Kisalföld logö

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 7°C | 12°C Még több cikk.

Ötvenezres város a cél

A tervek szerint júniusra elkészül Mosonmagyaróvár új Integrált Településfejlesztési Stratégiája. Az előkészítés során felmerült, hogy célszerű lenne ezzel együtt a településfejlesztési koncepciót is felülvizsgálni. A jelenlegit 2007-ben fogadta el a képviselő-testület.
A koncepció rendszerbe foglalja az önkormányzat hosszú távú terveit, a területi adottságok és összefüggések figyelembevételével meghatározza a város jövőképét.

A képviselő-testület legutóbbi ülésén határozott a tervezet elkészítéséről. Egyrészt dönteniük kellett arról, hogy a városnak célja-e, hogy a lakosságszám mielőbb elérje az 50 ezret vagy a növekedés maradjon spontán mederben. A másik egy korábbi cél, miszerint a város legyen-e az egykori Moson vármegye területének meghatározó központja. A gazdasági és városüzemeltetési bizottság javaslata alapján a testület a lakosság intenzív növekedésével egyetértett. A vonzáskörzet kiterjesztését viszont nem támogatta, mivel 2007 óta nem volt e tekintetben semmiféle előrelépés.

Így a jövőképben azt határozták meg, hogy a város jelenlegi vonzáskörzetét, településhálózati szerepét megtartva a környező településekkel erősebb kapcsolatot alakítson ki. A szoros együttműködés elsősorban a turizmus, a munkaerő- és szakképzési politika, a településüzemeltetés és a szociális ellátás területére terjed ki.

A jövőképben szerepel, hogy a város népességszáma dinamikusan fog növekedni, eléri az 50 ezret. Társadalmi szerkezete a népességvonzásnak köszönhetően megváltozik: fiatalos korszerkezet, teljes foglalkoztatottság, sokszínűség jellemzi majd.

A lakásállomány képes lesz kiszolgálni a megnövekedett lakossági igényeket. A piaci mellett az önkormányzati bérlakásállomány is átalakul, növekszik, ennek köszönhetően az önálló életet kezdő helyi fiatalok és a beköltözők remélhetőleg megtalálják a színvonalban számukra megfelelő lakhatási módot.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

ÁSVÁNYRÁRÓ - Ilyenek vagyunk: Szinte az ablakokból látszik a Duna

Itt zöldell az ország legidősebb fekete nyárfája, olyan közel van a Duna és ágrendszere, hogy szinte az ablakból látni lehet és több mint ötszáz éve keresztelnek a Szent András-templom keresztelőmedencéjében. Tovább olvasom