Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Ötszáz új lakóval bővülhet a falu

Rajka - Kilenc társasházban mintegy százharminc új lakással, s legalább ötszáz új lakossal számolhatnak a határ menti faluban. Egy magánvállalkozás a szlovák felnőtteket magyarul tanítja, sőt, újabb csoport beindításán gondolkodnak.
A rajkai önkormányzat nemrégiben huszonnégymillió forintért megvásárolta a határőrség egykori épületét: egy befektető lakásokat alakít ott ki, amelyeket – azt ígérik – elérhető áron lehet majd megvásárolni. A község is jól járhat ezzel az üzlettel, mert négy önkormányzati ingatlan a falué lesz. Ezt a határőrségi épületet már bontják, helyén négy társasházban összesen hatvan lakás épül. „A befektetőn múlik, mikorra készül el a létesítmény, már folyik a munka a területen" – mondta Bazsó Lajos polgármester.

A határ felé vezető Bem utcában háromszor tizenhat lakásos társasház épül, s a munka lassan a befejezéséhez közeledik: több mint száz érdeklődő volt a lakásokra. Két társasház területét az önkormányzattól, egyet egy magánbirtokostól vásárolt meg egy ingatlanközvetítő cég harmincmillió forintért, majd adta el egy beruházónak. Ide is elsősorban szlovákok, szlovákiai magyarok költöznek be, várhatóan még idén. „Információim szerint a régi benzinkút területén épül még két társasház" – mondta a polgármester, majd hozzátette: örül, hogy gyarapodik a lakosság. Tavaly ugyanis kétszer annyi elhalálozás volt a faluban, mint gyermekszületés.

Mivel a jó üzlet reményében a faluban sokan eladták házukat, s máshová költöztek, így az iskolában is hússzal kevesebb lett a gyermek.

Háromszor tizenhat: Ennyi lakás épül a Bem utcai társasházakban, melyek lassan elkészülnek.
Háromszor tizenhat: Ennyi lakás épül a Bem utcai társasházakban, melyek lassan elkészülnek.

A lakosság közeljövőben várható gyarapodása így a tanintézménynek is jól jöhet.

Közben két, már korábban Rajkára költözött pedagógus: egy óvónő és egy tanítónő szlovák felnőtteket oktat magyarra. Schanzenbacher Katalin és Berkó Éva 10–12 érdeklődőnek ad nyelvleckéket hetente egyszer két órában.

„A konyhanyelvet próbáljuk megismertetni velük, hogy itt is boldogulni tudjanak. Újabb érdeklődők is akadtak, így előfordulhat, hogy februárban újabb csoportot is indítunk. Akad, aki valamennyire már ért magyarul, s szeretné csiszolni a nyelvtudását. Sőt, jelentkeztek olyanok is nálunk, akik szlovákul szeretnének megtanulni. Akad, aki például a pozsonyi bankban szeretne boldogulni, más a felesége miatt – aki szlovák anyanyelvű – akarja megismerni a nyelvet" – mondták. Az általános iskolába is jár már három – magyarul tudó – szlovákiai tanuló, az óvodában azonban olyan gyermek is van, aki még kevésbé érti a nyelvet.
Bővülő települések

Dunakilitin – ha lassan is – felújítják az egykori Németh-villát, ahol Kilitipark néven negyven luxuslakást tervez elsősorban szlovákok részére egy befektető. Feketeerdőn az ötvenhét telkes Almáskert lakóparkban néhányan beköltöztek már elkészült házaikba.

Tavaly kétszer annyi elhalálozás volt Rajkán, mint gyermekszületés.


