikor kik használhatják. Csoportonként körülbelül 50 ezer forint éves szinten az, amit játékok vásárlására költhetnek, de legalább ekkora összeg az, amit egyéb forrásokból még hozzátehetnek. Idetartoznak az alapítványi és pályázati pénzek, na meg a szülők, akik komoly segítséget nyújtanak az intézménynek. A társadalmi munkától az anyagiakig rengeteg támogatást kapnak az anyukáktól és apukáktól. Igazi összetartó városrész Majorok, jegyezte meg az óvodavezető, hiszen kérés nélkül is igazi partnerei a családok az intézménynek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A forradalom emlékére

Az „In memoriam 1956” országos képzőművészeti kiállítás tegnapi ünnepélyes megnyitóján Böröndi Lajos, a kulturális központ igazgatója elmondta: ötven év kellő történelmi idő ahhoz, hogy a képzőművészek alkotásaikban megjelenítsék, hogyan fényesedik egyre inkább 1956 csillaga, és miként mállik szét az, amibe a korábbi évtizedekben becsomagolták. Tovább olvasom