Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Ötvenmillió kátyúzásra, javításra

A szélsőséges időjárás okozta kátyúk mellett Mosonmagyaróvár több utcájában a közműfektetéseket követő útsüllyedés okozta akadályokkal is meg kell küzdeniük az autósoknak.
Útsüllyedés: A tengelytörő hiba oka, hogy sietve és nem megfelelően állították helyre az útburkolatot felbontás után.
Az újabb gondok megelőzésére az önkormányzat szerződött a kivitelezővel.
Örök bölcsesség, hogy ahol út van, ott előbb vagy utóbb kátyúnak is lennie kell. A lyukak leggyakrabban az út felfagyása miatt keletkeznek, de létezik olyan is, amit anyaghiba okozott. Ezeken kívül számos olyan hiba is akad, amelyet az idézett elő, hogy a korábbi közművesítés után nem megfelelően állították helyre az utat.

Csatorna, gázvezeték- nyomvonal

A város több utcájának burkolatán jól látható az évekkel korábban lefektetett csatorna vagy gázvezeték nyomvonala. Éppen ezért a jelenlegi csatornázási munkálatok okozta eltérések helyreállítására, a burkolatok teljes szélességében történő rendbehozatalára kötött szerződést a város a kivitelezővel.

Költségek háromfelé

Kovács Gergely alpolgármester elmondta: a város idei költségvetésében a kórház-rekonstrukció, illetve a csatornázás befejezését követően az úthálózat-fejlesztés elsőbbséget élvez. Az elmúlt tíz év közművesítései megviselték az amúgy is rossz állapotú úthálózatot.

Tavaly két utcában – az Ady és a Bástya utcában – már teljes szélességében tették rendbe a burkolatot és a városban jelenleg folyó csatornázási munkálatok után is ezt a gyakorlatot követik majd. Az önkormányzat megegyezett a kivitelezővel és a tulajdonos Aqua Kft.-vel, így a teljes helyreállítás költségei e három fél között oszlanak meg. Ebben az évben Mosonban és az Ipartelepen összesen hat utcát újítanak fel ily módon. Erre az önkormányzat 20 millió forintot tervezett.

A korábbi közműépítésekkor problémát jelentett az is, hogy túl korán, nem megfelelő tömörítés után végezték el a helyreállítást, így az út megsüllyedt. Ezeket a hibákat is most próbálják kijavítani. A garanciális időszakban keletkezett gödröket a kivitelező kijavította, ám a későbbi károsodásokat már a városnak kellene finanszíroznia.

Összesen 151 millióból

Az alpolgármester hozzátette: miután a csatornázás és a kórház-rekonstrukció szinte teljesen leterheli a város idei költségvetését, ebben az évben nem jut pénz nagyarányú útfejlesztésre.

Az erre a célra elkülönített, összesen 151 millió forint a csatornázás utáni helyreállítást, az útprogram folytatását és az útalappályázat önrészét finanszírozza. E kerethez a képviselői alapból jön még 15 millió. Ebből a pénzből a már említett hat utca csatornázás utáni helyreállítása, a Tízház utca teljes felújítása, valamint az útalapból nyolc lakóutca aszfaltozása valósul meg. A város útjainak fenntartására és üzemeltetésére további 50 millió forint áll rendelkezésre, amiből kátyúzásokat, kavicsozásokat és egyéb javításokat végez a Városüzemeltető és Fenntartó Kft.

Kovács Gergely szerint a kátyúk mellett további problémát jelent, hogy a város útjainak több mint harmada nem aszfaltozott és ezek száma nem is csökken az évről évre megnyíló új utcák miatt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fórum a fűtésről

Mintegy háromszázan gyűltek össze azon a lakossági fórumon a minap, ahol a mosonmagyaróvári… Tovább olvasom