Olvasóink írták

32 hozzászólás
12
 • 32. invektus 2009. március 06. 14:20
  „Szép napot :):)
  Tök szuperul veszekedtek :D már azon gondolkodom hogy össze hozok nektek egy boxmecset:D
  És szedném a belépöt !! :D:D
  Hamár a házam nem akarom eladni ,legalább igy megtudnák gazdagodni :D
  Ja és venni sem tudok
  ha össze raknám a fizetésem ami netto 86000FT
  1 év alatt 1032000 Ft 10 év alatt 10320000 Ft 20 Év alatt 20640000FT és 30 Év mulva vehetnék egy házat :)
  30960000 Ft ért :)
  De csak az első 1 évet lessz nehéz kibirnom étlen szomjan :D :D”
 • 31. larong 2009. január 18. 19:39
  „De abbahagyom ezt a gyerekes makarenkói dolgot. Nem javít már a helyzeten. De annyit még megjegyzek: amíg ilyen emberkék bolyonganak (hit nélkül) kis kies hazánkban, addig mi hiába irigyeljük bármelyik, tőlünk messze elhúzó országot - akár szomszédainkat is.
  Ugyanis, ha valaki még nem vette volna észre: azok tudnak tőlünk elhúzni, ahol még él a patriotizmus szelleme. És ennek nem mond ellent az sem, ha a fejlett nyugati országokat hozzák fel ellenpéldaképp: ők ugyanis egész más szinten állnak, mint mi. Ők ezt a hazafias összetartást akkor gyakorolták, amikor megalapozták mai gazdagságukat.
  De ilyen széthuzó, minden történelmet feladó kozmopolita társasággal, mint amilyen a mi állítólagos értelmiségink, mi nem fogunk messze jutni.
  De ze a pancser-féléknek magas. Makarenkói pofonnal, vagy anélkül - teljesen mindegy.
  Ugyanis valamiféle fogódzó kell egy népnek. Ha azt is eltörlik, akkor jöhet a "...csend és hó és halál..."”
 • 30. larong 2009. január 18. 19:15
  „Hát, látom, neked kedves pancser, nem egy makarenkói járna, hanem egy kis sorozat.
  Amiket leírtál válaszként, az sokunk szemében egyszerűen vérlázító. Most már csak azt kellene leírnod - de hazugság nélkül, amit azt hiszem, hiába várok el tőled - vajon hogy szavaztál 2004 december 5-kén? természetsen nem fogsz igazat írni-mondani, mert aki az árpádsávos zászlót (melyet, míg a kis komcsi szekereselvtárs át nem alakított, még a nemzeti ünnepeinken is kiviszik az utcára) így leminősíti, annak nem sok gondja van a kinti magyarokkal.
  A kettős kereszt jelképként akkor már a címerünkben volt, mikor északi szomszédaink csak a hátukon vitték mesterségük minden kelléktárát, úgy jártak javítani edényt, miegymást.
  Egyébként semmi bajom velük. Csak kicsaltak egy országot maguknak jelképestől, címerestől, várastól, területestől, stb.

  De ezeket a te kádár-tanáraid nem tanították neked.”
 • 29. Elmo 2009. január 18. 18:25
  „Te lennél a nagydarab ember aki nagyot esik majd?:))))))))))))))))))))))))))))))))”
 • 28. pancser 2009. január 18. 18:10
  „27-nek! Ne tévesszen meg senkit, más az árpádsáv a maga helyén, a címerben és a történelmi zászlókon. Az árpádsávos zászló ebben a formájában ahogy most egyesek fennen lobogtatják álszent magyarságuk jelképeként történelmi zászlóként nem létezett. A nemzeti trikolor, a márciusi ifjak és a szabadságharc zászlaja, mely alatt annyi szabadságszerető magyr ontotta vérét nem tűri a konkurrenciát. Nincsenek átlag magyarok akiknek zászlaja a három szin és IGEN NAGY MAGYAROK akiknek árpádsávos zászlajuk van. Ezt a gondolkodásmódot is el kell utasítani. El kell utasítani közterületeken az árpádsávos zászló használatát a nemzeti lobogó helyett és mellette, ha kell törvénnyel is. Csak a piros-fehér-zöld zászlónak van joga a nemzet jelképeként lobogni. Az "igen nagy magyaroknak" tolmácsolom Kövér László véleményét, a Jobbikat és a szélsőjobb megnyilvánulásait az MSZP provokációjának tartja. Én is! Lehet velük és zászlajukkal ijesztegetni sok százezer szavazót! "Larongnak"! Testületi szokás pofozkodni arrafelé, már halottunk ilyesmit, ráadásul lekész volt a lelkem! Egy vicc kedves "larong": A vadnyugati ivóba beront egy kis cowboy és üvölt! Ki festette be kékre a lovamat? Egy nagy darab fickó a pulttól: Én voltam és mi vele a baj? Mire a sértett: Semmi csak szólok, hogy már megszáradt lehet lakkozni!”
 • 27. KisVadföld 2009. január 18. 13:33
  „Megkérném a moderátorokat a 25. hozzászólás pancser 2009.01.18. 12:58 hozzászólásban leirt : árpádsávos rongyot, ill 21. hozzászólás pancser 2009.01.17. 13:33 : árpádsávos alsógatyával, bejegyzéseket legyenek szivesek törölni.
  Mélyen felháborit hogy valaki ERŐS FOGALOMZAVAR-ban történelmi zászlónkat összekeveri a nyilas mozgalom által használt MÁS zászlóval, rongynak nevezi történelmi jelképünket, amely elött közjogi méltoságaink is esküt tesznek.

