Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 4°C Még több cikk.

Ötezerrel nőtt az ellátottak száma

Három településsel, Mecsérrel, Lébénnyel és Mosonszentmiklóssal bővült a községek orvosi ügyeletének területe, így január elsejétől e három település lakóinak is a Mosonmagyaróváron lévő ügyeleti rendelőt kell felkeresniük probléma esetén.
A szolgálat immáron közel 35 ezer ember egészségéért fáradozik – tájékoztatta lapunkat a Községek Orvosi Ügyelete Kht. részéről dr. Baranyai Judit ügyvezető. Az ügyeleti szolgálat a Fő utca 49-es szám alatt várja a betegeket és a 96/217-712-es telefonszámon fogadja a rászorulók hívásait hétvégeken és hétköznap délután 5 órától.

Mecsér, Mosonszentmiklós, Lébény

A községi ügyeleti ellátás eddig Arakra, Ásványráróra, Bezenyére, Darnózselire, Dunakilitire, Dunaszigetre, Dunaremetére, Feketeerdőre, Halászira, Hegyeshalomra, Hédervárra, Károlyházára, Kimlére, Kisbodakra, Levélre, Lipótra, Mosonszolnokra, Püskire, Rajkára és Újrónafőre terjedt ki, most január elsejével Mecsérrel, Mosonszentmiklóssal és Lébénnyel bővült. Az orvosi ügyeleti rendelő Mosonmagyaróváron a Fő utca 49-es szám alatt (régi nyomda épülete) az emeleten található.

Az ügyeleti szolgálat hétköznapokon, hétfőtől péntekig délután 5 órától másnap reggel 7-ig tart, ez idő alatt egy orvos és egy nővér fogadja a betegeket. Hétvégeken, szombaton, vasárnap és ünnepnapokon pénteken délután 4 órától hétfőn reggel 7 óráig folyamatosan várják a rászorulókat.
Az egy orvos és egy nővér munkáját szombaton, vasárnap és ünnepnapokon reggel 9 és délután 1 óra között további egy ügyeletes orvos segíti, aki az ügyeleti rendelőben fogadja a hozzá panasszal fordulókat.

Segítheti az orvosok munkáját

Az ügyeleti szolgálati tevékenység az ügyeleti rendelőben, illetve háznál betegvizsgálatra és ellátásra terjed ki, továbbá az ügyeletes orvos közreműködése kérhető hatósági, egészségügyi (halottvizsgálat, látlelet, véralkohol-vizsgálat) ügyekben is. A községi ügyelet mellett sürgősségi esetekben (hirtelen rosszullét, eszméletvesztés, vérzés, fulladás, baleset) a mentőszolgálat is hívható.

A községi ügyeleti ellátásban tevékenykedő háziorvosok a településeken élők egészségéért fáradoznak. Munkájuk hatékonyságát a lakosság is segítheti. Az ügyeletesek jobban fel tudnak készülni a betegellátásra, ha a fekvő betegekhez irányuló házhoz hívásokat hétköznap délután 5 és 6 óra, hétvégeken, ünnepnapokon délelőtt 7 és fél 9 között bejelentik az ügyeleti rendelő telefonszámán. A segítséget kérő lakók sötétedés után kivilágítják, megjelölik házaikat, kihelyezik a házszámokat és szükség esetére a bejelentők megadják telefonszámaikat.

Meg kell gondolni a házhoz hívást

Az ügyeletes orvosok szívesen tesznek eleget a házhoz hívásoknak, ám a körzet meglehetősen nagy, így várakozás is előfordulhat. Az a beteg, aki szállítható, jobban jár, ha befárad Mosonmagyaróvárra, hiszen a betegségére felírt gyógyszert így azonnal kiválthatja az ügyelet időszakában csak a városban működő ügyeletes gyógyszertárban. Sőt, ebben az esetben a kórház közelsége révén még ügyeleti kiegészítő vizsgálatok is elvégezhetők.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Befektetést csábító arany háromszög

Bécs, Pozsony és Budapest közelsége uniós csatlakozásunk előtt különösen vonzza a Szigetközbe és… Tovább olvasom