Kisalföld logö

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 20°C Még több cikk.

Öt helyett csupán egy levéltári nap

Az eddigi öt nap helyett márciustól heti egy alkalommal tartanák nyitva a mosonmagyaróvári levéltárat. Az egyetlen alkalmazottat elbocsátják.

Drasztikus változást tervez a megyei levéltár vezetősége a mosonmagyaróvári részleg nyitvatartási idejében. A ˝szűkítéssel˝ gyakorlatilag szinte teljesen bezárna az intézmény. Az eddig heti öt napon – ebből az ügyfelek részére három nyilvános nyitvatartási nappal – működő intézmény csak hetente egyszer tartana nyitva márciustól – tájékoztatott dr. Nagy István, a város kulturális ügyeiért felelős alpolgármester. Kiemelte: a levéltárak normatívacsökkentésének az lett az eredménye, hogy a mosonmagyaróvári intézményben dolgozó egyetlen levéltárost létszámleépítésre hivatkozva elbocsátották. A Győri Megyei Levéltár részintézményének működését heti egy napban kívánja megoldani, azt is egy győri dolgozó Mosonmagyaróvárra küldésével. Dr. Nagy István hangsúlyozta: tiltakozik a változtatás ellen, mert ezzel a város, illetve a kistérség közigazgatási és kulturális hátrányba kerül.

A mosonmagyaróvári levéltár olyan közigazgatási feladatokat is ellátó kulturális közgyűjtemény, ami az egykori Moson vármegye összes megmaradt hivatali iratanyagát, valamint Mosonmagyaróvár dokumentumait őrzi. Az épületben csaknem 3 ezer iratfolyómétert tartanak. A levéltár éves ügyintézéseinek száma meghaladja a kétszázat.

A mosonmagyaróvári levéltár márciustól csak heti egy napon tart nyitva.
A mosonmagyaróvári levéltár márciustól csak heti egy napon tart nyitva.

Emellett évente közel háromszázan keresik fel. Moson megye és Magyaróvár iratanyaga nemcsak helyi, de országos érdeklődésre is számot tarthatnak, de osztrák és szlovák kutatók is járnak ide.

A mosonmagyaróvári levéltár korábbi két állandó dolgozójából az elmúlt évben egyet elküldtek, most pedig a megmaradt egyet is elbocsátották. Az alpolgármester hangsúlyozta: nem akarják és nem engedik, hogy egy tollvonással lakatot tegyenek az intézményre. A változtatás miatt a nemzeti ünnep alkalmából a Fehér Lóba tervezett kiállítás is kérdésessé vált.

Ponty Zita, a megyei önkormányzat sajtóreferense portálunk érdeklődésére elmondta: a közgyűlés február 5-i ülésén a csökkenő állami finanszírozás következtében meghozandó gazdasági, racionalizálási lépések meghozataláról döntött. Erre azért kényszerült, mert az állami hozzájárulás mértéke az idei évben 908 millió forinttal kevesebb, mint tavaly. Az elvonás az önkormányzat valamennyi intézményét is érinti. Sajnos az idei elvonást az intézmények többsége már csak a létszám leépítésével, vagy az alkalmazottak foglalkoztatási idejének csökkentésével tudja végrehajtani. A megszüntetendő álláshelyekre az intézmények vezetői tettek javaslatot, az érintettek személyéről pedig az intézményvezetők saját hatáskörben döntöttek. Így Győr-Moson-Sopron Megye Győri Levéltára vonatkozásában Néma Sándor igazgató.

A sajtóreferens hozzátette: jelen információk alapján azonban a levéltári létszámleépítéssel kapcsolatos döntés még képlékeny, az egyeztetések jelenleg is tartanak, és remény van arra, hogy a kérdés a közeljövőben – intézményen belül – megoldódik.


Olvasóink írták

 • 15. amivarosunk 2010. március 04. 04:26
  „14-nek!

  A 4 tartózkodást szavazó képviselő Mosonmagyaróvár Képviselőtestületének tagja.
  Le velük! Mert olyan határozati javaslatra nem szavaztak igennel, amelyre egy lokálpatrióta képviselő
  soha nem lett volna képes! Ezek se nem lokálpatrióták,se nem mosonmagyaróváriak! Itt ne legyenek képviselők!

