Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Ötvenmillió forint kellene a második sávhoz

A mosonmagyaróvári Kiserdő utca végi Lajta-híd „másik forgalmi sávja” a Gazdasági Minisztérium telephelyén – tárolási díj fejében – várja már egy éve, hogy párja mellé kerülhessen.
Egy sávon: Az önkormányzat úthálózat-fejlesztési programjában idén is szerepel a Lajta-híd kétsávosra bővítése.
A több mint 50 milliós beépítés pénz híján azonban még várat magára. A mosonmagyaróvári Kiserdő utca végi Lajta-hidat kétsávosra tervezték. A hat éve elkészült folyami átkelő kaput nyitott az egyre jobban benépesülő Halászi úti lakótelep és a városközpont között. Mivel korábban csupán kavicsos út vezetett a hídhoz, ideiglenesen elegendőnek bizonyult egy sáv is. A tervezésénél azonban figyelmet fordítottak az Engels utca – Kiserdőt kettészelő – meghosszabbítására, így a híd alaptestét már kétsávosra építették.
A hídszerkezethez az önkormányzat rendkívül jutányos áron, szinte ingyen jutott hozzá. Az átkelő kialakítása akkor mintegy 30 millió forintba került, s ehhez ötvenszázalékos állami támogatást kapott a város.
A Kiserdő utca megépülésével többszörösére nőtt a forgalom a Lajta-hídon, így egyre sürgetőbb a szerkezet szélesítése. A híd kétsávosra bővítéséről a tanulmányterv már évekkel ezelőtt elkészült.

Az önkormányzat tavalyi költségvetéséből ki is fizette a második sáv fő tartóelemeinek 7,6 millió forintos vételárát. A közel 50 méter hosszú fémszerkezet tárolását azonban a város nem tudja megoldani, így a Gazdasági Minisztériummal kötött tárolási szerződésben foglaltak szerint a hídszerkezetet a tárca telephelyén őrzik, amíg végre a Lajta fölé nem kerül.

A polgármesteri hivatal szerint a város számára kedvező feltételekkel kötött szerződés alapján a tárolás előző negyedéves díja 78 ezer forint volt.

Az önkormányzat úthálózat-fejlesztési programjában idén is szerepel a Lajta-híd kétsávosra bővítése, ám az engedélyeztetési és kiviteli tervekkel együtt a megépítés több mint 50 millió forintba kerülne. A tervek szerint a második forgalmi sáv mellett egy kerékpáros- és gyalogoskonzol is felkerülne az átkelő egyik oldalára. A kivitelezés forrásait az önkormányzat az első ütemhez hasonlóan jelentős részben állami támogatásból próbálja előteremteni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dimitrovka: a károsultak már türelmetlenek

Az egykori pozsonyi vegyi gyár ügyében az illetékesek még mindig a szlovák fél válaszára várnak, s… Tovább olvasom