Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Ötvenezren látogatták meg eddig az élményközpontot

A Futura interaktív élményközpont most „ünnepli" egyéves fennállását. Ötvenezren látogattak eddig el a három évszázados, egykori magtár falai közé.

„Fényjátékkal és táncshow-val megnyitotta kapuit Mosonmagyaróváron a Futura interaktív természettudományi élményközpont tegnap este, mely másfél milliárd forintos beruházás során készült el egy háromszáz éves gabonaraktárban" – adtunk hírt közel egy éve a megnyitóról.

Az interaktív élményközpont programjairól, működéséről is többször beszámoltunk napilapunk hasábjain. Közel egy év után ismét visszatértünk a több évszázados falak közé, hogy az intézmény mögött álló esztendőt összegezzük.

"Egy éve nagy reményekkel adtuk át az élményközpontot, mely mára a város szimbólumává vált, és egy pluszlátványosságot adott a Lajta-parti településnek és a turisztikai zászlóshajó szerepét maradéktalanul betölti. Mosonmagyaróvár és a Futura neve szorosan összefonódott mára. A központ tervezése során több tényezővel másként számoltunk. Az egyik ilyen a szezonalitás kérdése.

A humorral fűszerezett kémiai kísérletekre is sokan voltak kíváncsiak tegnap a Futurában.
A humorral fűszerezett kémiai kísérletekre is sokan voltak kíváncsiak tegnap a Futurában.

Az október-március közti holt szezonban alkalmazkodnia kell a nyitva tartásnak a látogatószámhoz. Ebben az időszakban erősítettünk rá a marketingkampányunkra: roadshow-kat szerveztünk belföldön és a szomszédos országokban. A pályázat alapján 90–100 ezres évi látogatószám kissé eltúlzottnak és teljesíthetetlennek tűnik, ugyanis eddig mintegy 50 ezren tekintették meg az interaktív kiállítást. E

gy év tapasztalata, hogy legalább még másfél-két évre lesz szükségünk, amíg a Futura önfenntartóvá válhat. A központ zavartalan működéséhez szükséges a Flesch Nonprofit Kft. és a város támogatása. Ám az elmondható, hogy az élményközpont bevételi és kiadási oldalán keletkező különbözetnél az fontosabb, hogy mit nyert Mosonmagyaróvár a Futurával" – hangsúlyozta érdeklődésünkre Csiszár Péter, a Flesch Non-profit Kft. ügyvezetője.

Horváthné Pákozdi Emese, a Futura intézményvezetője és Horváth Lászlóné értékesítési vezető kifejtette, hogy számos költségmegtakarítási lépést tettek az alkalmazottak számától az energiatakarékosságig. Az óvodások és kisiskolások körében nagy népszerűségnek örvendett a bérlet. Itt szervezték meg a város legsikeresebb napközis táborát, összesen mintegy kétszáz gyermeknek. Egyébként nekik augusztus 30-án rendeznek családi délutánt.

A 4 éves Éder Dominik a fakírágytól sem riadt vissza.
A 4 éves Éder Dominik a fakírágytól sem riadt vissza.

És ha már egyéves a központ, lássuk, hogyan készülnek a születésnapra. "Augusztus 17-én látogatóinknak egy családi játékkal készülünk, a sikeresen elvégzett feladatokért egy szelet Futura-tortát lehet nyerni. Az épület előtti játszóházban például a vizes játékainkat, építőelemeket lehet kipróbálni. Szerencsés egybeesés, hogy éppen most szervezi a Nagycsaládosok Országos Egyesülete találkozóját Mosonmagyaróváron. Így az egész országból mintegy hétszázötvenen látogatnak majd el hozzánk, de természetesen a helyieket, a Szent István-napok fesztiválozóit is várjuk" – tudatták a Futura vezetői.

Az első születésnapon egyébként a vendégkönyv bejegyzéseiből is hallgathatnak részleteket a vendégek. A mosonmagyaróvári Éder család tavaly nyár után tegnap újból visszatért a Futurába. A 4 éves Dominik az építőkockák és a nagy orgona mellett időzött többet. Szalayné Várszegi Rita Kajárpécről érkezett. Mint elmondta, még tavasszal járt az élményközpontban diákjaival, most a csíkszentmiklósi vendégekkel együtt ötvenhárman érkeztek. A csillagvizsgáló ugyanúgy lenyűgözte őket, mint a humorosan előadott kísérletek.

