Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Öt helyett húsz rendőr a kisvárosban

Jánossomorja - A megszokottól eltérően Jánossomorja önkormányzata a Körzeti Általános Iskolában tartotta szerdai ülését, ahol megismerkedhettek a nemrég vásárolt interaktív táblával.
Az eltelt három év tapasztalata azt mutatja, hogy a szolgáltatásaik megteremtik az esélyegyenlőséget, de ezek még felülvizsgálatra szorulnak – összegzett Botos Gábor, a Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás titkára beszámolójában Jánossomorja önkormányzata szerdai testületi ülésén.

Nemes Csaba képviselő azon kérdésére, hogy van-e lehetőség gyógytornász alkalmazására, a társulás titkára elmondta: a pedagógiai szakszolgálatra óriási az igény a kistérségben, viszont az állami normatívák a feladatokhoz szükséges összeg felét sem fedezik, a fennmaradó részt a kistérségnek kell állnia. Arról viszont még nem született döntés, hogy a bővítéshez a kistérségi tagdíjat kellene-e megemelni, vagy szolgáltatásarányosan lehetne finanszírozni azt. A jelzőrendszeres házi segítségnyújtással kapcsolatos kérdésre Botos Gábor kiemelte: jelenleg 386 jelzőberendezés áll a rászorulók rendelkezésére. A szolgálatnak nagyon jó a visszhangja, de a bővítést már nem tudja a társulás támogatni.

– Tavaly több, idén viszont kevesebb a bűncselekmény Jánossomorján, a közbiztonság átlagos színvonalú – hangsúlyozta Horváth Csaba, a Mosonmagyaróvári rendőrség kapitányságvezetője. Egyben megköszönte az önkormányzat támogatását az egykori határőrlaktanya felújításában. Az újjászületett objektumba költözik a helyi rendőrőrs, melynek taglétszáma a jelenlegi ötről a tervek szerint húszra bővül. Fazekas Imre képviselő utalt a lapunkban megjelent terménylopásokkal foglalkozó cikkre (2007. szeptember 27.). – Hatványozottabban oda kell figyelni értékeinkre – vélte a képviselő. Szerinte összefogásra van szükség a rendőrség, a polgárőrség és a tulajdonosok között. – Nem annyira a mezőgazdasági termények dézsmálása, mint a színesfémlopás jelent gondot, de ez amúgy országos probléma – tette hozzá Horváth Csaba. Drobnitsch Tamás a parkok, játszóterek, közterek rongálóinak megfékezésére hívta fel a figyelmet, de szót emelt a kábítószerekkel való visszaélések ellen is. Balsay Sándor elsősorban a mosonszentpéteri közlekedésbiztonsági problémákról érdeklődött.

A továbbiakban a képviselő-testület elfogadta az Állami Számvevőszék (ÁSZ) idei átfogó ellenőrzésének megállapításait. A legutóbbi, 2004-es ellenőrzés óta jelentős javulást tapasztalt az ÁSZ, viszont rámutattak néhány hiányosságra is. Így arra, hogy az önkormányzat nem készült fel eredményesen az uniós források igénybevételére. A fejlesztési célkitűzéseknél forrásként európai uniós támogatásokat nem jelöltek meg. Jánossomorja nem rendelkezik informatikai, e-közigazgatási stratégiával.

Mészely Réka

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szétmarcangolt épületekre utaznak a ''hiénák''

Megyei körkép - A fémet lelopják, az épületeket szétszedik: a vízügyi igazgatóságnak fél év alatt… Tovább olvasom