Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 23°C Még több cikk.

Óvár lett volna a negyedik kara Pozsonynak

Az 1912-ben alapított pozsonyi egyetembe negyedik, mezőgazdaság-tudományi fakultásként integrálódott volna az akkori Magyaróvári Magyar Királyi Gazdasági Akadémia is.
Az egykori Erzsébet Tudományegyetem Győrbe helyezéséről szóló cikkhez („Másként igaz az egyetemi legenda", Kisalföld, 2015. július 8.) további helyi vonatkozású részleteket osztott meg lapunkkal Fazekas Imre, az Óvári Gazdászok Szövetsége elnöke.

– Kevéssé közismert, hogy az 1912-ben alapított pozsonyi egyetembe mezőgazdaság-tudományi fakultásként integrálódott volna az akkori Magyaróvári Magyar Királyi Gazdasági Akadémia, a jelenlegi mosonmagyaróvári egyetemi kar jogelődje. Az eredeti elképzelés szerint Pozsonyban négy kart kívántak létrehozni, amelyek közül három meg is kezdte működését 1914 és 1918 között. A negyedik, agrárfakultás végleges felállítására sajnos az I. világháború, illetve Pozsony cseh megszállása miatt már nem kerülhetett sor – mondta el Fazekas Imre.

– Mindezek előzménye volt, hogy az ország akkor egyetlen agrár-felsőoktatási intézménye mellé 1906-ban akadémiai rangra emelték az addig középfokon oktató debreceni, kassai, keszthelyi és kolozsmonostori tanintézeteket. A magyaróvári akadémia vezető szerepének megőrzését, a magas színvonalú oktatás és kutatás további fejlesztését szintén kiemelten kezelte az akkori kormányzat. Ennek egyik megtestesüléseként képzelték el az akadémia csatlakozását a pozsonyi tudományegyetemhez. Így létrejött volna Magyarország első, egyetemi keretek között működő agrár-felsőoktatási intézménye.

Fazekas Imre, az Óvári Gazdászok Szövetsége elnöke.
Fazekas Imre, az Óvári Gazdászok Szövetsége elnöke.


– Többek között egy korabeli miniszteri nyilatkozat is rámutatott a ma is aktuális cél fontosságára, miszerint „a különböző tudományos ismeretek egymással kapcsolatba hozassanak (...) amiből mezőgazdasági fejlődésünk jelentékeny föllendülése várható". Ghillányi Imre báró földművelésügyi és Jankovich Béla közoktatásügyi miniszterek az 1914–15. évi költségvetés tárgyalásakor már konkrét, eldöntött tényként közölték az elképzelést. A csatlakozási folyamat végét 1918-ra tervezték, amikor az óvári akadémia fennállása „100-ik esztendejét ünnepli". Egy 1914-ben kiadott miniszteri rendelettel már az oktatás területén is megindult az együttműködés a két intézmény között. Ennek kulcsfigurája a jogi enciklopédiát Magyaróvárott előadó Ereky István pozsonyi professzor volt. Érdekesség, hogy a későbbi MTA-tag, a Szegedi Tudományegyetem egykori dékánja és rektora szabadidejében szívesen foglalkozott műfordítással. Még az egykori óvári hallgató Lenau – a német biedermeier meghatározó költője – verseit is átültette magyarra. Ereky kinevezésével megtörtént a magyaróvári akadémia és a pozsonyi egyetem összeköttetésének első lépése, melyet továbbiak követtek: 1915-ben és 1916-ban dr. Tuka Bélát a magyar közjog, dr. Kiss Albertet pedig a magyar magánjog előadásával bízták meg Magyaróvárott. Egy másik miniszteri leirat pedig már a két intézmény tanévének rendjét is összehangolta. Sajnos, az I. világháború és a trianoni békediktátum ezt meghiúsította. Napjainkra, közel 100 év múltán az új lehetőségek mentén a győri és mosonmagyaróvári egyetemi képzés története újra összefonódni látszik. Reményeink szerint ezt a legfelsőbb döntéshozók is számításba veszik – hangoztatta az Óvári Gazdászok Szövetsége elnöke.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jubileumok fesztiválja

A majoroki városrész kiemelt rendezvénye, a Majoroki Fesztivál idén július 11-én, szombaton reggel 8… Tovább olvasom