  Nem idézgetni kell,hanem elgondolkodni azon,amit olvastál,akkor talán nem írkálsz feleslegesen!”
 • 14. RickCartman 2010. március 03. 20:00
  „13-hoz, miért le vele?
  Idézzek cikkből? A város ragaszkodna a levéltároshoz, a döntést a győri levéltár hozta, és a megyei közgyűlés!
  Íme, az idézet:
  "Ennek ellenére a mai napig Győrött ragaszkodnak a mosonmagyaróvári állás megszűntetéséhez."
  Tehát más oldalakra hivatkozni csak pontosan, és szépen....”
 • 13. amivarosunk 2010. március 02. 11:38
  „Újabb fejlemények a www.mosonvarmegye.eoldal.hu weboldalon olvashatók.
  Talán a város is képes tenni valamit az értékeiért! Nem biztos,mert így is van 4 képviselő,akik
  tartózkodtak a határozati javaslat szavazásánál.
  Minden esetben név szerinti szavazást kell kérni, ne lehessen elsunnyogni az ilyeneknek!
  Csak tudnám kiknek az érdekeit képviselik ezek! Merthogy Mosonmagyaróvárét nem,az biztos!
  Le velük!”
 • 12. pancser 2010. március 01. 09:34
  „Ennek az országnak egy nagy baja van. Minden kéne a köztől, az államtól, a várostól, csak az adófizetést kerüljük, meg panaszkodunk hogy magas. Ezek vagyunk mi! Nekem meg az a véleményem, semmit nem adni ingyen. Aki levéltározni akar fizessen és máris kutathat. Emelheti a tekintélyét, imázsát, tanulmányokkal cikkekkel, a levéltári anyagokat felhasználva. Akkor majd lehet a levéltárost fizetni, meg a színvomnalát emelni. Tanuljuk már meg végre, ne közösen tartsuk el a kutatni vágyókat, hanem finanszírozzák magukat, vagy ha nem tudják, keressenek más elfoglaltságot. Ha ez az ország elkezd egyszer felelősen gondolkodni, sokra viszi. A dolgok itt lenn ilyen apróságokkal kezdődnek.”
 • 11. Angyalka70 2010. február 28. 15:04
  „Mennyire mélyen lehetünk ha egy alkalmazotton is spórolni kell?Viszont remek volt minden kiállítás ,amit a levéltárban található anyagok alapján szerveztek. A saját kutatásaimban is mindig készségesek voltak. Nem tudom ,hogy egy idegen mennyire érzi majd magáénak a heti egy napban,hogy beleássa magát a város történelmébe és segítse azokat, akiket érdekelnek ezek a dolgok.Több alkalommal a levéltáros fejből felelt a kérdéseinkre, anyagot sem kellett elővennie hozzá.Ez hiányozni fog vagy továbbra is őt keressük ha felmerül valamilyen kérdés Móvár múltjával kapcsolatban.Ebben a kérdésben támogatom Dr. Nagy Istvánt és kérem tegyen meg mindent a levéltár védelmében.”
 • 10. RickCartman 2010. február 27. 23:14
  „ha figyelmesen elolvassátok a cikket, minden kérdésetekre ott a válasz. A kulcsszavak:
  " gazdasági, racionalizálási lépések,
  Az elvonás az önkormányzat valamennyi intézményét is érinti.
  az érintettek személyéről pedig az intézményvezetők saját hatáskörben döntöttek.
  a levéltári létszámleépítéssel kapcsolatos döntés még képlékeny."
  A hozzászólások nagy része hozzáértőkre vall. Miért olyan nehéz akkor figyelmesen elolvasni ezt a cikket?”
 • 9. civac 2010. február 27. 18:33
  „Pancser: ha figyelmesen olvastad volna a cikket, akkor rájöhettél volna, hogy a hatásvadász cím után azt is írják, hogy 3 nap állt a kutatók rendelkezésére, ami még így sem teljesen pontos, ugyanis pénteken csak délelőtt volt ügyfélszolgálat. Ráadásul ha ismernéd a naptárat, amelyet jelenleg használunk, akkor arra is rájöttél volna, hogy a hét(=7)végi napokat és azt a néhány ünnepnapot, ami még munkaszüneti nap (ez változik, mert eshet hétvégére is, de kb. 112 nap), le kell vonni a 365-ből, így marad 253nap, ha a hét 5 napján lenne, így viszont már több, mint 1 ember!

  Másrészt a levéltárosnak nemcsak az a feladata, hogy fogadja a kutatókat, hanem rendeznie is kell az anyagot a levéltári törvénynek - A köziratokról, a közlevéltárakról és a magánlevéltári anyag védelméről szóló 1995. évi LXVI. törvény (Ltv.) - megfelelően.