  AZÉRT MINDENNEK VAN HATÁRA!!!!!!

  Az úgynevezett árpádsávok több magyarországi település zászlajában is jelen vannak; a települések zászlóiban a sávok száma változó. Az árpádsávos szimbólum több állami - főként katonai és rendvédelmi - szervezet címerének alkotóeleme (például a Nemzetbiztonsági Hivatalénak)

  Köszönöm szives együtt müködésüket.

  Pancser te erre inkább ne válaszolj, azért tud hol a határ!!!”
 • 26. pancser 2009. január 18. 13:00
  „Helyesen: 24-nek!”
 • 25. pancser 2009. január 18. 12:58
  „"4-nek! A magyar nemzeti zászló, a trikolor, piros-fehér-zöld. Aki az árpádsávos rongyot logogtatja kétségbe vonja ezt. Az soha semmikor nem volt MO jelképe. Ráadásul akik ezt az újkorban elővették, azokkal semmilyen közösséget nem vállalhatunk így a jelképeikkel sem, amely történetesen ez esetben az árpádsávos zászló. Ezt sem a Hothy rendszerben, sem a dualista MO-n, sem 48-ban nem lengette senki. Tehát ez a zászló egy undorító 20-ik századi rezsim jelképe csupán, amely a történelem mélyéről egy árpádkori jelképet sajátított ki magának. Ami a kettős keresztet illeti, annak semmi köze az ősmagyar hagyományokhoz, lévén azok pogányok voltak. Egyes jelképek vándorolnk, például sas nagyon sok nemzet címereben szerepel, ilyen-olyan változatban. A kettős kereszt az Anjou korban jelent meg nálunk, kettős kereszt van De Gaulle síremlékén is. De ha csak MO és Szlovákia használná, akkor mi van? Végül is történelmi alapon is jogot formálhatnak hozzá, hiszen egy politikai hatalom alatt éltek velünk, miért ne vehetnék ki a részüket a jelképekből is. Semmi bajom a kettős keresztjükkel, ha a jelképüknek tekintik akkor intelligens ember meg adja neki a tiszteletet, akkor is ha magyar az illető!”
 • 24. larong 2009. január 18. 11:12
  „Tovább olvasva: "Hőbölgéssel, árpádsávos alsógatyával, íjjakkal, nyilakkal Európa ellen nem sokra megyünk. Sajnos egyes magyarok felsőbbségtudata a szomszéd népekkel szemben, sok bajt okozott már. Hass alkoss gyarapíts, intett Kölcsey, mint a szlovákok! A kacagányokat a múzeumba, az árpádsávot a szemétbe, munkát a kézbe, agyak élesítve, ez kell a magyar népnek. Rajka virágozni fog, akkor is ha a "larong" féle nemzetrontóknak ez nem tetszik!"

