Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Ötven éve szolgálja a százötven éves templomot

A feketeerdői istenházát másfél évszázada szentelték fel, így a jubileum kettős.
Szigetköz szívében, Feketeerdőn szeptemberben két jeles évforduló kapcsolódik össze: a Kisboldogasszony-templomot százötven éve szentelték fel. Galambos Jenő, a templom kántora pedig idén szolgálatának ötvenéves évfordulóját ünnepli.

Százötven év telt el azóta, hogy Hauser Fábián címzetes győri püspök Kisboldogasszony tiszteletére felszentelte a feketeerdői templomot. A jubileum azonban kettős, hiszen immár ötven éve, hogy Galambos Jenő elvállalta a kántori szolgálatot itt.

Ezt 77 évesen máig is hűséggel és alázattal végzi. Kisfiúkora óta szívesen vett részt a szentmiséken, figyelte a kántort és lelkesen nyomta a fújtatót, hogy szépen szóljon az orgona. Amikor 1963-ban az előző kántor, Gallasz Jenőné külföldre költözött, felmerült az igény, hogy ne maradjon kántor nélkül a templom.

„Rozsányi Zoltán, az akkori káplán biztatott erre a hivatásra. Nehezen vállaltam el, hiszen nem ismertem a kottát és az orgonához sem értettem. A kottaolvasásra, illetve az orgona megszólaltatására Fejérvári Benedek, a mosonmagyaróvári zeneiskola tanára készített fel" – mesélt a kezdetekről Galambos Jenő.

Galambos Jenő kántori munkáját máig hűséggel és alázattal végzi .
Galambos Jenő kántori munkáját máig hűséggel és alázattal végzi .

Szolgálata különösen értékes, hiszen nehéz fizikai munkája mellett magánszorgalomból tanult, gyakorolt a szentmisékre, esküvőkre, temetésekre. „Az előbbi, örömteli események mellett nagy lelki teher egy olyan temetésen egyedül énekelni, ahol a ravatalon egy gyerekkori barát, közeli rokon vagy kisgyerek fekszik. Az elmúlt ötven év azonban számos felemelő, emlékezetes pillanatban is bővelkedik.

Eddig összesen tizennégy papot szolgáltam, többségükkel szoros, jó barátságom volt. Szívesen emlékezem vissza a közös utazásokra, kirándulásokra is, melyek során többek között Olaszországba és Lengyelországba is eljutottam. Utazásaim során énekek gyűjtésébe is kezdtem. Bárhol jártam, ha egy ismeretlen, szép éneket hallottam, a helyi kántortól elkértem a kottát, és itthon is közkinccsé tettem. Különösen a régi Mária-énekek állnak közel a szívemhez" – mondta a jubiláló kántor.

Galambos Jenő a Kisboldogasszony-templom felszentelésének évfordulójára is készül, melyet szeptember 8-án a búcsúval egybekötve tartanak majd. A templomot egyébként sikeres pályázat után, az ünnepséget követően kezdik majd el felújítani.

Olvasóink írták

  • 2. apacsabi 2013. augusztus 25. 08:27
    „Gratulálok és jó egészséget kívánok!

    Lehet tévedek, de én úgy tudom,hogy akkoriban Simor János későbbi esztergomi érsek volt a győri püspök, olyan nincs is hogy címzetes győri püspök legyen valaki is, címzetes püspök az létezik, de Nagys. és Főt. Hauser Fábián győri kanonok volt.Ez persze semmit nem von le az esemény értékéből és javítson ki valaki ha rosszul tudom..”
  • 1. kerteszb 2013. augusztus 24. 12:51
    „Jó egészséget!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árvízvédelem félmilliárdból a Lajtán

Tovább olvasom