Kisalföld logö

2016. 10. 25. kedd - Blanka, Bianka 13°C | 21°C

Öt százalékkal drágul a lakbér Mosonmagyaróváron

Az önkormányzat a következő félévtől a lakbéreket öt százalékkal emeli. A szakbizottság kisebb mértékű emelést javasolt a szociális bérlakások esetében, ám a testület ezt leszavazta.
Az önkormányzati lakásokért fizetendő bérleti díjak mértékét minden év májusában vizsgálja felül a képviselő-testület és határozza meg a második félévtől alkalmazandó tarifákat. Így történt ez a testület legutóbbi ülésén is. 2010-ben nem emelt lakbért az önkormányzat, az elmúlt évben ötszázalékos drágulásról döntöttek. Ám tavaly tovább emelkedett a fizetési problémákkal küzdő bérlők száma és a kintlévőség mértéke. Erre tekintettel az önkormányzat ezúttal is három va-
riációt dolgozott ki a lakbéremelésre. Az egyik lehetőség szerint nem növekednének a tarifák, míg a másik kettő öt-, illetve tízszázalékos drágítást irányzott elő.

Kiszámolták azt is, hogy a bérlakásokkal kapcsolatos fenntartási költségek több mint 150 milliót tettek ki tavaly, ezzel szemben a lakbérekből 125 millió folyt be. A bevételek így csak 83 százalékban fedezték a fenntartási költségeket. Mivel ezen épületek működtetése, javítása, karbantartása jelentős pénzébe kerül az önkormányzatnak, így ötszázalékos emelést javasoltak a képviselő-testületnek.

A szociális bizottság azonban nem támogatta ezt a lakbéremelést és módosító javaslatot dolgozott ki. A bizottság tagjainak többsége úgy véli, a szociális lakások bérlői az infláció mértékének megfelelő növekményt nem tudják megfizetni, ezáltal az önkormányzat kintlévősége tovább fog emelkedni. Emellett szerintük a költségelvű lakások bérleti díja jóval kedvezőbb az ingatlanpiaci tarifáknál. Ezért a bizottság differenciált lakbéremelést javasolt. Eszerint a szociális helyzet alapján bérbe adott lakások díja kettő, míg a költségelvű ingatlanoké tíz százalékkal emelkedne.

A testület végül a módosítást nem támogatta és az eredetileg javasolt ötszázalékos drágítást szavazta meg. Így a szociális helyzet alapján bérbe adott összkomfortos lakásokért 305, a komfortosokért 225, a félkomfortosokért 142, míg a komfort nélküliekért 93 forintot kell majd fizetni havonta négyzetméterenként. A költségelven bérbe adott lakások esetén a tarifa összkomfortosnál 459, komfortosnál 336, félkomfortosnál pedig 214 forint lesz a következő félévtől.

Olvasóink írták

  • 2. Hókuszpóka 2012. június 08. 07:21
    „Akik audival, bmw-vel, mercikkel járnak, simán ki tudnák fizetni a 10%-os emelést is. Maximum kicsit több segílyt kéne nekik adni.”
  • 1. 01010 2012. június 05. 05:41
    „: )”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Díjeső a magyar cukor napján

A III. Grillázs Majális Versenyt és Vásárt a napokban Budapesten szervezték meg. Tovább olvasom