Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Otthon vannak a templomtornyok körül

Halászi - A hédervári katolikus templom tornyának felújítása jelentette az első és így a legnagyobb kihívást számukra – vallja Stark Ernő, akinek fiai is továbbviszik a nagypapától „örökölt" szakmát.
A halászi ácsdinasztia már több évtizede viseli szívén az egyházi épületek sorsát, de számos pavilon, szín, gabonatároló és háztető is munkájukat dicséri.

A halászi Stark család a környék több jeles szakemberét adta az építőiparnak: köztük kőműveseket, tervezőket és ácsokat.

– A nagypapám még kőművesként tevékenykedett, többek közt a régi óvári posta épületénél is szorgoskodott. Édesapám viszont, idősebb Stark Ernő az ácsszakmát tanulta ki – meséli a halászi vállalkozó, aki egyedüli fiúként édesapja mesterségét vitte tovább. Igaz, mint mondja, a két nővére is „be volt fogva" a munkába. A rendkívüli teherbírású, nagy munkafegyelemmel rendelkező édesapa korát jócskán megelőzte, hamar ráérzett a családi vállalkozás sikerére. Sok családi ház tetőszerkezete dicséri szakmai rátermettségét, és számos középület (óvodáktól az éttermekig) építésének irányítása is az ő nevéhez fűződik Dunaszigettől Győrig. Igazi mestermunkák kerültek ki a keze alól. Élvezte a kihívásokat, akárcsak fia, Ernő. Mindketten jeleskedtek, jeleskednek a templomok renoválásában.

Apáról fiúra száll a mesterség: Péter és Ernő édesapjától lesi el a szakma csínját-bínját.

– Szakmai tanulmányaimat 1977-ben kezdtem. Ekkor már sokat tudtam az ácsszakmáról, amit édesapám után azért választottam én is, mert az alkotás örömét leltem benne – vallja a halászi mesterember. Büszke első önálló munkájára: a hédervári katolikus templom tornyára, mely az első igazi nagy kihívást jelentette számára. Olyannyira biztos akart lenni a sikerben, hogy már otthon felállította a tizenkét méteres hagymakupolás tornyot.

Azóta több szigetközi, rábaközi településen, Győr környékén, de a megyén túl is vállalt templomtorony-felújítást, -állványozást. Keze munkáját őrzi a győri piarista kollégium és a győri püspökség részére készített öregek otthona, számos pavilon, szín és gabonatároló.

Tucatnyi tanuló leste el a szakma fortélyait irányítása alatt: köztük a most 23 éves Ernő és a 21 éves Péter. Az ifjabbik, Ernő az „örökölt" szakma mellett asztalosnak is tanult, országos szakmai versenyen kiváló eredménnyel szerepelt. A hetedikes Noémi is kiveszi a részét a munkából, segít a felméréseknél. Még kiskorában ő is ácsnak készült, de most már inkább a biológia, a kertészet felé hajlik.

Olvasóink írták

  • 1. egy ismerös 2008. március 09. 14:24
    „Csak igy tovább ernesz!!!!GRATULÁLOK A SOK JO MUNKÁDHOZ!!!! További sok sikert,és jo munkát a jövöben!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A barokk szobor visszakapja régi fényét

Mosonmagyaróvár - A szakemberek rövidesen végeznek a Nepomuki Szent János-szobor szétszerelt… Tovább olvasom