Kisalföld logö

2018. 07. 17. kedd - Endre, Elek 18°C | 28°C Még több cikk.

Ötmillióval kevesebből gazdálkodhatnak idén

Sikeres évet zárt 2010-ben Mosonszentmiklós: átadták a környék egyik legkorszerűbb iskoláját, mely négyszázmillió forintból épült meg. Idén az állami normatívák csökkenése mellett kevesebb iparűzési adóval számolnak, így várhatóan ötmillió forinttal kisebb büdzséből gazdálkodnak majd.

A válság ellenére is eredményes évet zárt tavaly Mosonszentmiklós. Négyszázmillió forintból megépült a kistérség egyik legmodernebb iskolája. Négy és fél millió forintos költséggel, LEADER-támogatással két játszóteret adtak át a gyerekeknek. Ugyancsak pályázati forrásból az orvosi és védőnői rendelő új nyílászárókat kapott, homlokzatát felújították. Az ipari területükön elkelt egy telek, ahová asztalosüzemet emelnek. Az önkormányzat öt építési telek kialakítását is megkezdte, ezekre szintén mutatkozik igény.

– A község költségvetését február elején tárgyalja a képviselő-testület. Várhatóan háromszáztízmillió forintból gazdálkodhatunk, ami ötmillióval kevesebb, mint a tavalyi büdzsé – tudatta Bedő Csaba polgármester. Ezt azzal magyarázza, hogy hárommillió forinttal kevesebb állami normatívára számíthatnak, viszont a recesszió miatt az iparűzésiadó-bevételek is apadnak. – Az intézményeink biztonságos működtetése mellett mintegy hétmillió forintból idén két utcát szeretnénk felújítani, de a kátyúzásra is figyelünk. Az iskolára felvett hitelből idén kilencmillió forintot törlesztünk – sorolta a településvezető.

A falumegújítási pályázaton további két játszótér kialakítására kívánnak pályázni a mosonújhelyi és gyártelepi gyerekeknek. Mosonszentmiklós régi értékei megőrzését is fontosnak tartja. Az ezernyolcszázas évek végén állított kereszt a temetőben a tél idején szétfagyott, leomlott, ennek megmentését is kitűzte a helyi képviselő-testület. Az emlékmű restaurálása közel egymillió forintba kerül, melynek kétharmadát az önkormányzat állja. A fennmaradó összeg biztosításában lakossági összefogásra számítanak.

– Idén először biztosít az önkormányzat a falu lakosságának ingyenes nőgyógyászati és urológiai szűrővizsgálatot. Ez úgy gondolom, nagy eredmény, hisz ezeket helyben és térítésmentesen végezik el a szakorvosok – mondta el Bedő Csaba. Megtudtuk azt is: a volt iskola épületében életre szeretnék kelteni a Civilek Házát, ahol a polgárőrséget követően több helyi egyesület és szervezet kap klubhelyiséget. A Virágos Magyarországért mozgalomban is indulnának, ezért a falu növényzetének ápolására, a zöldterületek karbantartására is fordítanak.

Olvasóink írták

 • 2. Pannika47 2011. január 27. 10:46
  „A mosonszentmiklósi önkormányzat már a 2010. decemberi ülésén döntéseket hozott a kieső bevételek pótlására . A képviselő-testület tagjai 5 igen és 2 ellenszavazattal felemelték a magánszemélyek kommunális adóját. 2011. január l-től az adó mértéke 7000.-Ft, az eddigi 5000.-Ft helyett. Ez 40 %-os emelést jelent. Ugyancsak a saját bevételek növelése céljából az önkormányzat új adónemet is bevezetett, ez évtől telekadót kell fizetni a beépítetlen belterületi földrészlet után, melynek mértéke 150.-Ft/m2/év. A döntések célja az volt, hogy növekedjen a saját bevétel a lakossági igények jobb kielégítése érdekében, az adómérték megállapításánál a képviselő-testület figyelembe vette a lakosság teherbíró képességét. A decemberi ülésén az építményadó bevezetéséről is tárgyalt a testület, de azt egyhangú döntésével elutasította, mert a vállalkozókat további adókkal nem kívánta terhelni.
  Az elmúlt évben az önkormányzat tartalékai elfogytak, a forgalom-képes vagyontárgyak nagy része eladásra került. Az iskola-építésre felvett hitel 110 millió Ft, kamata 34 millió Ft. Az intézmények működtetése és a hitel visszafizetése sok évig meghatározza az önkormányzat mozgásterét.
  A volt nagyiskola épületében a civil szervezeteknek maguknak kell gondoskodni az omladozó falú termek kifestéséről, az egyedi fűtésről, és nem üzemelnek a mosdók. Ilyen körülmények nem alkalmasak civil szervezetek elhelyezésére.
  Amennyiben a képviselő-testület a volt nagyiskolát Civil Házként akarja üzemeltetni, akkor a költségvetésben meg kell tervezni a működési feltételek kiadásait. A képviselő-testület nem adott székhelyhasználati hozzájárulást a nyugdíjas egyesület szervezésénél, vagyis nem engedte, hogy a volt nagyiskola, vagy a művelődési ház címe szerepeljen az egyesület székhelyeként.
  A 2011-es költségvetési tervezetet a lakosság még nem ismeri. Bizonyára nagy felelősséget jelent az önkormányzat rendelkezésére álló pénz elosztása úgy, hogy a döntésekben a közösségi érdekek érvényesüljenek. Fülöp Anna”
 • 1. Pofátlan 2011. január 26. 19:50
  „Most már nem az általuk kedvelt szocik ülnek az ország élén.
  Jó lenne ha ez a falu annyi pénzt kapna ez utáni években, amennyit kaptak a nyolc évnyi szocialista rezsim alatt a döntően Fideszre szavazó faluk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Körjegyzőből városi aljegyző

A kimlei körjegyzőség éléről érkezett Mosonmagyaróvár új aljegyzője. Fehérné Bodó Mariann szerint… Tovább olvasom