  Nagyon szép dolgokat írtál, csak egyet felejtessz el: Abban a Körmöcbányán lévő pénzverdében verik az eurót, melyhez sok közük nem volt. Azt a kettőskeresztet rakják rá, melyet tőlünk loptak. S azt a várat, melyben legfeljebb az utóbbi - elrabolt - 80 évben tették be a lábukat.
  Itt nem kacagányról van szó, meg íjakról, hanem múltról, történelemről - amikről te legfeljebb a Kádár-féle történelemtanároktól hallottáll.
  Amit pedig az Árpádsávos zászlóról írtál, azért - ha majd valahol találkozunk - egy istenes makarenkói pofont fogsz kapni tőlem.”
 • 23. larong 2009. január 18. 11:07
  „"pancser" -nek üzenem: olvassa el a legújabb Mosovármegye- számát, ott majd olvashat az utolsó lapok valamelyikén egy cikket a "tót atyafiak" mentalitásáról. Egy érintettől, aki tán hitelesebb, mint az engem kritizálgatók serege.”
 • 22. KisVadföld 2009. január 17. 18:52
  „LOL”
 • 21. pancser 2009. január 17. 13:33
  „"larong"-ból feltört a düh. De tudd meg semmit nem ér a harag hatalom nélkül! KisVadföld nagyon el vagy tévedve, olvass egy-két történelem könyvet és vegyél illemtan órákat. Mind a kettő Rád fér. Amit "larong"-nak szóltam Rád is érvényes. Hőbölgéssel, árpádsávos alsógatyával, íjjakkal, nyilakkal Európa ellen nem sokra megyünk. Sajnos egyes magyarok felsőbbségtudata a szomszéd népekkel szemben, sok bajt okozott már. Hass alkoss gyarapíts, intett Kölcsey, mint a szlovákok! A kacagányokat a múzeumba, az árpádsávot a szemétbe, munkát a kézbe, agyak élesítve, ez kell a magyar népnek. Rajka virágozni fog, akkor is ha a "larong" féle nemzetrontóknak ez nem tetszik!”
 • 20. KisVadföld 2009. január 17. 12:00
  „pancSSer
  én nem magamra vettem, te akartad rámeröszakolni
  Sajnos az eddigi hozzászólásaidból már tisztában vagyok azzal hogy mekkora fogalomzavarban szenvedsz, és hogy kiket nevezel nacionalistáknak. Ezért kifogásoltam azt amit irtál.”
 • 19. larong 2009. január 17. 11:05
  „Éljen szlovákia! Éljen a hármashalmi kettőskereszt! Éljenek a tótok! Gyerünk, tanuljunk mind szlovákul, hisz lassan M.óvár is Pozsony vonzáskörzetébe fog tartozni! Egyáltalán, hogy-hogy Pozsonyt írtál, pancser? Miért nem bratislavát? Hát még nem tudsz tótul?”
 • 18. pancser 2009. január 17. 10:26
  „17-nek! Nem szép dolog a nevekkel szórakozni, komoly ember ilyet nem tesz. A sz..csis dolgot meg magadra vetted, holott a nacionalistákra tettem megjegyzést nemzetiségtől függetlenül. Ha nem vagy az, akkor miért reagáltál rá, úgy ahogy tetted. Sokan észre sem veszik milyen húrokat pengetnek. Én minden esetre örülök, hogy Rajka új életre kel. Ez minden rajkainak jó lesz, könnyebb megélhetést a szolgáltatások fejlődését hozza, fodrász, manikürös, kozmetikus, biztosan több kell és magasabb színvonaln mint eddig. Jön még sok minden más is hiszen Pozsony a szomszéd ország legfejletteb része. Lesz aki megtanul szlovákul lesz aki magyarul, és ez a világ rendje. Rajka egy-két évtited múlva ragyogni fog szó szerint!”
 • 17. KisVadföld 2009. január 17. 00:29
  „pancSSer :)))
  Miért lennék én nacionalista????
  Te még mindig ott tartasz hogy aki neked ellentmond az nacionalista???
  Erről már sokan leszoktak mert rájöttek hogy ez már nem igazán okés.

  Ha jól emlékszem te vagy az amelyik mindig fogalmi zavarban szenvedett, nem baj talán egyszer elmúlik.
  Ezt a sz... csis dolgot meg hagyjuk, nem foglalkozok vele, nem az esetem.”
 • 16. pancser 2009. január 16. 23:18
  „15!Te kis nacionalista, az ajándékot nem illik visszautasítani! Ami neked jár azt meg kell enned!”
 • 15. KisVadföld 2009. január 16. 22:22
  „Elmo
  Oszt mégis miért, he??
  Azért mert te nagy pecs vagy???

  pancser, te meg kend a hajadba a szarcsidat.

  :)))”
 • 14. Elmo 2009. január 16. 22:08
  „http://www.youtube.com/watch?v=39_1fUkxfZ0

  Ennyi.......................”
 • 13. pancser 2009. január 16. 21:56
  „Kedves "Elmo"! Télen későn kel a nap, nyáron meg korán. Akinek nem tetszik dühönghet, de mit ér vele. A haragba bele lehet halni, a Nap meg megy tovább a maga útján. Rajka jövője Pozsony, ez van!”
32 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A madárfészek-számláláshoz GPS-t használnak

Hanság - A szakemberek a napokban megszámlálták a Hanság madárfészkeit. A háromszáz hektárnyi… Tovább olvasom