Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Otthonok távfűtés nélkül?

Mosonmagyaróvár ipartelepi hét utcájának 252 otthona maradhat fűtés nélkül jövő decemberben. Az ingatlanok hőellátásáról a jövő év végéig a Motim Rt. gondoskodik. Utána az új szolgáltató vezetékcsere nélkül nem vállalja a fűtést.
Fűtési gondok: A csöveknek egyelőre nincs gazdája. A lakók csalódottak, nem tudják, hogyan fűtenek a következő télen.
A 140 milliós rekonstrukciós pénz előteremtésére munkacsoportot hoztak létre. A mosonmagyaróvári önkormányzat márciusban hirdetett pályázatot a 2005 és 2019 közötti időszak távfűtési szolgáltatására. A képviselő-testület a három pályázó közül az Eetek–Égáz–Motim konzorcium ajánlatát hirdette ki nyertesnek júniusban. A konzorciumból alakult meg a város távhőszolgáltatását tizenöt évig biztosító Mosonmagyaróvári Energiaszolgáltató Kft.

Jelenleg a Motim Rt. a Joule Kft.-nek biztosított hőenergián túl további több mint 252 ipartelepi lakásban biztosít közvetlenül meleget. Ám az érintett ingatlanok tulajdonosai elmondták: az új szolgáltató a további fűtésről csak akkor gondoskodik, ha a lakók kicseréltetik az elöregedett csöveket.

Olcsóból a legdrágább lett, ráadásul illegális

– A timföldgyár a kilencvenes évek elején a hulladékhőjének hasznosítására építette ki a rendszert, amivel a környék távfűtését biztosította. A szakemberek annak idején végigjárták a házakat és mindenkit próbáltak rábeszélni a biztonságos, olcsó és „örök" fűtési formára. Az agitáció meggyőző volt és az emberek többsége átállt a távhőre – mondta el lapunknak a neve elhallgatást kérő egyik érintett lakó. – A fűtési rendszer átalakítása mintegy 200 ezer forintba került lakásonként, ám akkor mindenki úgy gondolta, hogy megéri. Az első években valóban kiválóan működött a rendszer, a fűtési díj pedig alacsony volt. Ezután egyre több probléma merült fel. Az utóbbi években a fűtési szezonban szinte nem telt el úgy nap, hogy ne lett volna valahol csőtörés vagy szivárgás. Előfordult például, hogy 15 köbméter volt a timföldgyár vízvesztése óránként.

A fűtés minősége is romlott, a beígért 80 fokos helyett mindössze alig 40 fokos víz jut el az alvezetékek végi házakba. A korábban ígért kedvezményes hődíjjal szemben mára ez a legdrágább fűtési forma, hiszen egy családi ház átlagos havi számlája 30 ezer forint. A kétszázötvenkét lakás távfűtésére létrejött társulásról pedig, amit még a Motim energetikusai szorgalmaztak, mostanra derült ki, hogy illegálisan működik. Nem találják az alapító okiratot, sőt, a cégbírósági bejegyzését sem. A lakók így nem tudják, kihez forduljanak jogorvoslatért.

A lakók szerint a pályázatot elnyerő új szolgáltató felmérte a távhővezetékek állapotát. Kiderült, hogy a kiépítéskor rossz minőségű csöveket fektettek le, s ezért mára az egész rendszer megérett a cserére.

A szolgáltató 2005-től csak azzal a feltétellel biztosítja továbbra is a lakások fűtését, ha a tulajdonosok saját költségükön elvégeztetik a rendszer teljes rekonstrukcióját mintegy 140 millió forintért.
A zömében nyugdíjasok lakta házak tulajdonosainak ez mintegy félmilliós kiadást jelentene. A lakók többsége nem tudja vállalni ezt a kiadást, s így azt sem tudják, hogyan fűtenek a következő télen. Az érintettek becsapottnak érzik magukat.

Tanulmányterv készül a megoldásról

Az önkormányzat keresi a megoldást a 252 lakás fűtésének hosszú távú biztosítására – mondta el lapunknak Botos Gábor önkormányzati főtanácsos. – A timföldgyár zömében saját dolgozói részére építette ki ezt a vezetéket, ami később tovább bővült. A Motim Rt. jelenleg két kisiparossal szerződve biztosítja itt a távhőt 2004. december 31-ig. A Mosonmagyaróvári Energiaszolgáltató Kft. is folytatná a szolgáltatást, hiszen erre van szabad kapacitása.

– Az önkormányzat az új szolgáltatóval kötött szerződésben vállalta ennek a problémának a megoldását is. A közelmúltban erre munkacsoport alakult, amibe az érintett lakások tulajdonosai is delegálhatnak tagokat. A munkacsoport elsőként részletes tanulmánytervet készíttet a jelenlegi rendszer állapotáról, a szükséges javításokról, ezek pénzügyi szükségleteiről, illetve, hogy milyen egyéb forrásokat lehet bevonni a finanszírozásba.

Kiszámítják, hogy lakásonként ez mekkora költséget jelent a tulajdonosoknak, akik ezután tudnak arról dönteni, vállalják-e ezt a kiadást. Az elképzelések közt szerepel az is, hogy a Joule Kft. veszi át a rendszert és biztosítja tovább a távhőszolgáltatást. Az érintettek legkésőbb január végéig kapnak választ az ügyben.

A tanulmányterv elkészítését a Joule Kft. és a Mosonmagyaróvári Távhőszolgáltató Kft. finanszírozza. Botos Gábor szerint további problémát jelent, hogy a távhőszolgáltatásról semmiféle szerződést nem találtak, illetve a földben lévő csőrendszernek sincs gazdája.

Kapcsolódó cikkek >>

Csökkennek a díjak (2003-10-07) >>
Fűtés és meleg víz nélkül (2002-10-10) >>
Hatalmas hőveszteség, magas fűtésszámlák (2002-04-29) >>
Mától kezdődhet a távfűtés (2003-10-07) >>
Nem fáznak már a „kifliházakban (2002-12-09) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Wellnessközpont épül félmilliárdból

Wellness rekreációs szálloda készülhet el jövő nyárra Dunakilitin. A félmilliárdos beruházás során… Tovább olvasom