  Hogy miért van szükség a levéltárra, azt pedig jól megfogalmazzák az Ltv bevezetőjében:

  Az Országgyűlés a történelmi múlt megismerésének elsődleges forrásául szolgáló, illetőleg a közfeladatok folyamatos ellátásához és az állampolgári jogok érvényesítéséhez nélkülözhetetlen, a nemzet kulturális örökségének részét képező levéltári anyag védelmének, folytonos gyarapításának és használatának alapvető szabályairól a következő törvényt alkotja;

  A tudományos kutatáson kívül: közérdekű adatok megismerése alkotmányos jog, ugyanakkor a levéltár biztosítja a személyiséghez és a személyes adatokhoz való jogot is - a törvény szerint

  ...

  sok-sok érdekesség van benne, hátha egyszer neked is szükséged lesz rá, mert elkallódik valamilyen papírod.

  Másrészt a Győr-Moson-Sopron megye Győri Levéltára, (Mosonmagyaróvári Részleg) épülete kevésbé felel meg a modern követelményeknek, főként az épület állapota és a hely szűke miatt

  egy mosoni, aki már járt néhányszor a levéltárban”
 • 8. viharsarki 2010. február 27. 17:11
  „Kedves,előttem hozzászóló óváriak !
  Igen cinikusan álltok a cikkben szereplő témához. Látszik,hogy halvány lila .......sincs ahhoz,hogy milyen
  munka folyik egy levéltárban. Konkrétan ,hogy mit jelent például 200 ügy. Hányezer óra munka,kutatómunka
  lehet egy-egy ügy mögött. Továbbá a levéltáros (az egyetlen!) milyen tevékenyen vesz részt a város kulturális életében . Ha a "Kisalföld"-et valóban olvasnátok tudnotok kéne.
  Kedves pancser, ....! Egy levéltár nem italbolt,hogy ödalökök egy sört és kivan az ügyfél szolgálva.”
 • 7. pancser 2010. február 27. 08:24
  „300-an keresik fel a 365 napban. Mivel fél ember nincsen napi átlag 1fő. Így az egy nyitvatartási napon lesznek öten. Ez sem semmi! Meg fog szakadni a munkában a levéltáros.”
 • 6. RickCartman 2010. február 27. 00:41
  „gondolom, felmérték a látogatottságot, ezért döntöttek így, azért ne hasonlítsuk egy bankfiók, vagy posta látogatottságához, egyébként mindegy, középület, közhivatal, hadd szóljon, tőlem mehet, a piároknak szerintem nem hiányzik annyira,különben is, hova raknák a levéltári iratokat?”
 • 5. invektus 2010. február 26. 21:53
  „éljön óóó”
 • 4. civac 2010. február 26. 21:16
  „A piaristák csak béreltek termeket, mert már akkor is szűk volt az iskola.

  Azért mert fióklevéltár, attól még nem elég az egy nap. A történész(kedők)ön kívül lerülnek oda más iratok is: régi földhivatal... A bankfiók sem csak egy napig áll az ügyfelek rendelkezésére, sőt a postafiókot sem csak egy nap ürítheted ki:)”
 • 3. RickCartman 2010. február 26. 19:42
  „2-nek: de ezért...., az egyetlen alkalmazott,a segédlevéltáros úr bosszúja...a piár nem veszi vissza, marad az épület levéltár, de elég az egy nap is, fióklevéltárról van szó, Győrhöz tartozik (ki is van írva).”
 • 2. Diákcsemege 2010. február 26. 14:45
  „Csak nem ezért van fekete zászló az épületen? A szomszédos Piarista Iskola nem veszi át (újra vissza) az épületszárnyat, ugyanis 1948-ig, az államosításig ezen épületrész is a Piarista Rendhez tartozott.”
 • 1. civac 2010. február 26. 12:12
  „na frankó: az épület katasztrofális: mind állagában, mind raktározási lehetőségében.
  Ha egy ember sem lesz, akkor a beázás, egér és egyéb "falánkságok" aztán jól tönkreteszik az iratanyagot.
  na persze: majd jönnek a hozzászólások: minek fenntartani, csak papír, meg másra kellene a pénz. De a kórházat is felesleges fenntartani: természetese szelekció. És minek jó utakat építeni/felújítani: van terepjáró, és lehet lassabban is közlekedni, ha egyáltalán muszáj...

  Historia est magistra vitae - csak tanulni is kellene belőle!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balesetveszélyes az út Máriakálnok és Mosonmagyaróvár között

Ha lehet, ne üljenek kerékpárra Máriakálnok és Mosonmagyaróvár között – javasolja Széles Sándor, Máriakálnok polgármestere. Tovább olvasom