Kedvezmény a mosonmagyaróváriaknak
Szeptemberben és októberben pénteken délután 4 és este 8 óra között a mosonmagyaróváriak fél áron látogathatnak a Futurába.


Olvasóink írták

 • 9. ZanaRob 2013. augusztus 22. 15:00
  „Nem tudom, hogy mennyire vannak megfizetve a futurás "csókosok". A fleschben dolgozó egyik technikus ismerősöm elmondta, hogy már egy jó ideje több száz kifizetetlen túlórájuk van, ami tovább szaporodik a hétvégi és ünnepnapi programok és igénybevételek miatt. Évek óta jutalmat és egyéb juttatásokat sem tud adni nekik a cég mondván, hogy a Futura elviszi az összes pénzét a kft-nek (és a város költségvetését is jelentősen húzza).”
 • 8. abszurdisztán 2013. augusztus 20. 09:47
  „Egyértelmű, hogy túl vannak fizetve a csókos emberek a Futurában. Egyetértek a 7. hozzászólóval. Üzemeltessék vállalkozónak kiadva. Szánalmas, hogy egyes hozzászólók milyen mellékutakra próbálják vinni a problémát téves elképzelésekkel. A probléma létezik, a városnak havonta súlyos milliókba kerül. erről írjanak cikket ! A címe legyen : Mennyibe kerül a városnak a Futura havonta ? Várjuk a konkrét számadatkat. Tudják meg a pógárok, mit ünnepelnek állandóan az Emeséék. Gondolom, legfőképpen a saját fizetésüket.”
 • 7. Japo 2013. augusztus 18. 08:11
  „Egyébként egy kis segítség.Ha 50.000 látogató volt egy év alatt,az óránként 10 látogató sincs.Biztos,hogy ekkora látogatottsághoz kell ennyi állandó munkatárs komoly fizetésért? Miért nem vállalkozásban csinálják a munkatársak,eseti megbízással? Akkor talán nekik is érdekük lenne,hogy több látogató legyen,vagy én gondolom rosszul?”
 • 6. Japo 2013. augusztus 18. 08:06
  „Jó, legyen és üzemeljen.De ha 1 év után még mindig veszteséges,el kellene gondolkozni azon,hogy hol a hiba. Ha egy vállalkozás így működik arra azt mondják,hogy csődbe ment. Amennyiben nem tudják a bevételeket növelni,akkor a kiadásokat kell csökkenteni.Egyébként csak feneketlen kút az egész! De majd jön Pancser és mindent kifejt tudományosan.”
 • 5. kocsoggorog 2013. augusztus 17. 18:24
  „Tamás, hagyjál már ezzel a "hány lélegeztető gépet lehetne ezen venni" tipusú dumával. Egy plusz embert sem tudtál megnevezni, ott égtél a testületi ülésen is...”
 • 4. abszurdisztán 2013. augusztus 17. 12:58
  „Szégyen ! Ezt a pénzt értelmes dolgokra kellene költeni ! Adfják az egészségügynek ! Nem alibi állások kellenek fideszes nyalókáknak.”
 • 3. justitia18 2013. augusztus 16. 15:40
  „A Flesch-nek júliusban adott 56 millió Ft-os gyorssegélyből jó pár utcát rendbe lehetne hozni...”
 • 2. abszurdisztán 2013. augusztus 16. 07:20
  „Persze, büszkék lehetünk rá, csak ne kerülne olyan sokba. Az önkormányzat állandóan milliókkal nyomja a látogatóközpontot. Ennek a pénznek lenne értelmesebb helye is.”
 • 1. juhi 2013. augusztus 15. 16:55
  „Látom ez nem " balesetet szenvedtek, megszúrták egymást" cikk, nem is tolonganak a hozzászólók.
  Csak egyszerűen büszkék lehetünk valamire.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Terelőúton a buszok Mosonmagyaróváron - térkép

Szent István Napok alatt lezárják a Szent István utat, a Magtár utca és a Vilmosrév utca között. Tovább olvasom