Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

Otthon tartanák a fiatalokat

A közeljövő nagy beruházása várhatóan a sportöltöző átalakítása és korszerűsítése lesz Dunakilitin, ahová hamarosan új jegyzőt és művelődésszervezőt is várnak. Kovács Andorné polgármester szerint sokat tesznek a fiatalok otthon tartásáért és az ügyfélbarát hivatal kialakításáért is.

A tavaly őszi választások óta áll Dunakiliti élén Kovács Andorné, akit az eddigi munkáról és a jövőbeli tervekről kérdeztünk.

– Fontos célom volt, hogy ügyfélbarát, modern hivatalt hozzunk létre. A faluház előtere megújul, egy várót alakítunk ki. Ugyanakkor az emeleti részen, ahol korábban a könyvtár kapott helyet, egy nagyobb tárgyalótermet hozunk létre, mely a későbbiekben a képviselő-testületi ülések helyszíne lesz. Megújul a honlapunk, a német és angol nyelvű tájékoztatók mellett szlovákul is közöljük az információkat – kezdi beszélgetésünket a dunakiliti polgármester.

Márciustól új jegyzője is lesz a nagyközségnek, miután az előző hivatalvezetővel az év végén közös megegyezéssel felmondták az együttműködést. A jelölteket holnap hallgatja meg Dunakiliti és a közös hivatalhoz csatlakozott Feketeerdő testülete. Ugyanakkor az IKSZT vezetői állására is pályázatot írtak ki. A polgármester szerint erre február 15-ig lehet jelentkezni.

Olyan embert keresnek, aki nemcsak a művelődési házat vezetné, hanem a falu kulturális életének is menedzsere lenne. A községüzemeltetési kft.-t jelenleg egy hivatali megbízott vezeti, ezt az állást is meghirdetik hamarosan. Kovács Andorné megjegyezte: változás, hogy az eddigi feladatfinanszírozás helyett egy keretösszegből gazdálkodik majd az önkormányzati vállalkozás.

Kovács Andorné
Kovács Andorné

– A jövő nemzedékeire is gondolunk: tervezzük az óvoda bővítését. Korábban erre már született egy terv, most ezt a jelenlegi jogszabályoknak megfelelően kell megújítanunk. Vizsgáljuk az igényeket, hogy bölcsődével vagy ovi-bölcsivel segítsük a családokat.

Telekkialakításon is gondolkodunk, melyhez a helyiek jelentős kedvezményt kapnak. A Karosi utcában még rendelkezünk öt parcellával. Az IKSZT emeleti részén hamarosan három bérlakást alakítunk ki. Nagy az igény erre a fiatalok részéről, hiszen munkalehetőség van a faluban. A tavaly születetteknek babaszámlát nyitottunk 200 ezer forinttal, amihez a későbbiekben is hozzájárul az önkormányzat, ha a gyermeket a helyi intézményekbe íratják a szülők. A programot idén is folytatni kívánjuk – tudatta a faluvezető.

A közeljövő nagyobb beruházása a sportöltöző bővítése, átalakítása és korszerűsítése lesz. A helyi sportegyesület 7 millió forintot nyert, a további összeget az önkormányzat biztosítaná. Kovács Andorné azt reméli, hogy a júniusi falunapon ezt már birtokba is vehetik.

A megyei területfejlesztési projektek között szerepel a nagyközséget Feketeerdővel, valamint Rajkával összekötő kerékpárút. Az előbbi útvonal folytatására Feketeerdő a mosonmagyaróvári bicikliúthoz jelezte csatlakozási szándékát. Kovács Andorné szerint fontos lenne belterületen is a kerékpárosok biztonságos közlekedésére egy sáv kialakítása: „A vízelvezetési tervnél külön kértük a tervezőket, hogy vázolják, hol lehetne a kerékpárút nyomvonala" – tette hozzá a faluvezető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ovisok voltak a sakkfigurák

Második alkalommal szervezték meg a Futura Sakk Karnevált a mosonmagyaróvári élményközpontban a… Tovább olvasom