Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Óvodai képességfejlesztés csoportban, de egyénre szabva

A Lurkóvár Óvoda minden csoportjában olyan egyénre szabott képességfejlesztési módszert vezettek be, mely által a környező világot saját tapasztalásaik alapján ismerik meg az óvodások.

A Lurkóvár Óvoda két éve egy sikeres pályázatnak köszönhetően vezethette be az úgynevezett kompetenciaalapú óvodaprogramot. Ezáltal olyan módszereket, eljárásokat alkalmaznak, amikkel a kisgyerek képességeit sokoldalúan fejlesztik. Tavaly csak egy csoport próbálta ki a program elemeit, aminek sikerei alapján idén már az összes csoport a program alapján működik.

A gyerekek a föld témakörön belül ismerkednek az őszi gyümölcsökkel.
A gyerekek a föld témakörön belül ismerkednek az őszi gyümölcsökkel.

A módszer középpontjában az egyénre szabott képességfejlesztés áll és szakít a frontális csoportmunkával. Az adott tevékenységet nem teszik kötelezővé. Minden kisgyerek más egyéniség, másban tehetséges, az óvoda pedig próbál mindenkinek olyan tevékenységet felkínálni, ami a legjobban fejleszti – tudtuk meg Káléné Takács Erikától, az óvoda vezetőjétől. Elmondta: jellemző a megfigyelés, átélés, kipróbálás, a helyszínen való vizsgálódás, a játék. Ezek a legjobb megoldások ahhoz, hogy maradandó tapasztalatokhoz juttassák a gyerekeket. A programcsomag tématerve a négy őselem – levegő, föld, tűz és víz – köré szerveződik. A föld témakörben például a gyerekek az óvoda kertjében lévő szilvafának a terméséből főztek lekvárt, az óvodai kertbe pedig növényeket ültettek, melyeknek magját ősszel eltették. Előtérbe kerülnek a témák feldolgozásánál a helyi adottságok is. A víz témakörben például a csoportok ellátogatnak a Lajtához, lefényképezik a különböző évszakokban, és összehasonlítják egymással az elkészült fényképeket.

Olvasóink írták

 • 4. angela1221 2011. február 09. 14:34
  „Nemrég jelent meg egy nagyon ötletes fejlesztő könyv: Esik a hó, fúj a szél, varjú károg, itt a tél - Óvodai játékos csoportos fejlesztések ötlettára - A játékok a gyerekek képességszintjéhez igazodva kínálnak fejlesztési lehetőségeket, mind egyénileg, mind pedig együttes, közös játékkal. http://www.konyv-konyvek.hu/esik_a_ho_fuj_a_szel_varju_karog_itt_a_tel_ovodai_jatekos_csoportos_fejlesztesek_otlettara”
 • 3. Kisildi2 2010. november 06. 15:01
  „Kedves Buktamano!
  Arra nem gondoltál, hogy tavaly a gyermeked egy évvel még fiatalabb volt? Vagy akkor az óvónénivel semmit sem csináltak, mert nem volt ez az "ÚJ MÓDSZER"? Módszerek jönnek-mennek, olyanok találnak ki új módszereket, akik már nem is foglalkoznak kisgyerekekkel. Azt gondolják, hogy feltalálták a "spanyolviaszt", pedig ezelőtt is volt egyéni képességfejlesztés és eddig is a gyermekek személyes tapasztalatán keresztül ismertettük meg őket játékos formában környező világunkkal. Eddig legtöbb óvodában évszakok köré csoportosítottuk az ismereteket, most az ÚJ MÓDSZER pedig a 4 őselem köré.
  Mindig kell valami, amitől a szülő hasra esik.”
 • 2. buktamano 2010. november 03. 14:34
  „Az én kisfiam is ebben az oviban középsős és sokat mesél idén a fent is említett "foglalkozásokról". Sok növényt felismer már a Lajta mentén, mesélte a magültetést stb. Szerintem nagyon jó módszer, amit bevezettek, mert tavaly például úgy kellett belőle kihúzni minden információt az oviról, idén viszont már ő újságolja, hogy milyen érdekes dolgokat csinálnak és miért.
  Így tovább Lurkóvár Ovi!”
 • 1. NaLa 2010. november 02. 07:28
  „Gratula! Nem kicsi! :-)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Brüsszeli jutalomút mosonmagyaróvári diákoknak

A mosonmagyaróvári Fekete-iskola ipartelepi nyolcadikosaiból álló csapata nyerte meg azt az európai uniós vetélkedőt, melynek jutalma egy repülőgépes brüsszeli utazás volt. Tovább olvasom